вторник, 13 януари 2009 г.

Студеното време се отрази негативно и на алъш-вериша на Пазара на производителите

Кметът инж. Хасан Азис идва на помощ, слагат тенти на металната конструкция.

Януарският студ удари и търговците на плодове и зеленчуци на Пазара на производителите в Кърджали. В сравнение със същия период на миналата година оборотът е намалял драстично. Поради минусовите температури повечето търговци засега не са променили цените си, но очакват това да стане до няколко дни. Репортерска проверка установи вчера на тържището, че по сергиите чувствително са поскъпнали оранжерийните краставици и домати. В момента цената на доматите варира между 2.50 до 3.00 лв. за килограм, а краставиците се продават за около 4 лв. А само преди един месец, те се търгуваха от 2 до 2.50 лв.
По сергиите килограм картофи може да се купи за 80 стотинки, лукът се продава на цена между 70 и 90 стотинки, а зелето варира от 50 до 70 стотинки. Моркови също се срещат често, а цената им е 1.20 лв., ако пък ви потрябват култувирани гъби (печурка) трябва да си приготвите 4 лв. Това е положението със зеленчуците.
Януари е и сезонът на цитрусовите плодове, но мераклии да купуват няма чак толкова. В момента на пазара има много гръцки и турски мандарини. Предлагат се на различни цени от 2 до 2.50 лв, но качеството, а и видът им също е различен. Портокалите се търгуват от 1.60 до 2 лв., а бананите по 2.50 лв. Предложението на търговците на ябълки варира от 1.20 до 3 лв, като българските са под 1.50 лв., а вносните над 2 лв. За килограм лимони, киви и грейпфрути си пригответе по 2 лв. Тук таме се срещат и круши по 4 лв.
Все пак на пазара в Кърджали клиентите имат възможност и за избор, защото цените по сергиите често са различни, макар да става въпрос за една и съща стока. Разбира се, и качеството на продукцията е според цената.
Според Фахри Юмер, собственик на щанд, студеното време се е отразило много на продажбите им.
„Ще измръзнем от януарския студ. Няма и клиенти. За наша радост, кметът на общината инж. Хасан Азис се е досетил за този проблем. От страниците на „Арда нюз” разбрах, че ще заградят с тенти от четирите страни металната покривна конструкция на пазара, което ще ни пази и нас и клиентите от течението през зимата”, споделя той.
Дора Желязкова е една от дългогодишните търговци на пазара. Тя ни показва термометър, с който измерва всеки ден температурата на тържището. Вчера на обяд то показваше минус 3 градуса, а сутринта е била минус 9.
„Минусовите температури ни затрудняват много и трудно се работи. Изкарваме малко количество стоки от складовото помещение, тъй като има вероятност да измръзнат. Клиентите предпочитат качествена продукция, а ако плодовете и зеленчуците останат по сергиите ни за по-дълго време, започват да измръзват”, притеснена пояснява продавачката.
Гюнер ШЮКРИ

Няма коментари: