понеделник, 24 януари 2011 г.

ДПС подкрепи протеста на тютюнопроизводителите

Над 10 000 тютюнопроизводители от Кърджалийска и Хасковска област излязоха на протест и блокираха пътя на изхода на село Горски извор.

По решение на ЦОБ и ПГ на Движение за права и свободи народните представители от ДПС Ремзи Осман, Неджми Али, Петя Раева, Тунджай Наимов, Юнал Тасим и Гюнер Сербест са на място, за да подкрепят справедливите искания на тютюнопроизводителите. Протестиращите приеха декларация, която ще бъде изпратена до ръководствата на парламентарно представените партии, парламентарната комисия по земеделие, Бойко Борисов – министър - председател на Република България и до Симеон Дянков и Мирослав Найденов – министри на финансите и на земеделието и храните.

В приетата декларация, тютюнопроизводителите казват, че са се събрали да изразят тяхния протест и несъгласие с политиката, която се проведе през изтеклата 2010 г. спрямо тютюнопроизводителите, способствала за тежкото им материално положение, а именно:

-закъснелите премии за реколта 2009г.;

-ниските изкупни цени за реколта 2010г.;

-спиране на националните доплащания за производство на тютюн за реколта 2010 година;

-и пълната дезинформация относно схемата за националните доплащания за тютюн за референтния период 2007 – 2009 г. приета с Наредба № 2 от 11.02.2010 г.на Министерството на земеделието и храните;

- липса на позиция на държавата относно отглеждане на ориенталския тютюн, облечена в законов вид;

- липса на ясна поизиция за деверсификация на отрасъла, чрез адекватни и плавни преходи от един вид производство към друг;

- утежняване на данъчната тежест в сектора, както и липса на социално адекватни методи за облекчаване на положението на тютюнопроизводителите и останалите земеделски производители.

Няма коментари: