четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Извънредна мюсюлманска конференция се свиква на 12 февруари

Извънредна мюсюлманска конференция се свиква на 12 февруари. Мюсюлманите са събрали над 213 000 подписа, с които декларират искането си да се проведе нова конференция, която да сложи край на хаоса в ръководството на вероизповеданието. Това стана ясно по време на пресконференция с участието на главния мюфтия Мустафа Хаджи, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед и бившия главен мюфтия Селим Мехмед.
Конференцията се свиква, тъй като ръководството, избрано през октомври 2009г., беше обявено за нелегитимно и все още не е вписано чрез съда.
Мустафа Хаджи посочи, че предстоящата конференция ще бъде малко по-различна от тези досега. Нито една конференция до момента не е искана с толкова много подписи на мюсюлмани. Главният мюфтия призова всички мюсюлмани да присъстват на конференцията и да изкажат мнението си.
Поканени са както Недим Генджев, така и негови представители, които също ще могат да се кандидатират по време на повторното избиране на ръководство и духовен лидер.
„Необходимо е държавните мъже също да вземат отношение по този въпрос“, убеден е главният мюфтия. Той посочи, че на фона на това, което се случва в световен мащаб е добре мюсюлманите в България да имат един лидер.
Мустафа Хаджи е категоричен, че няма как цяла една общност да се съобразява с волята на един-единствен човек, визирайки Недим Генджев. Главният мюфтия посочи, че неговото поколение помни управлението на Тодор Живков, но дори и той не си е позволявал подобни волности.
Мустафа Хаджи е категоричен, че медиите не са средство за спорове и допълни, че конфликтите в мюсюлманските среди трябва да се решават по време на такива конференции. Той изрази надежда проблемът да бъде приключен след извънредната конференция и тогава ръководството, избрано на 12 февруари, да бъде обявено за легитимно, а органите да бъдат регистрирани от съда.
„Няма как да има по-легитимен избор от избора на самите вярващи мюсюлмани“ – така Мустафа Хаджи отговори на въпрос дали очаква Недим Генджев да обжалва легитимността и на тази извънредна конференция. „Готови сме да приемем всеки, който бъде избран, включително и Недим Генджев. Няма проблем за нас“, заяви категорично главният мюфтия.
Той посочи, че в България има около 1 млн. мюсюлмани. Повечето от тях не могат да направят молитвите си както трябва, тъй като непрекъснато обсъждат проблемите с регистрацията на ръководните органи.
Бившият районен мюфтия на Хасково подчерта, че хората са обидени и разтревожени и се чудят как може институция като Главното мюфтийство да бъде запечатана и вътре да чака полиция. Той посочи, че на извънредната конференция ще има и представители от ЕС.
Главният мюфтия заяви категорично, че трябва да се сложи край на опитите да бъде разцепено мюсюлманското общество в България. По думите му тези опити не носят полза на никого.

Няма коментари: