петък, 28 септември 2007 г.

ПОСТАНОВЧИКЪТ НА „ РИБАРСКИ СВАДИ” Г-Н ДИМИТЪР СТОЯНОВ ПРЕД КЪРДЖААЛИ ХАБЕР


Г-Н СТОЯНОВ, БИХТЕ ЛИ СЕ ПРЕДСТАВИЛИ НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ ?
Режисьор съм вече от 40 години. Дълги години бях преподавател във ВИТИЗ . Директорът на ДМДТ „Кадрие Лятифова” – Кърджали г-н Орхан Таир е мой студент. Имам няколко випуска, които са завършили. Работих в театър „Сълза и смях” над 30 години. Пенсионирах се и сега обикалям всички български театри. Има само 4 театъра в България, в които все още не съм правил постановки. Благодаря на директора г-н Таир, който ме покани не само да направя постановка, но и да изнеса редица лекции, с които да се опитам тези млади хора попаднали в театъра да понаучат нещо от този сложен и толкова интересен занаят.
НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ПОСТАНОВКАТА, ВЪРХУ КОЯТО РАБОТИТЕ В МОМЕНТА.
Избрахме „Рибарски свади” първо да може да се усети колективното присъствие на всички без изключение, не мога да кажа кой е централният герой. Всички имат почти еднакво присъствие. Тук става въпрос за едно рибарско селище, където се карат, влюбват, разправят, обичат, мразят, в крайна сметка всичко завършва щастливо, с много сватби, с много музика, с много песни и танци. Всичко е изградено на принципа на комедия деларте, където в основата е една актьорска трупа, която има възможността да покаже себе си във всички различни жанрове, главно комедията.
ВИЕ СТЕ РАБОТИЛИ В МНОГО ТЕАТРИ. ТОЗИ ТЕАТЪР Е ТВЪРДЕ МЛАД, КЪДЕТО РАБОТЯТ ПРЕДИМНО МЛАДИ ХОРА, КОИТО НЕ СА ПРОФЕСИОНАЛНИ АКТЬОРИ. КАК СЕ РАБОТИ ТУК.
Искам да изкажа удовлетворение от младите хора, които са избрани, особено от жените. Има един изключителен, надежден и перспективен екип. Трябва да ви кажа, че изборът е доста сполучлив и съм убеден в тяхното бъдещо развитие, стига да попадат на добри режисьори. Практиката ще ги научи на много неща.

Интервю на Юксел ЕСЕН - Кърджаали Хабер

Няма коментари: