вторник, 16 август 2011 г.

Иван Кръстев: Само за три години спечелихме девет купи, от които три шампионски

Интервю със старши треньора на спортен клуб по водно топка / СКВТ / „Арда -2008”

Въпросите зададе Гюнер ШЮКРИ:

- Г-н Кръстев разбрахме, че имате поканени ватерполистки от „Арда - 2008” да участват в националния отбор на България по водна топка за жени. Кои са те?

- В националния отбор на страната бяха поканени шест състезателки от нашия клуб. Това са капитанката на отбора Десислава Петкова, Йоана Сидерова, Ралица Стоянова, Кристина Делчева, Катя Николова и вратарката Никол Сидерова. Те бяха поканени от треньора на националния отбор Бисер Георгиев, за да участват в силния международен

турнир „Кранево къп”, който ще се проведе от 12 до 17 септември в курорта „Албена”. Ще заминат за Варна на 6 септември, където до 12 ще бъдат на подготовка. Това е голямо признание за работата на треньора им Янко Стойчев и методиката, която прилага за тяхното развитие и усъвършенстване на спортно-техническите им качества.

- Кога е създаден вашият клуб и какво е неговото развитие в годините?

„Арда – 2008” е основан през юни 2008 година като алтернатива на стария клуб на СКТВ „Арда” в който тогавашния старши треньор на клуба беше изгонил повечето състезатели и съзтезателки ( мъже, жени, юноши старша, девойки). В клуба бяха останали само малки деца. Но събитията се развиха много бързо и октомври същата година на общо събрание единодушно бяха освободени старши треньорът и ръководството на клуба, а на тяхно място беше назначено ново ръководство. Липсата на документ от Министерството на правосъдието правеше стария клуб нелегитимен и затова новото ръководство на стария клуб реши той да се влее в

новосъздадения клуб „Арда – 2008”, който бе напълно легитимен. За нов старши треньор на новия клуб бях избран аз. Започнахме почти от нулата. Нямахме топки и шапки, но най-трудната ни задача беше да възстановим изгонените ватерполисти от клуба. Още през 2009 г. участвахме във възрастите мъже, жени и юноши старша възраст. През 2010 г. вземахме участие във възрастовите групи мъже, жени, девойки и юноши старша възраст, тоест увеличихме възрастите от три на четири. Тази година участвахме и с момчета, което направи участието ни в пет възрастови групи.

- Имате ли постигнати успехи през тези три години?

- Още през 2009 г. трудно събраният от нас отбор юноши старша възраст на финалния кръг в Кърджали успя да спечели бронзовите медали в шампионата. Следващата година беше още по плодоностна. Девойките за първи път станаха шампионки на България, женският тим се окичи с бронзовите медали в държавното първенство и зае престижното второ място за купата на България побеждавайки в София силния отбор на Славия с 8:7. През 2011 година девойките отново станаха шампионки на страната, а във Враца завоюваха купата на града. Жените спечилиха бронзови медали в шампионата и останаха трети за купата на България. На 13 и 14 август в Кърджали се проведе турнир за деца за купата на Кърджали, където се класирахме на второ място. Общо от последния турнир в който участвахме през тези три години имаме спечелени девет купи, от които три шампионски.

-Нещо да кажете за детския турнир по водна топка за купата на Кърджали?

- Поради влошено здравословно състояние отборът го водеше треньорът на жените Янко Стойчев. Въпреки беглите указания, които успях да му дам нашият отбор победи отбора на „Арда – Уникум” с 5:4 въпреки многото пропуски пред тяхната врата и тенденциозното съдийство в полза на „Арда – Уникум”. Много съм доволен, че лично кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис дойде и награди участниците в турнира. Според мен това беше един много полезен турнир за всички участници в него, което донесе много радост и вълнение на младите ватерполисти. За съжаление турнирът не мина и без инцидент. Треньорът на „Арда- Уникум” Калин Карагяуров преби родител от нашия клуб, който му беше направил само безобитна забележка. Аз остро осъждам тази негова проява, защото това е повод за недостояно поведение пред младите участници в турнира и част от техните родители. Ние сме подготвили писмо до Управителния съвет на БФВТ за неговата проява и изискваме наказание от федерацията.

- Какво ви предстои от тук нататък?

- На 22 август по-голямата част от отбора заминават на подготвителен лагер в село Равда. През лятния период извършихме многа добра селекция и подготовка на отборите ни в различните възрасти. Отборите, които ще участваме през следващия шампионат са в почти във всички възрастови групи. Тази година нашият клуб спечели програмата на Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) „Научи се да плуваш – Лято 2011” в която през целия летен сезон бяха обучавани над 120 деца от нашия град. На 20 август от 10 до 12 часа на басейн „Арпезос” ще се проведе състезание и следва закриване на тази програма. Успехите, които постигнахме през тези три години са още по-забележителни, като се има предвид трудните условия при които работим. Продължаваме напред с високо вдигната глава.

Няма коментари: