четвъртък, 27 януари 2011 г.

Читалището в с. Черноочене осигури безплатен достъп до Интернет

Кметът на Община Черноочене г-н Айдън Осман, председателя на Общински съвет Черноочене г-жа Бедрие Газиюмер и председателят на Народно читалище „Пробуда 1952” в с. Черноочене г-н Селями Мустафа откриха нова компютърна зала в читалището. Тя е създадена по програма „Глоб@лни библиотеки - България”, а Община Черноочене е партньор по проекта.

Залата е голяма придобивка за жителите на общината, защото осигурява безплатен достъп до Интернет и отпадат финансовите ограничения за достъп до информация, каза кметът на общината. Той посъветва децата в залата да спазват инструкциите и да използват тази възможност за знания.

Читатели на библиотеката в с.Черноочене могат да ползват до 1 час на ден безплатен Интернет. Всеки работен ден от 9 до 16 часа те имат свободен достъп, чрез 4 компютъра в читалнята. Залата е оборудвана с модерна копирна машина „3 в 1” – принтер, скенер и ксерокс.

Председателят на читалището Селями Мустафа се надява все повече жители на общината да влязат в читалнята на библиотеката – за да потърсят информация и знания в мрежата и във фонда с над 13 хиляди тома художествена, научна, историческа и справочна литература.

Модерната зала е създадена по програма „Глоб@лни библиотеки - България” Програмата е съвместна инициатива на Министерство на културата, а партньори са Националното сдружение на общините в Република България, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Българската библиотечно-информационна асоциация и Програма на ООН за развитие.

„Глоб@лни библиотеки - България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Тя се стреми в рамките на пет години да повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и да помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.

Исмет ИСМАИЛ

Няма коментари: