четвъртък, 1 септември 2011 г.

Хиляди кърджалийци посрещнаха Рамазан Байрам

Хиляди кърджалийци посрещнаха един от двата свещени мюсюлмански празници Рамазан Байрам в централната градска джамия. И този път стотици не можаха да се поберат в джамията и се наложи да отслужат задължителната за мъжете ритуална байрамска молитва (намаз) в двора. Това още веднъж показа нуждата от втора голяма джамия в централната част на гъсто населения с мюсюлмани Кърджали.

Точно в определеното за Кърджали време за молитвата в 7.22 часа те дадоха начало. Преди това имаминът на джамията Ердинч Хайрулла им припомни правилата за отслужване на специфичния намаз. След края се премина към традиционния за байрамите честитене с целуване ръка за уважение и искане на прошка от по-възрастните и братска прегръдка.

Деца, чакаха с нетърпение да се отвори вратата на джамията, за да целунат ръка на възрастните и започнат събирането на бонбони и пари. На излизане вярващите оставиха своята лепта за бедстващите братя мюсюлмани в Сомалия, както и направиха дарение в помощ на джамията.

Преди молитвата председателят на висшия мюсюлмански съвет в България Шабанали Ахмед, районният мюфтия Бейхан Мехмед и служещи духовни лица в джамията поздравиха Рамазан Байрам на всички от региона, като им пожелаха цял живот да съхранят духовния капитал, спечелен по време на месеца на постите (оруч). Те изтъкнаха, че смисълът на оруча за мюсюлманите е да придобият трайни религиозни навици.

В подобен дух мюсюлманите посрещнаха байрама и в останалите около 230 джамии в Кърджалийско.

Ресмие МЮМЮН

Няма коментари: