събота, 13 август 2011 г.

Инж. Хасан Азис пусна крана на питейната вода в Жинзифово

Населението на с.Жинзифово ще запомни датата 13 август 2011 г. , тъй като в този ден за първи път от чешмите в домовете им текна вода. Кметът на общината инж.Хасан Азис и кметът на с.Жинзифово Сюлейман Хасан пуснаха последователно крановете във водоемите Седловина, Широко поле, Жинзифово, Скалище за запълване на съответните резервоари. В продължение на 5 часа инж.Азис, придружаван от представители на общинското ръководство, общински съветници, кметове на села от района, шефа на фирма „Саварона”, изпълнител на обекта „Водоснабдителна група с.Жинзифово” обикаляха трасето на водопровода до Жинзифово, където вчера започнаха 72-часовите проби при експлоатационни условия на обект”Водоснабдяване на група Жинзифово”. В 13.40 часа от чешмите в селото потече дългоочакваната вода. До понеделник тя не е годна за консумация.След изтичане на пробите на 15 август 2011 г. дружество „ВиК” трябва да поеме за управление и стопанисване изградената от община Кърджали водоснабдителна група.

След Жинзифово усилията на общината ще бъдат насочени към осигуряването на питейна вода от другите села в групата – Широко поле, Звезделина и Скалище. След окончателното приключване на проекта над 3500 души от четирите села ще ползват вода от яз.”Боровица”. Предстои пускането на вода и в група Зимзелен-Повет-Панчево, изградена изцяло с общински средства.

За водоснабдяването на Жинзифово общината работи от близо 5 години.След изграждане на водопровода, преди 2 год. МОСВ спря финансирането за изграждане на вътрешна водопроводна мрежа в селото. Въпреки кризата и трудностите общината задели над 250 хил.лв. собствени средства, за да приключи проекта като по този начин изпълни ангажимента, поет към хората от района за решаване на този жизненоважен проблем.

След като обектът се въведе в експлоатация ще се направи официално откриване на обекта с курбан и богата музикално-танцова програма.По идея на хората и кмета на Жинзифово този ден ще се обяви за Ден на Жинзифово и ще се чества като селищен празник ежегодно.

Минути след като кметовете на общината и селото пуснаха крана на резервоара в Жинзифово от чешмите потече вода. Улиците се напълниха с хора, които наобиколиха инж.Азис. Баба изми лицето на малкото си внуче с първите струи и благодари на кмета, че е доживяла и този ден. Деца пълнеха пластмасови бутилки, не можейки да повярват, че водата няма да спре след малко. Куче се „присъедини” към струпалите се пред живителната течност на пътя хора. Множеството поиска да се снима за спомена с общинския кмет, през чийто мандат се сложи точкана десетилетния проблем с безводието.

Фикрие Салифова

1 коментар:

Анонимен каза...

Bravo na Kmeta.