вторник, 13 януари 2009 г.

АЗИЗ ТАШ-българският Орхан Памук



Азиз Назми Таш е роден на 7 декември 1973 г. в Смолян, където завършва английска гимназия.
Завършил е арабистика и турски език и литература в СУ ” Св. Климент Охридски”. Има докторска степен по История на науките от Истанбулския университет. Преподава арабски в университетите "Сабанджъ" и "Богазичи" - Истанбул, и ислямска култура и изкуство във Висшия ислямския институт в София. Азиз Таш получава грант /стипендия/ от американското правителство за участие в тримесечната писателска програма на Университета в щата Айова в САЩ.
Пише стихове и проза на български и турски език, а също така превежда от арабски, турски, английски и руски език. Негови издадени книги са:”Небе на 33”(2007); ”Повод за небе”(поезия); “На 22&” Апокриф за дъжд” (2004,2007); “От Адрианопол до Одрин” (Adrianopol’dan Edirne’ye); “Насрещен вятър”(1999, Кемал Йозер, поезия, билингва); “На среща със сбогуването” (1999, антология на съвременната палестинска поезия, превод, съвместно с Мая Ценова); “Антология на кувейтската литература” (2003, превод, съвместно с
Веселина Райжекова и Мая Ценова);”Житие и страдание на грешния Софроний” (2003, превод на турски език).
"Неговата поезия не е лъжица за всяка уста. Тя притежава дълбочина. Когато говорим за поезия, дълбочина означава, че сетивата на поета проникват на места, за които другите хора дори не подозират, че съществуват. Макар думата да е станала мръсна, аз в съвсем положителния смисъл бих казал, че поезията му е елитарна", казва Роберт Леви. Той е антрополог, поет, журналист и сценарист, забелязал таланта на Азиз още в литературния кръжок на Христо Стоянов в Смолян. За Азиз пък Роберт е "един от върха на иглата", или поне така е озаглавено посветеното на него стихотворение в последната му книга."Азиз със сигурност е бил принуден да помъдрее твърде рано. В поезията му намирам провокиращи дълбочини. Такива, които много убедително ти показват, че видимостта на нещата е често незначителна." Твърди го Мая Ценова – арабист, университетски преподавател, водач на листата с най-близките хора на Азиз. Когато ни представяше една на друга, той каза: "Ето я Мая, тя е истинската звезда!"
Камък и ПамукНосителят на Нобелова награда за литература Орхан Памук е завършил истанбулския Robert College (сега "Богазичи"), в който преподава Азиз Таш. Памук е и един от първите турски участници в писателската програма на унверситета на щата Айова – същата, за която тази година е селектиран и Азиз.Значи освен таланта тук имаме още цели две съвпадения, достатъчни да доведат до въпроса "Как се става Орхан Памук". Отговаря Роберт Леви: "За да станеш Орхан Памук, се изисква съчетание на талант и позиция. Погледнете списъка от Кнут Хамсун насам и ще видите, че всички лауреати са били повече от граждани" Азиз Таш е в състояние да докаже, че Западът дължи почти всичко свое на Изтока: "Разселването върви от изток на запад, слънцето изгрява оттам... а откъде, мислиш, идва думата източник?”, пита риторично той.

Ресмие МЮМЮН

1 коментар:

Unknown каза...

Ако наистина Мислите че Азиз Таш е Бългрският Орхан Памук само мога да се посмея от все сърце.Този Орхан Памук продаде идеалите на своята страна за една нобелова награда която не зяслужава.Според мен този човечец първо Азиз Таш трябва да покаже на обикновените хора от коя страна на бариерата е и по късно публиката да реши кой какъв е.