петък, 16 януари 2009 г.

23 столетници има по постоянен адрес в община Кърджали



109-годишната Рабиш Али от село Сватбаре е най-възрастният жител.


Родената на 19.05.1900 година Рабиш Али Мехмед от кърджалийското село Сватбаре е най-възрастният жител на община Кърджали. През май тя ще навърши 109 години и вече 54-ра година получава пенсия от държавата.
Баба Рабиш цял живот е работила като тютюнопроизводителка. Има четири дъщери, един син, 18 внуци и над 40 правнуци. От началото на 2009 година получава вече 224 лева месечна пенсия. Баба Рабиш не е спазвала никакви диети за дълголетие, хапвала си е от всичко, но по-малко, уточни кметът на село Калоянци Мехмед Неджиб. Той добави, че столетницата все още сама се грижи за градината си. Преди две години лично кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис е посетил баба Рабиш и й подарил молитвено килимче, жилетка и шалвари. А тя му пожелала дълго да кметува.Към 31.12. 2008 година с постоянен адрес в община Кърджали живеят 23 столетника, сочат данните на служба "ГРАОН" в общинската администрация. 20 от тях обаче са изселници в южната ни съседка Турция и актуални данни за тях няма потвърдени в общината.
Най-възрастен мъж на община Кърджали по
настоящ адрес е Васил Николов Вълчев, роден на 1 януари 1908 година.От 23 столетника 16 са с постоянен адрес в областния град, останалите 7 се водят жители на общината. Както и в други региони жените живеят по-дълго от представителите на по-силния пол. В община Кърджали 15 от столетниците са жени, а осем мъже.
Средните Родопи е единственото място в България, където се срещат най-много столетници според броя на населението. Според регистрите в Родопите са живели общо 332 столетници през последните 40 години.
Гюнер ШУКРИ

Няма коментари: