петък, 23 януари 2009 г.

Хасан Азис: Започваме нова политика по отношение на отпадъците


Остри дебати по време на вчерашната първа сесия за 2009 година предизвика предложението на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис за приемане на план-сметката за дейностите по управление на отпадъците и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2009 година. Градоначалникът инж.Хасан Азис предложи на общинските съветници, общите такси „Битови отпадъци” за жилищни имоти в града през 2009 г. да бъдат 0,9 промила за нежилищни имоти на физически лица 4 промила, за нежилищни имоти на юридически лица да бъдат 9 промила. За имотите в 101 села да бъдат 6,5 промила, а на останалите 16 села 2,3 промила.
Общинският съветник от „Атака” Вячеслав Спасов отбеляза, че е невъзможно за ръчно снегопочистване на обществените места в Кърджали да има 15 588 лева разходи, а за метене и почистване от сняг на паркови алеи 94 254 лева. Той попита общинското ръководство, кой е приел тези разходни норми и колко дка алеи има в общината? Спасов даде пример с големите общини в страната, където разходните норми се приемат от комисиите по „Екология”, а в Кърджали от общинската администрация. Общинските съветници от опозицията предложиха на кмета да поиска от обслужващите фирми „ОЧБ” ЕООД и „Титан Клинър” АД разходни нормативи, с които да показват „за какво” и „как” ще бъдат разходвани тези средства. Според тях, трябва да има калкулационна норма, която “ ОЧБ” и “Титан Клинър” да защитят пред кърджалийската общественост.
Зам.-преседателят на Общинският съвет Бахар Палова отбеляза, че когато са обсъждали приемането на план-сметката за дейностите на отпадъците и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2009 г. са констатирали, че община Кърджали през 2008 г. е била най-мръсна от целия период, откакто ДПС е била управляваща партия. Основният проблем, който са поставили жителите на общината пред общинските съветници и кмета на общината е било състоянието на чистотата в града и селата. От името на групата съветници от ДПС тя заяви, че са съгласни с направеното предложение на кмета Хасан Азис за средствата отделени за почистването на града и селата към община Кърджали за 2009 година. Според нея ръководството на фирма „Титан Клинър” трябва да вземе адекватни мерки, за да осигури чистотата на общината срещу сумата , която общината ще осигури.
Кметът Хасан Азис отбеляза, че най-важният проблем на общинското ръководство е контролът към почистващите фирми. Той уточни, че има специалисти от отдел „Екология и чистота” към общинската администрация, които всеки ден са по улиците и следят работите на „ОЧБ” и „Титан Клинър”. Поради това, че дейностите по почистване на града и другите населени места се увеличават, с решение на Общинския съвет е създадено още едно звено за опазване на обществения ред в града. Главната цел на звеното е да бъдат контролиращи по почистването на населените места, каза още градоначалникът.
Яни Янев от група „Тракия” заяви, че според общинската администрация почистващите фирми са свършили работата си, но на практика градът е мръсен. Той попита, кой е виновен и защо? Според него хронична слабост на общинското управление е контролът.
Общинската съветничка от ДПС Елван Гюркаш заяви, че е обидно, да се каже, че Кърджали не е чист.
„Не съм съгласна. Очевидно има несвършени неща, качеството на услугите, които предлагат почистващите фирми не е на необходимото ниво. Но това, не означава, че градъ не е чист. Идват много гости от страната, които остават впечетлени от чистотата в Кърджали”, допълни тя.
Кметът инж. Хасан Азис отбеляза, че чистотата на града е един от приоритетите на общинското ръководство. Той уточни, че в приходно-разходната план сметка за дейностите по управление на отпадъците в община Кърджали има преходен остатък от 2008 г. в размер на 444 692 лева. Общината в настоящия момент няма да удовлетвори, исканията на фирмите – концесионери по отношение на увеличението на транспортните разходи. Ще задължат концесионерите да представят инвестиционната си програма за 2009 г. и те ще бъдат обсъдени от Общинския съвет и кърджалийската общественост.
Градоначалникът инж. Хасан Азис добави още, че след няколко месеца ще започне по етапната подмяна на всички контейнери, които са в града и малките населени места. През настоящата година се очаква стартирането на проект за изграждане на Депото за твърди битови отпадъци, на обща стойност 52 милиона лева.
„ Всички процедури в Министерството на околната среда са приключени, дадохме разрешението и за строителство на новото депо. През 2009 г. в община Кърджали по отношение на отпадъците почва нова политика”, заяви кметът инж. Хасан Азис.

Гюнер ШЮКРИ

Няма коментари: