сряда, 9 февруари 2011 г.

Хасан Азис: Да гласуваме за Перперикон


Готови са имейлите до всички наши побратимени общини в Гърция, Турция, Русия, САЩ, Румъния и Италия, които ще изпратим на кметовете, за да подкрепят Перперикон и Татул в националаната кампания на в. Стандарт, съобщи градоначалникът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Той обясни, че общината започва изпълнението на стратегия, чрез която иска да мобилизира жителите на Кърджали и региона да гласуват за тракийските светилища.
„Ще стимулираме учениците, студентите от Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски”, Земеделския и Минно-геоложкия колеж, всички общински и държавни служители да подкрепят кандидатурите на Скалния град и тракийското светилище. За тази цел са изработени вече специални стикери, които ще бъдат раздадени в оставащите до 16 февруари дни.
Всички да гласуваме за Перперикон и Татул, призова г- н Азис. Амбицирани сме да се борим с Перперикон за първото място в класацията на най-популярните културно-исторически забележителности на България. Мисля, че уникалното ни древнотракийско светилище го заслужава. Избраният подход привлича не само експертите в подобно обсъждане, но и обществеността. По този начин към изучаването и популяризирането на богатото ни наследство стават съпричастни и обикновените хора.
Всяка година между 120 и 150 хиляди туристи посещават Перперикон и Татул. Много често туристите ходят и на двете тракийски светилища, тъй като те са свързани помежду си. Ако половината от тях харчат по 50 лева по време на престоя си в Кърджали, това означава, че в местната икономика се вливат около 3,5 млн. лв. годишно. В последно време в Източните Родопи пристигат хора от цял свят, дори от далечна Япония. Трябва да направим няколко крачки за превръщането на културно-историческите забележителности в притегателни места. Първо, да оценим огромната стойност на паметниците. Второ, да направим стратегия за тяхното развитие. Много от храмовете, светилищата и крепостите у на имат не само наднационално, но и надевропейско значение. Затова трябва също да се събере подробна историческа информация за тях и да бъдат добре рекламирани. Последната стъпка е да се изгради подходяща инфраструктура, за да бъдат достъпни за летовниците. Ще бъде полезно да бъдат ангажирани и туроператорските фирми и организации да включат ценните обекти в офертите си за български и чужди туристи.
Динамичното развитие на община Кърджали през последните години се дължи не само на уникалните забележителности, но и на трудолюбието и инициативността на слънчевите хора, живеещи в Източните, коментира г-н Азис.
Гласуването става на www.standartnews.com/

Няма коментари: