петък, 30 ноември 2007 г.

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА В ЧЕХИЯ


Представители на община Кърджали участваха в третата международна среща по проект “Социално и икономическо интегриране на малцинствени и непривилегировани групи на местно ниво”, която се проведе на 22 и 23 ноември в град Усти над Лабем, Чехия. Партньори по проекта са община Комотини, Гърция, община Кърджали, България, община Усти над Лабем, Чехия, община Ялова, Турция и община Анаба, Алжир. Финансирането е по програма МЕD-PACT на ЕС.
Зам.-кметът на Усти над Лабем г-н Арно Фишера приветства участниците в срещата. Той изрази надежда, че работещите по проекта експерти от 5 държави на 2 континента ще извършат не само проучвания и анализ на настоящата ситуация относно равнопоставеността и отношението към хората от непривилегированите групи, но и ще помогнат за по-нататъшните мерки и стъпки за тяхната интеграция в обществото. В 115-хилядния чешки град живеят около 15 хиляди роми като 60 на сто от тях са трайно безработни.
По време на форума бяха коментирани подготовката на дейностите във всяка една община, бяха представени уебсайта на проекта, общия комуникационен план, както и опита на община Комотини по програма URBAN II, чрез която са изградени жилища за социално слаби.
Крайната цел на двугодишния проект е изготвяне на стратегия за интеграция на непривилегированите групи от хора във всяка една от петте общини, партньори по проекта.

петък, 23 ноември 2007 г.

ОТКРИХА “ТЕХНОМАРКЕТ” В КЪРДЖАЛИ




На 23 ноември в Кърджали бе открит поредният магазин от веригата „ТЕХНОМАРКЕТ”, като лентата преряза лично кмета на община Кърджали, г-н Хасан Азис и Управителя на веригата, г-н Веселин Владимиров. Обектът се намира в непосредствена близост с кръговото движение до автогара „21 век”, на изхода на Кърджали в посока Хасково. „Техномаркет” е търговска марка, с която инвеститорът „К и К електроникс” ЕООД се представя пред своите клиенти. Компанията е създадена и оперира на българския пазар от 1992г.; като през 2007г. отбелязва своята 15-та годишнина.
Първият магазин с името “ТЕХНОМАРКЕТ” отвори врати през 1999 година и така бе положено началото на най-успешната българска верига магазини за битова електроника, офис оборудване и телекомуникационни продукти. Към момента веригата разполага с 29 магазина на територията на Република България.
Развитието на фирмата продължава и към момента. В плановете им за 2007 влиза откриването на магазини в Монтана, Ловеч, Ямбол, София.
Към момента във фирмата в България работят над 1700 работници и служители, за “ТЕХНОМАРКЕТ” в град Кърджали са 60 човека. В магазините “ТЕХНОМАРКЕТ” можете да откриете над 15000 артикула, от които всеки може да направи най-подходящия избор. Специално за клиентите са се постарали да осигурят най-разнообразни начини на плащане и гъвкави финансови условия за максимална тяхно удобство.
Проекта за магазин за черна и бяла техника със складова част от веригата „Техномаркет” е дело на екип от проектантска фирма „Х.С.С. “ПРОЕКТКОНСУЛТ” ЕООД с водещ проектант арх. Велин Абаджиев и проектант арх. Мария Попмаркова. Строително-монтажните работи бяха изпълнени от фирма „Монолит3” ООД. Консултант е фирма „Екоинженеринг” ЕООД.
„Техномаркет” е ситуиран в северната част в имот с площ от 12991 кв.м. ”Техномаркет” е със застроена площ от 3074 кв.м. Основният подход към търговските обекти е от бул.”България”, а влизането в комплекса е от источна посока. Изходът от имота е отново от источна посока в близост до входното кръстовище при бул. „България”. Входовете за посетители в магазините са обособени чрез входни рампи и големи козирки. От източна посока се намира сервиз за черна и бяла техника. Сервизът има видимост от централното влизане в комплекса, но е разположен в обслужващата зона на сградата. Комплексът разполага с паркинг за около 140 автомобила.
На 5 Декември се очаква да се открие и хипермаркет “БИЛЛА”, който се намира в близост до Техномаркета.

сряда, 21 ноември 2007 г.

ХАСАН АЗИС ДАВА СВЕТЕНА ВОДА НА ХРИСТИЯНИ


Днес кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис посети централния храм „Свети Георги Победоносец”. В Деня на християнското семейство – Въведение Богородично той занесе свята вода от гроба на Божията Майка в Ефес. Жестът към християните бе по случай празника. Отец Петър и градоначалникът подготвиха църковния съд , за да могат миряните да отпият от благодатната вода на Богородица.Инж. Азис дари на църквата и лично на отец Петър и църковните настоятели специални съдове с лика на Богородица, пълни със святата течност и малки икони от Ефес. В такива съдове под олтара в църквата се съхранява светената вода от Йордановден и тя е предназначена за крайно болни и нуждаещи се хора.Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис използва случая да поздрави и всички християни дошли в църквата на Въведение Богородично. Той им пожела да са живи и здрави и да запазят всички ценности на християнското семейството, за да бъде обществото ни изградено от добри и силни личности, а мястото където живеем спокойно и благодатно.По молба на отец Петър инж.Азис разказа и това, което е научил от местните хора по време на посещението си в Турция на гроба на Божията Майка, свързано с онези невидими сили, запазили святото място от пожарите в южната ни съседка през тази година.Миряните благодариха на кмета, а отец Петър изрази надежда, че ще продължават да работят заедно за доброто на Кърджали ,така както и досега. Присъстващите на църковната служба споделиха също, че не малка е била помощта на общината за храма досега, но днешният жест е много голям за вярващите християни.

понеделник, 19 ноември 2007 г.

ИНЖ. ХАСАН АЗИС ПОЧЕРПИ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНАТА


Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис почерпи служителите от общинска администрация за втория си мандат.Очаквам една отговорна и ангажирана администрация, отговаряща на съвременните изисквания, призовавам ви да не поставяте граници на инициативите си в полза на кърджалийци, каза кметът. Политиката на отворени врати и към служителите, и към гражданите от първия мандат ще продължи и през следващите четири години. Коренни промени в структурата на администрацията не се очакват. През следващите седмици ще се работи по новата структура, за която се очакват предложения от всички звена в администрацията. Ще се водят срещи и за определяне на нови заместник кметове за ресорите на бившите зам.-кметове Митко Синабов и Красимира Живанова.

ДЕЛОТО ЗА КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ ЗА СЪВЕТНИЦИ В КЪРДЖАЛИ Е НАСРОЧЕНО ЗА 21 НОЕМВРИ


Административния съд в Кърджали насрочи за 21.11.2007г. делото за касиране на изборите за общински съветници в община Кърджали. Жалба с искане за касиране на изборите е подадена от кандидат общинския съветник от ПК „Тракия” Димчо Бодуров. Според него подготовката на изборния процес е била манипулирана, като вота на избирателите в община Кърджали е подменен и изборните резултати от местните избори са драстично опорочени. Той твърди, че чл.3 ал.1 от ЗМИ, който предвижда гражданите на България да пребивават в страната най-малко 10 месеца преди изборния ден е бил нарушен.
Административния съд в Кърджали остави без уважение искането на Бодуров за спиране изпълнението на решение №000251/29.10.2007г. на ОИК гр. Кърджали за определяне на изборните резултати за общински съветници от проведените на 28.10.2007г. местни избори.

събота, 17 ноември 2007 г.

ФЕСТИВАЛ НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО


От 23 до 25 ноември в София ще се проведе Фестивал на продукции и проекти в областта на съвременното изкуство, подкрепени от Швейцарската културна програма в България в периода 2004 – 2008 г. Заглавието на фестивала е Finito ma non troppo и идеята му е да покаже, че след оттеглянето на финансовата подкрепа на Про Хелвеция и Швейцарската агенция за развитие от България, ще останат неповторими образци и политики за ефективност на сектора.На 22 ноември в 16.00 ч. в зала „Безименна” на Центъра за култура и дебат „Червената къща” гостите на събитието ще могат да посетят изложба, организирана от Артдвижение Кръг – „Артефакти от Източните Родопи” (обекти от село Дъждовница). 300 чифта терлици, изработени от местните хора, ще бъдат включени в различни артсъчетания с модерното изложбено пространство. На следващия ден, 23 ноември (петък), от 17.00 ч. гостите ще присъстват на представяне на книгата „Посветено на терлика: 20 артекспедиции в Източните Родопи”, чието публикуване стана възможно с подкрепата на Община Кърджали. Книгата съдържа разговори и фотоси от местния начин на живот, култура и семейна памет в Източните Родопи. Тя е първото по-цялостно изследване на празничната култура в региона, резултат от 3-годишно изследване на Кръг, в което участват млади хора от Кърджали, автори страната и европейски творци. Едно артприключение, състоящо се в промяна на позициите и трансформация на артиста в местен жител, едно пристрастяване към сънуването на реалността, доколкото е достъпна. В представянето на книгата ще участват журналистите Яна Боянова от Българското национално радио и Ирина Недева от Канал 1 на БНТ.

понеделник, 12 ноември 2007 г.

ИНЖ. ХАСАН АЗИС: ЩЕ БЪДА КМЕТ НА ВСИЧКИ


Уважаеми г-н Областен управител,

Уважаеми дами и господа общински съветници,

Уважаеми кметове на кметства,

Уважаеми представители на медиите,

Уважаеми кърджалийци и гости,


Позволете ми да отправя моите благодарности от трибуната на Общински съвет – Кърджали на всички кърджалийци за тяхната активна гражданска позиция, за подкрепата и доверието и през следващите 4 години да работим заедно за европейското бъдеще на нашата община. С нашите общи и справедливи решения трябва да направим така, че да оправдаем очакванията както на онези, с чийто вот сме натоварени да съграждаме нашето общо бъдеще, но да положим усилия и да не забравяме всички онези, които чрез своята привидна „пасивност” също изразиха своето отношение към всичко, което се случва или не в нашето общество. Ако през последните години местното самоуправление трябваше да изгражда административния си и управленски капацитет, да работи в условия на финансов преход от централизация към децентрализация, на предприсъединителен преход, на преход в заемане на полагащото си място в структурите на Европейския съюз, то основната характеристика на този мандат ще бъде мандат в условия на реално членство в евросъюза и нови възможности за развитие на нашата община. Бидейки тук в тази зала, получили активната подкрепа или „пасивното” одобрение, което и в двата случая трябва да се заслужи, всички ние трябва да сме осмислили най-важното - че нашата отговорност вече се измерва с нивото на новите възможности и нашата способност да задаваме нови стандарти на развитие на Кърджали. Това предполага повече от всякога всички ние да гледаме и вървим напред заедно в своето развитие, без да се опитваме да оценяме сегашните реалности с дефиниции от миналото. И активната и привидно „пасивната” част от Кърджали очакват от нас да задаваме новите параметри на бъдещето, свързано с постигане на по-висок стандарт на развитие във всяка една от дейностите - на осигуряване на нови възможности и нормални условия за възпитание в детските градини и образование в нашите училища, професионална и трудова реализация на младите тук, в Кърджали, осигуряване на привлекателна бизнессреда и увеличаване на инвестиционната привлекателност, провеждане на активна социална политика към хората от третото поколение. През следващите 4 европейски години като кмет на всички кърджалийци ще разчитам на добра координация и подкрепа от всички общински съветници, независимо от политическата им принадлежност и тяснопартийни интереси, за нашите управленски решения и подкрепа за реализация на новите ни проекти. Както и в досегашната ни работа залагаме на диалогичността и инвестиционното мислене и действия. Вярвам, че администрация и законодателен орган ще бъдат в управленски синхрон за по-пълно удовлетворяване на очакванията на кърджалийци. Защото новите предизвикателства пред нас – трансгранично сътрудничество, свързано с откриването на Маказа до 2 години; екология, свързана с осигуряване на нормални и здравословни условия на живот; европейски проекти, свързани с проектно и финансово обезпечение; етнокултурни, свързани с утвърждаване на толерантността в условията на европейското измерение на полиетническото общество и много други предполагат прагматичност, диалогичност, конструктивизъм в нашите решения и послания от тази обществена и високоотговорна трибуна. През следващите 4 европейски години децата, учениците и младите хора трябва и ще почувстват нашата подкрепа и грижи. За реализация на подготвените проекти за две нови детски градини и подобряване на енергийната им ефективност по Оперативните програми, за откриване на нови яслени групи, за подобряване на условията в училищата и за реализация на младите хора са необходими обединените усилия и осъзнатата и споделена отговорност на цялото ни общество. Създаването на колеж на основата на публично-частното партньорство,който ще предлага разнообразни образователни услуги, ще се превърне в своеобразен образователен център. Така можем да работим за превръщането на Кърджали в град на младите, в студентски град.Общата ни отговорност ни задължава чрез нашите конструктивни решения да създаваме добър и спокоен обществено-политически климат, за да имаме привлекателни условия за нови инвестиции, както и да създаваме предпоставки за развитие на бизнеса в Кърджали. При добра инвестиционна политика тук може да бъде реализирана още една инвестиция в областта на хай-тек индустрията. През последните 4 години като кмет на Кърджали успяхме да реализираме мащабни проекти – нов Пазар на производителите, завод за каучукови изделия, хипермаркети и търговски центрове, инфраструктурни проекти за водоснабдяване, нови пътища, Художествената галерия и спасяването на картините, за което кметът бе награден с Достойните българи за 2006 година, паметника и Лирата на Орфей и др. Получихме национални награди – Златен ключ за прозрачна и достъпна община, за реализирани архитектурни проекти, електронна община и електронно село-първото в нашата страна, продължаващо поддържане на международния стандарт на управление ISO 9001:2000 и други. Всичко това е резултат на добрата работа на администрация и кметове на кметства, в синхрон с общинските съветници, с представители на регионалната, централна изпълнителна и законодателна власт. Използвам случая още един път да им благодаря за съвместната ни работа, за тяхната всеотдайност, висок професионализъм и за тяхната привързаност към Кърджали. Вярвам, че постигнатото ще бъде използвано като добра основа за съвместната ни работа за продължаване на общата ни политика на съграждане на европейското бъдеще на Кърджали.Уважаеми дами и господа,Кърджали е нашият общ дом. Повече от всякога ние се нуждаем от истински, а не от формални личности, не от разделение на победители и победени, а от обединяване на нашите усилия за постигане на общо благоденствие и по-висок стандарт на живот. Всеки от нас може да е представител на различни политически партии или граждански сдружения и от тази позиция да оценя дадена ситуация. Но различните политически и граждански позиции не трябва нито да ни разделят, нито да ни конфронтират, а да ни обогатяват и да ни водят към алтернативни и по-добри решения.С убеждението на кмет на всички кърджалийци, без разлика на етнос, религия и политическа принадлежност, пожелавам на тук присъстващите, натоварени с тежката отговорност на местното самоуправление да ПОЧИТАМЕ МИНАЛОТО И ЗАЕДНО ДА ГРАДИМ ЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ НА КЪРДЖАЛИ.

ПЪРВА УЧРЕДИТЕЛНА СЕСИЯ ПРОВЕДЕ ДНЕС НОВОИЗБРАНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ


Първа учредителна сесия проведе днес новоизбраният Общински съвет на община Кърджали. Съгласно закона тя бе свикана от областния управител Ангел Коджаманов, а заседанието откри най –възрастният общински съветник Христо Милев от групата на ГО ”За Кърджали”- ПК “Тракия “.В залата присъстваха всички новоизбрани 41 съветници и новите кметове на 48 кметства в общината. Те заедно с преизбрания кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис положиха клетва и подписаха клетвените листове в присъствието на председателя на ОИК Величка Георгиева. Специални гости на учредителната сесия бяха тримата зам.-областни управители Бойка Арабаджиева, Сабахатин Риза и Начо Ковачев, енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Шабанали Ахмед, шефове на държавни институции, здравни заведения, представители на бизнеса, общински служители и граждани.Местни избори 2007 са първите, проведени в условия на реално членство на България в ЕС. Те са не само сериозно предизвикателство пред органите на местното управление, но и шанс за развитието на общината през следващите четири години, каза в приветственото слово областният управител инж. Ангел Коджаманов и призова всички новоизбрани общински съветници и кметове на населени места в общината да отворят широко вратите на кабинетите си , да бъдат по- близо до хората и да се вслушват в различните мнения. В края на тържественото заседание областният управител лично връчи на кмета инж. Хасан Азис символите на държавността - Конституцията и знамето на Р България, флага на ЕС и запис на българския химн, изпълнен от Националния гвардейски духов оркестър.От трибуната на местния парламент се изказаха и представителите на всички групи съветници. ДПС има мнозинство в общинския съвет и може да взема всякакви решения, но искам да заявя категорично, че бъдещите решения, които ще гласуваме ще бъдат в интерес на всички жители на общината. Ще бъдем открити за идеите и предложенията на опозицията и ще ги подкрепяме, ако са в името и добруването на хората, каза Сейфи Неджиб.В рамките на мандата ГО “За Кърджали” като единствена алтернатива на досегашното управление ще бъде точен и своевременен коректив на очертаващия се отново еднопартиен модел на общината. С присъствието си в местния парламент, заявяваме, че ще продължим своята дейност както чрез избраните 11 общински съветници, така и чрез конкретни действия, насочени към решаване на най-важните проблеми на общината, заяви Огнян Иванов от ПП “Политически клуб “Тракия “. Огнян Иванов и останалите му колеги от групата общински съветници изразиха днес своя протест срещу Закона за местните избори като носеха на реверите си баджове с трибагреник и надпис “Протестирам срещу ЗМИ”.Те обясниха, че протестират, защото в местните избори са участвали избиратели, които не живеят в България.Цвета Караянчева от групата съветници на ПП ”Герб” заяви, че ще работят за прозрачно и отговорно управление на общината през мандата. Тя допълни още, че ще бъдат опозиция, но не на всяка цена и изрази надежда ,че след четири години всички общински съветници ще могат да кажат открито, че Кърджали е европейската столица на Родопите.По време на заседанието пред присъстващите говори и избраният за общински съветник с листата на СДС от гражданската квота Митко Синабов. В изказването си той подчерта, че е важно всички да обединят усилията си за бъдещето на община Кърджали.Както изисква ЗМСМА на тържественото заседание днес с тайно гласуване бе избран председател на местния парламент. От залата постъпиха две предложения като номинирани за поста бяха Сейфи Неджиб от ДПС и инж. Никола Пашинов от ГО “За Кърджали”.След преброяване на гласовете за четвърти пореден път начело на местния парламент застана Сейфи Неджиб. Той получи 27 гласа от упражнилите правото си на вот 41 общински съветници.Новоизбраният председател на общинския съвет връчи и символите на властта - ключ и кметска огърлица на стария нов градоначалник инж. Хасан Азис.

ЗАПОЧНА ДЕЛО ЗА КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ В АРДИНО


Административният съд в Кърджали даде ход на делото за касиране на изборите за кмет в община Ардино. Жалбата е по искане на "Новото време", чийто кандидат е бившият земеделски министър Мехмед Дикме.Не му достигнаха около 800 гласа , за да спечели изборите на 28 октомври. Днес съдът прегледа избирателните списъци на всички 42 секции. При проверката се установи, че в основните списъци са дописани около 180 имена. Около 130 от тях са на длъжностни лица, ангажирани с изборния процес. Останалите около 50 имена ще бъдат предоставени за проверка от МВР, за да се установи дали имат право на вот. В сряда делото ще продължи. Тогава ще бъдат преброени повторно бюлетините. Адвокатите на „Новото време" поискаха да бъде проверено дали Ресми Муратд е с двойно гражданство. Съдът уважи искането и изпрати запитване до външно министерство.

ПОЛАГАНЕ НА ТЪРЖЕСТВЕНА КЛЕТВА В ОБЩИНА АРДИНО.


Новоизбраният кмет на община Ардино Ресми Мурад и новоизбраните кметове на кметства в общината положиха тържествена клетва днес. На ритуала по полагането на клетвата, както изисква законът, присъстваха областният управител Ангел Коджаманов, заместник-областните управители Бойка Арабаджиева и Себахатин Риза, председателят на Общинската избирателна комисия – Ардино Васил Хаджикулов, досегашният кмет на община Ардино Айдън Серкан, общински съветници, кметове на кметства, граждани и гости на общината. Поради определение на Административен съд – Кърджали по жалба за избора на общински съветници, не бе конституиран нов общински съвет. Законът задължава областния управител в 14-дневен срок след изборите да свика първо заседание на новоизбрания общински съвет. До произнасянето на съда обаче това не е възможно. Съгласно чл. 102, ал. 4 от Закона за местните избори Общинската избирателна комисия обявява резултатите от гласуването за общински съветници и кметове по партии, коалиции и независими кандидати и издава удостоверения на избраните кметове и общински съветници. Васил Хаджикулов – председател на Общинската избирателна комисия - Ардино връчи удостоверенията на избраните кмет на община и кметове на кметства. Съгласно чл. 23, ал. 6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация Общински съвет продължава да изпълнява своите функции до конституирането на новия общински съвет. Когато съдът е спрял изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия за резултатите от изборите за общински съветници или е обявил изборния резултат за недействителен, срокът на пълномощията на общинския съвет, чийто мандат е изтекъл се възобновява до полагането на клетва от новоизбрания общински съвет. Днес присъстваме на ритуала по полагане на клетва от кмета на общината и кметовете на кметства, поясни областният управител. Единствената причина за това е, че животът в община Ардино продължава и след изборите и гражданите имат нужда да бъдат обслужвани административно, допълни той. Дадох всичко от себе си през 6-те години на управлението си. Надявам се от дистанцията на времето това да бъде оценено от съгражданите ми. Пожелавам и на новия кмет да работи така, каза в приветствието си досегашния кмет на община Ардино Айдън Серкан. Ще наложа нов стил на работа, нова политика, с нови хора, обеща новият градоначалник Ресми Мурад. Той получи огърлицата на общината от предшественика си. Пожелавам да работите така, че след четири години онези, които са дали гласа си за вас да са доволни. Тези, които не са ви предпочели пък да съжалят и да поправят грешката си като пуснат бюлетина за вас. С други думи, след четири години да можете да погледнете хората в очите и да можете да кажете – бях кмет на всички в Ардино, каза областният упарвител.

събота, 10 ноември 2007 г.

ВНЕСЕНИ СА ЖАЛБИ ЗА КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИ В КЪРДЖАЛИЙСКО. СПРЯНО Е РЕШЕНИЕТО НА ОИК ЗА СЪВЕТНИЦИТЕ В АРДИНО


Административният съд в Кърджали спря изпълнението на решение на Общинска избирателна комисия в града за избор на съветници в Ардино.Според Закона за местното самоуправление и местната администрация до полагането на клетва от новите съветници старият Общински съвет изпълнява функциите си. Делото по оспорването на избора на ОбС в Ардино е насрочено за 16 ноември, петък. Жалбоподател е партия “Новото време”.Тържествена сесия в Ардино ще има и тя ще е в понеделник, каза областният управител Ангел Коджаманов. Правим го в интерес на жителите на общината. По този начин няма да спре работата на администрацията, добави той.В понеделник от 9 часа в Административния съд в Кърджали започва разглеждането на дело за оспорване на изборите за общински кмет в Ардино. То също е образувано по жалба на партия “Новото време”, подписана лично от Емил Кошлуков. Очаква се лидерът на нововремците Емил Кошлуков да присъства в залата. Там вероятно ще бъде и ексминистърът и кандидат-кмет Мехмед Дикме
Във вторник от 09.00 часа ще се разглежда жалбата на кандидат-кмета на Момчилград Сали Шабан, който не е съгласен с резултата от 28 октомври в общината.
На 15 ноември от 13 ч. административните съдии започват делото по жалба на Димитър Болярски. Съветникът от СДС в момчилградския местен парламент възропта срещу вота за ОбС в града.
Жалба та на кандидата за съветник от листата на Гражданско обединение “За Кърджали” Димо Бодуров, който оспорва резултата от вота за местен парламент в Кърджали вероятно ще се разглежда през по-следващата седмица.

петък, 9 ноември 2007 г.

Айдън Осман се закле


Учредителна сесия проведе новоизбраният общински съвет на община Черноочене днес. Първото заседание по закон се свиква от областния управител. Инж. Ангел Коджаманов поздрави новоизбраните съветници и кметове на кметства като им пожела здраве, търпение и воля да работят за добруването на хората. Община Черноочене е “портата” на областта и Източните Родопи и това е голяма отговорност, защото всеки гост, който мине през нея, макар да не влезе в “дома”, но от “подредбата на двора” ще си направи извод за домакина. Вашият кмет Айдън Осман е доказал в два мандата, че е добър стопанин и със сигурност ще продължи да поддържа с мъдро управление двора подреден и занапред, каза още Коджаманов.
Кметът на общината призна, че винаги се притеснява от големите очаквания, с които избирателят го натоварва. Така е и този път, когато спечели над 80 % от гласовете. Резултатите от изборите обаче показват, че сме на ниво в управлението, посочи той и се зарече да запази същото натоварено темпо на работа, както в предишните два мандата.
Клетва положиха всичките новоизбрани 17 общински съветници и 19 кметове на кметства. С 16 гласа “ЗА” за председател на местния парламент отново бе преизбрана Бедрие Гаазиюмер.
Областният управител подари на председателя на общинския съвет и на кмета на общината конституцията и диск с химна на Република България, националния трикольор и знамето на Европейския съюз с пожелание да утвърждават през мандата си символите на държавността.

сряда, 7 ноември 2007 г.

ПЪРВА, УЧРЕДИТЕЛНА СЕСИЯ, ПРОВЕДЕ ДНЕС НОВОИЗБРАНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА МОМЧИЛГРАД


Първа, учредителна сесия, проведе днес новоизбраният общински съвет на Момчилград по покана на областния управител Ангел Коджаманов, както изисква законът. Всичките 29 съветници в местния парламент положиха клетва и избраха председател. Под клетвени листове се подписаха и кметовете на 29-те кметства. Ердинч Хайрула застана за втори път начело на общината за идните 4 години след като спечели изборите. Подарък, писалка “Черути” от 1881 г. поднесе на общинския кмет областният управител за рождения му ден днес и му пожела да подпише много европейски проекти с нея. Ще продължа и във втория си мандат да бъда кмет на всички граждани на общината, зарече се градоначалникът. Инж. Коджаманов препоръча на новите общински съветници и на кметовете на кметства да отворят вратите си и се вслушват в думите и на онези, които не са гласували за тях, за да работят пълноценно за добруването на общината. С 28 от 28 подадени редовни гласове общинските съветници преизбраха за свой председател Сунай Хасан. Ще работим за всички граждани на общината без да делим хората, обеща председателят на местния парламент в Момчилград.

ПЪРВА, УЧРЕДИТЕЛНА СЕСИЯ ПРОВЕДЕ ДНЕС НОВОИЗБРАНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА КРУМОВГРАД


Първа, учредителна сесия проведе днес новоизбраният общински съвет на Крумовград. Съгласно закона тя бе свикана по покана на областния управител Ангел Коджаманов. Клетва положиха всичките избрани 29 общински съветници и 48 кметове на кметства. Себихан Мехмед се закле за втори мандат като кмет на община Крумовград. И тук областният управител препоръча, за да имат успешен мандат новоизбраните местни законотворци да се вслушват и в онези, които не са гласували за тях, ако дават добри предложения. Опозицията да бъде конструктивен коректив, както и да признава доброто, което прави мнозинството. Крумовград има много дадености, но безспорно най-голямата е човешкият потенциал. Това е шансът за развитие на общината, подчерта областният управител. Той пожела на кмета г-жа Мехмед и на общинските съветници да управляват така, че да преодоляват с лекота трудностите. В края на мандата да погледнат обществеността в очите и да получат признанието, че преди четири години гражданите на Крумовград са изпратили в местния парламент наистина своите старейшини, най-мъдрите си хора. Инж. Коджаманов поднесе символичен подарък на кмета на общината г-жа Мехмед – калатея /цвете/, което има любопитна характеристика – нощем свива листата си, а сутрин ги отваря. “Пожелавам Ви да спите спокойно, както цветето, защото спокойно спят хората с чиста съвест и доволните от свършената работа, каза той.” “Доверието е огромна отговорност. Приемам символичния подарък на областния управител и пожеланието му, защото това е и моето верую”, каза Себихан Мехмед. Тя обеща, че ще продължи да бъде толерантният кмет, както досега и призова общинският съвет да заработят заедно за просперитета на Крумовград. С 28 гласа “ЗА” Метин Сали бе преизбран за председател на общински съвет – Крумовград. Избирателят реши за кмета, а общинските съветници за председателя си да не сменя “впряга по средата на реката”, както съветва народната мъдрост, каза областният управител. Това е доброто решение, коментира той и им пожела да не им се налага гражданството да ги “вкарва в браздата” с остен.

вторник, 6 ноември 2007 г.

УЧРЕДИТЕЛНА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ДЖЕБЕЛ


Първата от учредителните сесии на новоизбраните общински съвети в областта се проведе днес, 6 ноември, 2007 г., от 10 часа в община Джебел. Съгласно закона, те се насрочват от областния управител.Областният управител Ангел Коджаманов беше гост на първото, тържествено заседание на местния парламент на Джебел. Заместник-областните управители Бойка Арабаджиева и Себахатин Риза също уважиха началото на работата на новите общински съветници. Присъстваха всичките 21 новоизбрани общински съветници за Джебел и всички 22 кметове на кметства. Този път изборите бяха по-различни отвсякога, защото се проведоха в годината, когато страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз. Това е предизвикателство, а не комплимент за народа и държавата ни, каза в приветствието си в началото на сесията областният управител. Членството дава шансове, които трябва да бъдат използвани, обърна се към съветниците той. Това, че 20 от всичките 21 общински съветници са от една политическа сила, ви натоварва с изключително голяма отговорност и очаквания, каза областният управител. Винаги се вслушвайте в аргументите на другите, отворете вратите на общинсдкия съвет и чувайте гласа на хората за проблемите, за добруването на общината, посъветва г-н Коджаманов и припомни, че е бил няколко мандата общински съветник. Убеден съм, че под мъдрото ръководство на кмета Джебел има шанс за добро бъдеще, пожела той. Първото заседание, състоящо се от единствена точка – избор на председател на общинския съвет започна с химните на Република България и Европейския съюз. Клетва положиха, както изисква законът, всички общински съветници, кметът на общината и кметовете на кметства. За четвърти път, със 100 % от гласовете, за кмет на общината още на първи тур, на 28 октомври е избран Бахри Юмер. С полагането на клетвата ние поставихме фондамента на нашите отговорности, призна в приветствието си градоначалникът. С разум и отговорност ще работим заедно за доброто на нашата община, както сме го правили и досега, въпреки доминирането на една от политическите сили, допълни той и припомни исторически факт. Навремето още дедите са ни дали урок по толерантност. Християните от Беломорието, които са се спасили, заселвайки се в Джебел са получили като подарък от вакъфа парцел, за да си построят храм. И до днес ние винаги работим заедно за доброто на общината, заяви Бахри Юмер. Също за четвърти път, за председател на общинския съвет в Джебел бе преизбран Сабри Юсеин. Благодаря за оказаното огромно доверие, ще направя всичко по силите си, за да го оправдая отново, обърна се към колегите си. След тайния вот, както е по закон, въпреки лирсата на друга номинация, той получи 21 от 21 гласа на общинските съветници.

ПЪРВА, УЧРЕДИТЕЛНА СЕСИЯ, ПРОВЕДЕ ДНЕС СЛЕД ОБЯД ОТ 14 ЧАСА НОВОИЗБРАНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КИРКОВО


Първа, учредителна сесия, проведе днес след обяд от 14 часа новоизбраният общински съвет на община Кирково. Тя бе свикана, съгласно закона, от областния управител Ангел Коджаманов. Присъстваха 27 от общо 29-мата общински съветници. Те, както преизбрания кмет на общината Шукран Идриз и новоизбраните кметове на 45-те кметства на общината положиха клетва. Както изисква закона, общинските съветници избраха на първото си заседание председател на общинския съвет. Отново бе преизбран Шинаси Сюлейманов. Той получи 21 гласа от упражнили правото си на вот 21 общински съветници. “Пожелавам ви да работите така, че след четиригодишния мандат да се изправите с гордо вдигнато чело пред всички граждани на общината, не само пред тези, които са гласували за вас и да получите признанието им. Да кажат всички ваши съграждани – наистина преди 4 години изпратихме в тази зала своите старейшини, всички знаете какво означава това, каза в приветствието си областният управител. Във вашата община се случи това, което съветва старата народна мъдрост да не се сменя впряга по средата на пътя – така избирателите решиха за кмета, а общинските съветници за председателя си, коментира той. Успех ще имате тогава, когато съчетаете опита на старите и дръзновението на младите, препоръча инж. Коджаманов. Управлението никога не е едноличен акт. Убедена съм, че всички заедно ще положим усилия и занапред за развитието на общината, както направихме това и в предишния мандат, обеща Шукран Идриз.

БСП НЯМА ДА ИСКА КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ В КЪРДЖАЛИ


БСП няма да иска касиране на изборите в Кърджали, обяви соцлидерът Милко Багдасаров. Според него обжалването на изборите пред административния съд едва ли ще има резултат при сегашния закон.
Гражданското обединение „За Кърджали” сезира Окръжната прокуратура в Кърджали за нарушения на избирателния закон, извършени в деня на местния вот. В жалба до магистратите се иска да бъдат установени, разкрити и санкционирани нарушителите – граждани на Република Турция, които са гласували за кмет и общински съвет в община Кърджали, без да са живели последните 10 месеца в България. Това противоречи на чл. 3 ал. 1 от закона за местните избори.
От сдружението се позовават на информации за многобройните нарушения, цитирани от местни и национални медии, както и на сведения, предоставени от представителите и застъпниците на Гражданското обединение по секции. В подкрепа на твърденията, се прилага и списък с нарушения в някои избирателни секции.
Отделна жалба до прокуратурата е пусната и от името на БСП, която е част от Гражданското обединение „За Кърджали”. В документа се иска проверка на избирателните списъци и санкциониране на нарушителите във всички общини на област Кърджали.

неделя, 4 ноември 2007 г.

ПРЕДСТАВЯТ КЪРДЖАЛИ В ШВЕЙЦАРИЯ


Кърджали е сред градовете, който ще участва от първи до пети ноември на международно туристическо изложение в Лугано, Швейцария. На престижния форум общините Кърджали и Хасково са с общ щанд- "България - свещената земя на Орфей".Община Кърджали се представя с рекламни материали – брошури, книги и филм за уникални забележителности в района на Източните Родопи - култовия комплекс Перперикон, светилището от с.Татул, мегалитни паметници от древността.Международното туристическо изложение в Лугано е едно от най-престижите в Европа. На площ от 12 000 квадратни метра в седем обособени павилиона тази година се представят над 1600 изложители. Другите два български града, които участват в изложението, са Пловдив и Копривщица.

петък, 2 ноември 2007 г.

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ НАСРОЧИ УЧРЕДИТЕЛНИТЕ ЗАСЕДАНИЯ НА НОВОИЗБРАНИТЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ


Областният управител Ангел Коджаманов насрочи учредителните заседания на новоизбраните общински съвети в седемте общини на област Кърджали. Това става съгласно правомощията му, отредени от Закона за местното самоуправление и местната администрация в 14-дневен срок от подписването на протоколите за избора от Общинските избирателни комисии. Последният срок за провеждането на първите сесии е 12 ноември т.г. За първи път те ще протекат по единен сценарий, който бе съгласуван с временно изпълняващите длъжността кметове на общини. Конституция, трикольор и диск с националния химн, патриотични песни и мелодии, изпълнени от националния гвардейски оркестър, ще получат от областния управител Ангел Коджаманов всички новоизбрани общински съвети. Подаръците са подбрани като символи на държавността. Тържествените сесии ще се ръководят от най-възрастните общински съветници до избирането на председатели на новите общински съвети, както изисква законът. В 15 населени места от 237 в цялата област, предстоят балотажи за избор на кметове на кметства. Отпечатването на бюлетините за втория тур на изборите ще струва 700 лв. В село Черничево, община Крумовград, отново ще се състезават всичките 3-ма кандидати, както при първия тур. Двама от мераклиите за кметския пост са получили еднакви резултати. Само в община Ардино решенията за избор на кмет на общината, на общински съветници и кмет на село Боровица са подписани с особено мнение от 6-ма членове на ОИК. Във всички останали общини ОИК са приели решенията си единодушно. До момента в Административен съд – Кърджали няма подадени жалби и искане за касиране на изборите от кандидати за кметове и общински съветници, потвърдиха от институцията.