понеделник, 15 август 2011 г.

Истанбулската Община Байрампаша ще дава ифтар на 3000 души в Кърджали

Истанбулската община Байрампаша за четвърти път на 24 август 20011 г. ще дава благотворителна вечеря ифтар в Кърджали на 3000 души. Проявата е част от подетата през 2005 година инициатива „Рамазан на Балканите” от Байрампаша, като този път се организира съвместно с Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали. Програмата ще стартира в 20.00 часа с концерт на известни турски изпълнители пред стадион „Дружба”, след което ще бъде раздадена храна на всички присъстващи мюсюлмани и християни. За целта Община Байрампаша ще осигури специално майстори готвачи от Турция, както и тир с импровизирана кухня, където ще бъдат приготвени традиционни турски ястия.

Председателят на Дружеството за турска култура и изкуство Мюзекки Ахмед изтъкна, че Община Байрампаша вече за шеста година продължава инициативата, започната от стария кмет Хюсеин Бюрге и дава ифтар на хиляди мюсюлмани и други общности, които населяват различни градове на Балканите, както и представя специална програма за месец Рамазан. Той отбеляза, че Байрампаша за четвърти път ще дава ифтар на 3000 души в Кърджали, като програмата включва изпълнения на много известни турски певци, както и религиозни песни, наричани иляхи. Мюзекки Ахмед сподели, че събитието ще се предава пряко по различни турски телевизии и така ще се следи в Турция и света.

„Искаме да изживеем заедно щастието и спокойствието, което носи духа на месец Рамазан на комшийски ифтари в Байрампаша и братски на Балканите. Пожелавам на цялата мюсюлманска общност в света и човечеството месец рамазан да бъде благотворителен. С най-искрени чувства ви поздравявам и поднасям своите уважения”, изрази по този повод кметът на Байрампаша Атила Айдънер.

След Кърджали Община Байрампаша ще дава ифтар в Община Дулово, област Силистра. В предишни години пък освен в Кърджали турската община раздаде храна в Хасково, Шумен, Айтос, Руен и други градове на България.

Ресмие МЮМЮН

1 коментар:

Анонимен каза...

Поздравявам ръководството на Дружество за турска култура и изкуство Кърджали за това , че организират такава голяма благотворителна вечеря ИФТАР. Надявам се да организирате и големи концерти с участието на известни певци от Турция.