вторник, 30 декември 2008 г.

Трагедията в Ивицата Газа продължава...

Най-голямата за последните 60 години израелска военна операция в Ивицата Газа навлезе в четвъртия си ден. По време на последните въздушни атаки на израелската авиация са били убити още десет палестинци. Броят на загиналите палестинци нарастна на 379. Един израелски военнослужещ е загинал в резултат на минометния огън открит от Ивицата Газа.
Сред жертвите на израелските въздушни нападения се намират и деца. Съобщено бе, че сред загиналите в град Бейт Ханун се намират две сестри на 10 и 12 годишна възраст. В Бежанския лагер Джебалийе са загинали две сестри на 4 и 1 годишна възраст. По време на израелските въздушни атаки в Ивицата Газа са били разрушени 325 сгради, по голямата част принадлежащи на организацията Хамас. Израелската военноморска флота подлага на обстрел Ивицата Газа и по море. Премиерът на Израел Ехуд Олмерт заяви, че това е само първият етап на многоетапната военна операция и отхвърли предложението за примирие. Израелският министър на вътрешните работи Мейр Шетрит подчерта, че операцията ще продължи докато бъде премахната напълно заплахата произтичаща от организацията Хамас. Струпването на войски на границата с Ивицата Газа повишава вероятността от провеждането и на сухопътна операция.
Говорителят на Хамас отправи призива да се оказва всяческа съпротива на Израел, включително и с нападения камикадзе. Организацията Хамас оповести, че е изстреляла 43 ракети и шест минометни снаряда срещу Израел и че и другите палестински групировки продължават да атакуват израелски обекти. Една ракета изстреляна от Хамас порази автобусна спирка в град Ашот на 25 километра от Газа и отне живота на една израелска гражданка. Митометен снаряд изстрелян от палестинците уби един израелски войник. Това е първата военна загуба на Израел от четири дена насам.

Няма коментари: