петък, 28 януари 2011 г.

Кърджалийската болница поема болните на хемодиализа


Директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” д-р Тодор Черкезов във вторник пред журналисти съобщи, че от март болницата поема болните на хемодиализа, които ще обслужва като провежда обществена поръчка за лекарства и им осигурява гарантиран транспорт. Причината, както обясни д-р Черкезов е, че при централната доставка на лекарства и консумативи за цялата страна е имало известно презапасяване. Той обаче побърза да успокои пациентите на хемодиализа и техните семейства, че от това решение на Министерството на здравеопазването нищо няма да се промени за тях, защото няма промяна в заделените пари за лекарства и консумативи. Освен това, понеже дейността не е по клинична пътека, позволявало да се правят добри разчети. Той изрази задоволство от работата им с фирмите-доставчици, които изключително се съобразявали с тежкото финансово състояние на болницата и изчаквали. Директорът на Кърджалийската болница каза, че в момента превозът на болни се извършва с таксиметрова фирма, с която има сключен договор.


През миналата година през отделението по хемодиализа в болницата са преминали 64 болни. За съжаление 11 са починали. Трима пациенти са постъпили с много тежки интоксикации, които в резултат на това са били и с влошени бъбречни функции. Отделението разполага с 17 апарати, което изисква изряден график за ползването им. Задължително се прави химическа промивка на апаратите, веднъж в седмицата се дезинфекцира и основно почиства цялата апаратура. Залите също се хигиенизират.Общо 10 259 диализи са направени на болните с бъбречна недостатъчност. Те периодично се изследват за хепатит В и С, за СПИН и други болести.


Стана ясно, че най-много болни на хемодиализа в Кърджалийския регион има през лятото, когато изселниците в Турция с двойно гражданство идват тук да се лекуват.



Ресмие МЮМЮН

Няма коментари: