петък, 2 септември 2011 г.

Оркестърът от Ардино обра овациите на публиката в Борино

Изключително успешно премина участието на оркестъра за местен турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра” в Ардино на традиционния концерт по повод свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам в община Борино, Смолянска област.

Ардинските музиканти с ръководител и солист Юксел Исмаил за пореден път обраха аплодисментите на многобройната публика с грандиозното си представяне, подготвено с много репетиции, труд и усилия. Боринци слушаха с интерес и възхищение разнообрания репертоар на оркестъра. А красотата и богатството на турския фолклор, ги развълнува и просълзи много от тях.

Визитата на ардинските музиканти беше по покана на кмета на Борино инж. Октай Алиев, а организатори на културното събитие бяха местното читалище „Обнова” и община Борино

Във втория ден от Рамазан Байрам над 600 души, сред които бе и кметът на Борино инж. Октай Алиев, препълниха големия салон на читалището, за да се насладят на пъстра програма. Четиричасовият концерт с водещ поетеса Емел Балъкчъ приятно изненада публиката. В празничната програма се включиха още фолклорна група „Борино”, която пресъздаде старинните байрамски обичаи и традиции. Скечът на талантливата ученичка Гюлбеяз Пунгова „Подаръци” предизвика огромен смях от публиката, а изпълненията на акордеон на Ариф Ходжа обраха овациите на концерта. Присъстващите се насладиха и на изпълненията на саз на Али Емин от Ябълковец, както и на талантливия музикант Айдоган Садула от Долно Прахово.

Кметът на Борино поздрави мюсюлманите с Рамазан Байрам, като им пожела крепко здраве, вяра в утрешния ден и много настроение. Той изказа сърдечните си благодарности към ардинските музиканти. Разчитаме на доброто ни сътрудничество и за в бъдеще, каза инж. Алиев.

Юксел Исмаил връчи на кмета на Борино плакет със символа на Ардино – Дяволският мост.

Председателят на боринското читалище „Обнова” Енгюл Бачкова заяви, че е възхитена от чудесния концерт, изнесено съвместно от двете читалища.

Джеврие Люманова е от Борино, но повече от 15 години живее и работи в Пловдив. Всяка година идвам по време на Рамазан и Курбан Байрам в родния си край. Невероятен концерт. Впечетлена съм от вложения труд на всички участници, да намерят автентичното и да зарадват присъстващите. Човек трябва да живее с традициите си, за да продължи и в бъдеще, каза тя.

Оркестърът за местен турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра”в Ардино изнесе концерт и в девинското село Грохотно. Ардинци отново предизвикаха много аплодисменти и вълнение сред присъстващите.

Гюнер ШЮКРИ

Няма коментари: