петък, 26 август 2011 г.

Изнесената приемна на областния управител в село Конево

Служител на община Кърджали се опита да осуети изнесената приемна на областния управител Иванка Таушанова в село Конево, оплакаха се местните хора. По думите им, чиновникът обикалял от къща на къща и заплашвал съселяните си да бойкотират срещата с Таушанова и представители на държавни институции. Въпреки натиска обаче, жителите на селото се престрашиха да поставят очи в очи проблемите, с които се сблъскват всеки ден и за които местната власт не се е погрижила. Присъстващите се жалваха от злоупотреби с отдаването на общинския поземлен фонд, застъпване на площите за подпомагане, липсата на медицинска помощ, риска от закриване на училището, затлачените водоеми, лошото състояние на водопреносната мрежа и запуснатото читалище. В Конево няма поминък, цената на тютюна е ниска, а имуществото на бившите кооперации е разпродадено на лица, приближени на ДПС, споделиха хората. Без доктор са 7 села в околността, а най-близката лекарска практика е в Чифлик. Паралелно с това обаче са хвърляни пари за ремонти на здравна служба и административни сгради в района, които на практика са неизползваеми,похарчени са средстваи за селски парк. Хората негодуваха, че кладенците за обществени нужди в селото не се контролират и са подложени на замърсяване от близките обори. От години ги тормозел и местен животновъд, чиито биволи се разхождали без надзор и унищожавали реколтата. След като общината прекратила договора с фирмата за автобусни превози, която обслужвала Конево, населението останало повече от месец без транспорт, а обяснението било, че областният управител пречи да бъде избран нов превозвач. „Недопустимо е хората да бъдат лъгани, когато става дума за ежедневните им битови нужди. Областната транспортна комисия даде разрешение обслужването да бъде поето от друга фирма до провеждането на търг”, обясни Таушанова. Тя опроверга и нападките, че държавата спира проекти в ущърб на населението. „Местната власт има ангажименти, които не спазва, а се оправдава с областния управител. Но хората не са слепи и съзнават кой работи в тяхна полза”, реагира тя.

Аналогични проблеми пред институциите поставиха и жителите на Миладиново. Те се интересуваха от схемите за доплащане на тютюна и субсидирането на животновъдството. Оплакаха се от режима на водата и липсата на канализация.

В изнесената приемна участваха представители на ДФ „Земеделие”, Общинската земеделска служба, „Социално подпомагане” и областна администрация.

Няма коментари: