петък, 30 ноември 2007 г.

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА В ЧЕХИЯ


Представители на община Кърджали участваха в третата международна среща по проект “Социално и икономическо интегриране на малцинствени и непривилегировани групи на местно ниво”, която се проведе на 22 и 23 ноември в град Усти над Лабем, Чехия. Партньори по проекта са община Комотини, Гърция, община Кърджали, България, община Усти над Лабем, Чехия, община Ялова, Турция и община Анаба, Алжир. Финансирането е по програма МЕD-PACT на ЕС.
Зам.-кметът на Усти над Лабем г-н Арно Фишера приветства участниците в срещата. Той изрази надежда, че работещите по проекта експерти от 5 държави на 2 континента ще извършат не само проучвания и анализ на настоящата ситуация относно равнопоставеността и отношението към хората от непривилегированите групи, но и ще помогнат за по-нататъшните мерки и стъпки за тяхната интеграция в обществото. В 115-хилядния чешки град живеят около 15 хиляди роми като 60 на сто от тях са трайно безработни.
По време на форума бяха коментирани подготовката на дейностите във всяка една община, бяха представени уебсайта на проекта, общия комуникационен план, както и опита на община Комотини по програма URBAN II, чрез която са изградени жилища за социално слаби.
Крайната цел на двугодишния проект е изготвяне на стратегия за интеграция на непривилегированите групи от хора във всяка една от петте общини, партньори по проекта.

Няма коментари: