събота, 30 юни 2007 г.

Пазете се от национализма!


  • БСП използва преди години ОКЗНИ, сега “Атака”

  • Заставаме твърдо зад Хасан Азис за втори мандат


- Г-н Неджиб, как оценявате опитите да се формира общ фронт срещу ДПС за местните избори в Кърджали?


- БСП не е забравила уроците на Отечествения фронт. Явно някои нейни функционери искат да привнесат този опит в 21 век. Затова нещата изглеждат като фарс. Търси се противопоставянето. В случая анти-ДПС. Каузата на отрицанието винаги е губеща. По-трудното е да се работи в позитивна насока. В случая обаче става дума за откровен национализъм. На всяка цена се търси кандидат българин за кмет. Това ще създаде етническо противопоставяне, а оттам и напрежение.Лидерът на БСП Милко Багдасаров все още не е посочил конкретно слабостите на сегашното управление, срещу което се обявява. В многобройните си медийни изяви той няма аргументи, а голи твърдения. Нека избирателите да знаят къде е сгрешил досегашният градоначалник. Ако обаче се справя добре, това трябва да се признае.Ако се търси наистина най-добрият кандидат за кмет, нека в предварителните избори да участва и ДПС. И ние да предложим номиниран от нас претендент. Тогава ще видим кой ще събере най-висок процент подкрепа в общината.


- Стои ли ДПС твърдо зад втори мандат на г-н Азис?


- Оценката, която дава Общинският съвет на ДПС за работата на кмета Хасан Азис, е положителна. Както на общинско, така и на централно ниво смятаме, че той трябва да се кандидатира за втори мандат. Има си процедура, която съм сигурен, че ще доведе до неговата номинация. Основание ми дава единодушната подкрепа на г-н Азис сред членовете на партията. Никога единомислието в нашите редици не е било толкова силно. Трябва да завърши големите проекти в следващия мандат. Всички виждаме как се промени Кърджали през последните четири години.


- Защо тройната коалиция не можа да постигне единодействие в Кърджали?


- Създаването на тройната коалиция в национален мащаб бе неизбежно. То бе продиктувано от интересите на страната.На местно ниво не всички политици подходиха добронамерено към едно дълготрайно партниране. От наша страна не е имало проблеми. Но в БСП не можаха да се разберат. Не обуздаха националистическите амбиции на Милко Багдасаров. Той не можа да стане кмет, депутат, областен управител. Единствената алтернатива явно е да се залага на противопоставянето с ДПС. Вини ни за собствените си неблагополучия. Багдасаров много бързо забрави, че президентът Георги Първанов на два пъти бе избран със солидната подкрепа на ДПС. Партнирахме, без да поставяме условия. Бяхме добри. Сега пак сме лоши. Причината е, че имаме подкрепата на избирателите. Те ни имат доверие. Една от причините е, че направихме шарен екип. Вкарахме в него представители на всички етнически общности. Спомняме си, че когато през 1999 г. бе избран Румен Димитров за кмет, уволни заместника си турчин. Политиката му, включително и по етническите въпроси, се провали с гръм и трясък. Мисля, че има голяма разлика между инициативността и приноса на бившия и настоящия градоначалник. Този, който не признава постигнатото от Хасан Азис, е черноглед.


- Как си обяснявате, че БСП влиза в коалиция с “Атака”? Това не заплашва ли етническия мир?


- Крайният национализъм е вреден за нашия регион. Имам предвид не само българския, но и турския. ДПС винаги е воювало против това. При БСП е точно обратното. Социалистите винаги са използвали коалиции с националистически формации, за да повдигнат рейтинга си в Кърджалийско. Ще припомня дългогодишното им партньорство с ОКЗНИ и ОПТ. Колко души сега стоят зад т.нар. “леви патриоти”? Единици. Същото ще стане и с “Атака”. Базата на национализма в региона е ограничена. Хората осъзнават опасността от етническото противопоставяне и са много предпазливи.Имаше единодействие и между националистите в СДС и в БСП през 1999 г. Тогава от “Позитано” 20 наредиха на Багдасаров да под-крепи на втори тур Расим Муса. Той на своя глава призова да се гласува по съвест.Срещу ДПС през 1999 г. бе изправена цялата държавна машина. Това днес го няма и ние сме спокойни за резултата.


- В централната преса се появи информация, че ДПС е готово да отстъпи в Кърджали поста на председател на Общинския съвет на българин, за да привлече избиратели от мнозинството?


- ДПС е отворено за привличането на българи в своите редици. Ние не крием, че сме готови и да отстъпим постове. Въпросът за председател на Общинския съвет не е обсъждан нито на местно, нито на централно равнище. Ако искането бе поставено от основните ни партньори в тройната коалиция, то щеше да намери решение. За това обаче е необходимо да бъдем заедно на местните избори, а не да се противопоставяме.

Няма коментари: