сряда, 18 юли 2007 г.

Грандиозен спектакъл и кръшно хоро за 170-годишнината от рождението на Левски в Кърджали


С невероятен емоционален заряд Ансамбъл „Българе” представи на „Арена-Спартак” в Кърджали грандиозния спектакъл „България през вековете”.
По инициатива на областния управител Ангел Коджаманов с премиерната за Кърджали постановка, жителите на област Кърджали се присъединиха към националното честване на 170-годишнината от рождението на Васил Левски.
На сцената оживяха велики персонажи от българската история, пренасяйки зрителите през вековете чрез впечатляващи музика, танци и хореография. Изградено на основата на исторически сюжети в седем картини - Началото, Златният век, Сватбите на Иван Асен II, В окови, Кочо, Освобождението и ХХ век, представлението бе едно истинско тържество на българския дух. Спектакълът е свидетелство за силата и способността на българите да оцеляват, въпреки превратностите на времето и нелеката си историческа съдба.
Не случайно избраното име на кампанията „Второ българско Възраждане” на художественият ръководител, сценарист и постановчик на фолклорната трупа Христо Димитров, взриви кърджалийската публика с патриотична жар. Развълнувани и просълзени, кърджалийци станаха на крака, за да аплодират изпълнителите. Зрители и артисти завършиха празника в полунощ с кръшно хоро, водено от областния управител Ангел Коджаманов и режисьора Христо Димитров.

Няма коментари: