понеделник, 21 март 2011 г.

ДПС от с. Барутин : Виновниците за възродителния процес трябва да бъдат осъдени

ДПС поиска съд и присъди на извършителите на “Възродителния процес“. Въпреки студа на състоялия се в доспатското село Барутин възпоменателен митинг в памет на жертвите на “Възродителния процес“ бе приета декларация, срещу липсата на осъдени висшестоящи и отговорни участници в кървавите събития от 1972 год.

В приетата единодушно от всички присъстващи протестна декларация, “ партията остро осъжда извършителите на този античовешки акт, погазил основните права и свободи, породил за години наред дискриминация, омраза и недоверие между български граждани с различни религиозни убеждения. Престъпленията срещу мирното население се помнят и оставят своя белег в съзнанието на всички потърпевши, пряко или косвено. Затова и кървавите събития, осъществени по поръчение, със съдействие и в присъствие на високопоставени длъжностни лица следва да бъдат разкрити, а виновниците за тях – разобличени и наказани“.

ОТ ДПС АПЕЛИРАT ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА „ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС” ЗА ПРЕСТЪПЕН

В протестната декларация адресирана до председателя на парламента Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цжетан Цветанов, министъра на правосъдието Маргарита Попова и главния прокурор на републиката Борис Велчев, много ясно партията се обявява против мълчанието на институциите за извършителите и съучастниците в този ужасен процес. “Апелираме за обявяване на “Възродителния процес“ за престъпен. За престъплението “Възродителен процес“ не може да има давност“ се отбелязва в декларацията.

Да почетат паметта на жертвите бяха дошли Христо Бисеров – зам.-председател на НС, Алиосман Имамов – зам.-председател на ДПС, народните избраници от Смолян Ариф Агуш и Елин Андреев, Мустафа Карадайъ – секретар на ЦОБ, Джейхан Ибрямов – председател на Младежко ДПС, вицеконсула на Турция в Пловдив, районните мюфтии на Смолян и на Благоевград, официални гости от Ксанти, кметовете на Кърджали, Цар Калоян, Девин, Борино както и общински и областни ръководители на партията. Имаше и внушителна група гости от Кърджали, Разград, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и др.

Сред гостите от Кърджали освен кмета инж. Хасан Азис да почетат паметта на жертвите на “Възродителния процес“ бяха дошли и Бедрие Газиюмер – председател на ОбС на ДПС община Черноочене, инж. Абидин Хаджихасан – заместник кмет Крумовград, , Ахмед Хабиб – председател на ОС на Младежко ДПС Кърджали, всички общинските председатели на ОбС на Младежко ДПС от областта, както и младежи от структурати в Момчилград, Кърджали и Черноочене.

Прекият потърпевш от събитията в Барутин през мразовитите дни на 16, 17, 18 Март 1972 година и в последствие репресиран Джамал Чолаков, обрисува с думи случилото се от тези дни. Голяма част от присъстващите и особено жените майки не издържаха и се просълзиха.

Народния представител на ДПС от Смолян Ариф Агуш прочете и разпространи разсекретени документи от 18 март 1972 год. , според които при кървавите събития в Барутин и последвалата стрелба и мъчения, са присъствали тогавашният окръжен прокурор на Смолян, както и директорът на полицията.

Същите не са предприели нищо, за да спрат насилието и действията на подчинените си довела до смъртта на Неджибе Келосманова, Емине Ибрахимова и до тежкото раняване на Джамал Ибрахим, Феим Поченли, Кемил Куртов, Фатма Кехайова, Силвие Почанлиева и Джемиле Келосманова.

ХРИСТО БИСЕРОВ: “ГЕРБ ДА ПРЕМАХНЕ ПО НАЙ-БЪРЗИЯ НАЧИН “АТАКА“ ОТ ВЛАСТА“

Като продължение на изказаното от Ариф Агуш твърдение, че “дейността на Атака е против мюсюлманите“, заместник председателя на народното събрание Христо Бисеров отправи апел към управляващите час по-скоро да премахнат Атака от властта. В своята реч той отбеляза още, че ако националистите останат във властта в България ще започнат негативни процеси. “ В управлението на страната нямат място партии, които се опитват да ни скарат с Турция, партии, които окупират БНТ заради новините на турски“, коментира Бисеров.

АЛИОСМАН ИМАМОВ: “ ИМА ГОЛЯМО СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ СРЕД ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ, А 300 000 ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ВЕЧЕ СА ОБРЕЧЕНИ“

Заместник председателя на партията Алиосман Имамов отбеляза факта, че истината за събитията от няколкото “Възродителните процеси“ не може да се прочете от нито един учебник и че покрай налагането с най-различни данъци и високи осигуровки, земеделците са на прага на физическото оцеляване.

В своето изказване кмета на Кърджали инж. Хасан Азис отбеляза, че Барутин от китно родопско селце се е превърнало в символ не само в Родопите и страната, но и в Европа за това че планината ражда горди и свободолюбиви хора, и за това че е едно от знаковите места и знаковите събития в дългата история на нашата страна по пътя на демокрацията.

142 ПРОВЕРКИ…

Също така Хасан Азис изрази своите притеснения от полицейщината в управлението на страната, от бедността, от достигане на социалното напрежение най-високата си точка и от това, че правителството води двоен стандарт към кметове на общини. За пример посочи, че той Хасан Азис - кмета на Кърджали е проверяван 142 пъти!

Докато кмета на община Цар Калоян Ахмед Ахмедов бе категоричен, че ДПС е нужна по-вече от всякога за България, и че имамите масово се арестуват, изземва се религиозна литература, а мюсюлманите не могат свободно да изберат духовните си водачи то члена на ЦОБ Айруш Хаджи отбеляза факта, че по време на “възродителните процеси“мюсюлманите са били по сговорчиви и много по борбени.

След полагане на венци и цветя пред паметника монумент “Разтворена книга“ на жертвите, ранените и осъдените, събитието бе закрито.

Исмаил КЬОСЕЮМЕР

----------------------------------

До
г-жа Цецка Цачева –
Председател на
Народното събрание

До
г-н Бойко Борисов –
Министър-председател на
Република България

До
г-н Цветан Цветанов –
Заместник- министър председател и Министър на вътрешните работи на
Република България

До
г-жа Маргарита Попова –
Министър на правосъдието на
Република България

До
г-н Борис Велчев –
Главен прокурор на
Република България




П Р О Т Е С Т Н А Д Е К Л А Р А Ц И Я


от
участниците във възпоменателния митинг в с. Барутин,
община Доспат, организиран в памет на местните жители -
жертви на „Възродителния процес”


УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАННИЕ,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ Г-Н ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМА Г-ЖО МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,


На 16 март 2011г., се навършиха тридесет и девет години от проведените насилствени мероприятия по „Възродителния процес” в с. Барутин, община Доспат, довели до трагичната смърт на местни жители.

Ние, участниците в този възпоменателен митинг, почитаме паметта на жертвите, отстоявали и защитавали правата си, своята религиозна принадлежност и противопоставили се на намесата, натиска и посегателството върху тях. Саможервата им в името на тези велики ценности е достойна за уважение и преклонение.

Остро осъждаме извършения античовешки акт, погазил основни права и свободи, породил за години напред дискриминация , омраза и недоверие между български граждани с различни религиозни убеждения. Престъпленията срещу мирното население се помнят и оставят своя белег в съзнанието на всички потърпевши, пряко или косвено. Затова и кървавите събития, осъществени по поръчение, със съдействие и в присъствие на високопоставени длъжностни лица следва да бъдат разкрити, а виновниците за тях – разобличени и наказани.

Законът за обявяване на комунистическия режим на България за престъпен , приет от Народното събрание през 2000 г. вменява отговорност на конкретните ръководни дейци , съпричастни към съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи , към посегателството срещу религиозните свободи чрез провеждане на непрекъснат терор срещу несъгласните със тоталитарния режим. Безнаказаното извършване на престъпления , подлагането на жестоки насилия и подтискането на цели групи от населението , обособени по религиозен или етнически признак все още не са разкрити и разобличени.



Днес , когато преките извършители на тези деяния , започват да стават известни на широката общественост , ние настояваме държавните институции да задействат незабавно.

Разкриването на архивите на МВР , в това число и Информация № 560/от 18 март 1972 , разсекретена на 22 юни 2010 г., на Министъра на вътрешните работи до Първия секретар на ЦК на БКП и Председател на Държавния съвет Тодор Живков , дава възможност днес да се установи кои са длъжностните лица от държавната , местната , съдебната и партийната власт , които пряко са участвували в провеждането на този злокобен акт от 16 март 1972г. ,довел в с.Барутин до смъртта на невинни български граждани . Настояваме истината да бъде разкрита и виновниците да бъдат съдени .

Институциите дължат разкриването на цялата истина пред българското общество, към което принадлежат граждани с различна религиозна и етническа принадлежност. Такива действия биха били показател и за спазването и утвърждаването на демократичните принципи в страната ни.

Само истината ще предотврати всякакви опити за насаждане на нетърпимост, етническа омраза и разединение, които са недопустими в демократична Европа.

Категорично се обявяваме против мълчанието на институциите за извършителите и съучастниците в този процес. Апелираме за обявяване на „Възродителния процес” за престъпен.За престъплението „Възродителен процес” не може да има довност!


20.03.2011г. , с. Барутин , общ.Доспат , Смолянска област

1 коментар:

Анонимен каза...

Освен тези актуални за съвремието събития може ли някой да напише нещо за издевателствата на българските войници върху мирното население в района по времето на ПСВ, за да си "отмъстяли" за Батак? И как се канонизират жертвите на Батак, след като самите българи се гордеят, че са отмъстили за тях.