петък, 9 януари 2009 г.

Започва изграждането на Депото за отпадъци


Строителното разрешение за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци в Кърджали е дадено, приключени са и необходимите процедури от МОСВ за избор на фирма – изпълнител на строителната и технологичната част, съобщи кметът инж. Хасан Азис на първия си за новата година брифнг. Той допълни, че в общината вече са получени и техническите проекти, което означава, че конкретните строителни работи могат да стартират до месец-два. 
Депото ще бъде на мястото на сегашното сметище в Кърджали, а първият етап от изграждане му предвижда рекултивация на района. За тази цел ще бъдат вложени над 2 мил. лв.
Бъдещето депо ще обслужва седемте общини от област Кърджали и община Ивайловград. Общият проект възлиза на над 22 мил. евро, а финансирането е по европейската програма ИСПА.
Във връзка с изграждането на депото ще се наложи и оформяне на обходен 3 км. път. Техническият проект за него вече е изготвен, а необходимите средства за реализация ще са около 4-5 мил. лв., коментира пред медиите г-н Азис. Той подчерта, че изграждането на пътната остечка е много важна част, защото със старта на депото тежки строителни машини и камиони ще минават през населеното място - кв .Горна Гледка, което ще предизвика основателната реакция на жителите.

Няма коментари: