сряда, 26 септември 2007 г.

ГЛАСУВАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ


Hа 26 септември, на редовната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент гласува изменението на Директива 93/109/ЕО на Съвета на Европа от 6 декември 1993 г. за определяне на условията и реда за гласуване за Европейски парламент от граждани на Съюза, пребиваващи в държава-членка, на която не са граждани. С промените в нея се дават еднакви права на всички граждани на Европейския съюз, независимо дали са родени и живеят в него или в трета страна, да участват при провеждане на изборите за Европейски парламент.
Евродепутатът Филиз Хюсменова коментира, че това изменение в директивата е доказателство за правотата на позицията на ДПС, че всички българи като европейски граждани имат право да гласуват, независимо дали живеят на територията на страната. Противното е отнемане на тяхно основно гражданско право. Евросъюзът показва последователна политка за постигане на целите си за защита на основните права на гражданите.
Либералната партия Движение за права и свободи констатира пропуските в действащото право на Европейския съюз още преди провеждането на изборите за Европарламента в България. Затова приветства този акт на установяване на реална демокрация във всички държави членки на Общността.
Като действащ нормативен документ на Европейския съюз, Директивата обвързва държавите–членки по отношение на резултатите, които те трябва да постигнат и предоставя на националните власти избора на формите и начините за това. В този смисъл директивата налага и в България да бъдат предприети мерки за промяна на действащото законодателство. Промяната предвижда и институциите на Съюза ще следят за изпълнението на правото на европейските граждани, пребиваващи в трета страна да избират и да бъдат избирани.

Няма коментари: