понеделник, 24 януари 2011 г.

Близките на Джунейт:Цветанов манипулира за трагедията в Кърджали

Министър Цветанов манипулира общественото мнение по случая с двойното убийство в Кърджали. Не вярваме в т.нар.самопризнания на 17 годишният ни племенник Джунейт Шефкет. Смятаме, че той е подложен на силен натиск. Няма логично обяснение за действията на момчето. Не вярваме, че то е убиецът. Ако съдът докаже, че го е направил трябва да се обясни защо то не може да посочи къде е оръдието на престъплението и как е успяло да качи трупа на братчето си от първия до последния етаж на блока, в който живеят. Държим министър Цветанов да се извини за омаскаряването на семейство Шефкет. Това заявиха на пресконференция близки , приятели, колеги, съседи на почерненото семейство.

Братът на Невджин, Екрем Мустафа се оплака , че полицаите не ги допускат до Джунейт. Не им дават никаква информация за момчето. То е в пълна изолация, но като малолетно и с лабилна психика се нуждае от подкрепата на роднини.

Близките споделиха още, че търсили усилено изчезналия малък брат Ениз, когато полицията вече го била намерила. Никой от ченгетата обаче не им позвънил да преустановят диренето. Самия баща Тамер също не знаел, че момчето е намерено и очаквал от близките новини.

Чакахме часове пред полицията някои да ни попита за семейството , за отношенията в него. Вместо това изкараха сестра ми звяр, каза братът Екрем Мустафа.

Според д-р-Атанас Митков шеф на Центъра за спешна медицинска помощ, при който работи бащата Тамер Шефкет семейството е било материално добре. Родителите са работели на по две места за да осигурят двете си деца . Тамер освен в центъра, доработвал и като дистрибутор на найлонови торбички. Бил и три години в Щатите,където спестявал за семейството. Убитата Невджин Шефкет също е работила на две места. В поликлиниката и в частната болница към нея.

Според доктор Митков твърденията, че момчето е пренебрегвано и не е получавало подаръци са откровена лъжа. То е разполагало с маркови дрехи, най-скъпия компютър, който се продава на българския пазар, последни модели електронни игри. Бащата го завел в Англия да гледа любимия отбор „Манчестър Юнайтед”. Поръчал и му доставил като подарък оригинален екип на отбора.

Братовчедката Семра Сали посочи, че на Нова година се гласели да ходят заедно на ресторант със семейство Шефкет. Джуни помолил майка си да празнуват заедно. Плановете били променени защото за Невджин най-важното било да бъде със синовете си.

Невджин беше страхотна майка, голяма готвачка и всеотдайна съпруга, разказват колеги , съседи и познати. Тя никога не деляла двете си деца.Винаги черпела цялата поликлиника за рождените им дни.

Близките определиха като клевета опитите да се внуши, че детето е осиновено,или,че е научило някаква страшна семейна тайна, което отключило агресията. Невджин Шефкет сама отгледала първородния си син. Тя го насърчавала да се грижи за братчето си.Самият Джунейт бил много привързан към Ениз. Не давал да майка си да взема болнични, когато братчето боледувало, а сам се грижел за него.

Не Ениз, а Джунейт бил фаворитът на майката , затова тя имала високи изисквания към него. Преди Нова година при гостуване в Турция купила на Джунейт подаръци за 200 лева, а за малкия за 25 лева. За Новогодишната нощ пък му взела марков парфюм. Катерина Христова, съседка и собственик на магазин за парфюмерия споделя ,че жертвата от години пазарува маркови парфюми за сина си..Никога не е пропускала да го насърчи.

Не приемаме че някаква тройка по химия може да стане повод за кървавата драма казват още близките.

Искаме да се направят пълни изследвания и да се установи дали нашия племенник не е бил дрогиран от някого или пък е принуден да извърши престъпление. Едва тогава може да вярваме на подхвърляни на медиите „самопризнания.” В противен случай ще мислим, че той е принуден да ги направи, каза Екрем Мустафа.

Секретарят на общината Сезгин Бекир, който е близък на семейството заяви,че е омерзен от публикациите в Интеренет и някои печатни медии. Не може правилата за работа на следствието да важат за едни, но не и за други. Всичко ще стане ясно само когато се произнесе съдът. Всичко останало е манипулация на общественото мнение. Не може близките на семейството да се държат в неведение, каза още Сезгин Бекир. Според него медиите трябва да публикуват информация по същество, а не интерпретации.

Георги Кулов/ Kърджали Бг Вести

Няма коментари: