петък, 4 февруари 2011 г.

Ресми Мурад откри нова компютърна зала в Жълтуша


В истински празник за ардинското село Жълтуша се превърна официалното откриване на новата компютърна зала към читалище „Родопска искра 1961”. Трикольорната лента бе прерязана от кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на читалищното настоятелство Шинка Бояджиева. Залата е оборудвана с пет компютъра, мултифункционално, принтиращо и копиращо устройсто, уеб камери, слушалки. Тя е създадена по програма „Глоб@лни библиотеки – България”. Идеята е библиотеката да даде възможност на своите читатели да получат достъп до глобалното информационно пространство. Тя ще предоставя безплатен достъп до интернет и ползване на компютрите.
Тържеството започна с изпълнения на самодейци от местното основно училище. С приветствие към присъстващите се обърнаха градоначалникът Ресми Мурад и кметът на Жълтуша Камен Буров. Ресми Мурад подчерта, че проектът е реализиран в резултат на междуинституционалното сътрудничество на месттната власт, Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие. Той съобщи и добрата новина, че бюджетът на читалището в Жълтуша за 2011 г е увеличен от 5 000 на 10 000 лева. А в най-близко време ще започне и ремонтът на духовното средище.
От своя страна Камен Буров заяви, че почти всяко семейство в селото има близки в чужбина, и препоръчи на всички да влизат по-често в библиотеката, за да ползват новите компютърни системи и да се видят и чатят с тях по Скайпа или Фейсбук. Той благодари на общинското ръководство за оказаната подкрепа и осигурените допълнителни средства на библиотеката по време на дейностите по проекта.
На откриването присъстваха още зам.-кметът Неджми Ходжов, началникът на отдел „Образование, култура и спорт” към община Ардино Бахар Реджебов, много граждани и ученици.
По стара българската традиция събралите се бяха посрещнати с питка и мед за здраве, а председателят на читалището Шинка Бояджиева - лисна менче с вода за успех на програмата. След официалната част пред компютрите в залата застанаха най-нетърпеливите посетители – учениците.
Очаква се в скоро време да бъдат компютризирани и читалищата в селата Горно Прахово и Млечино.


Гюнер ШЮКРИ

Няма коментари: