четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Детски градини от Бурса и Ардино си подадоха ръце

След реализираната първа съвместна инициатива - изложби с детски картички по повод Денят на влюбените в ОДЗ „Слънце” - Ардино и детска градина „Абакюс анаокулу” към частен колеж „Доа колежи” в Бурса, двете предучилищни заведения си подадоха ръка за съвместна дейност по проект на Програма „Коменски” - „Учене през целия живот”. Само броени дни след `дистанционната` инициатива, кметът на община Ардино Ресми Мурад заедно с директора на ОДЗ „Слънце” Димитрина Александрова и старши учителя Себахат Карабашева посетиха едноименното Бурсенско предучилищно заведение. След минутите на запознанство и поднасяне на сувенири от България, домакините – Хюмейра Йълдъръм, Севинч Йълмаз, Есин Алтай, Хатидже Кайгън, Теоман Алпер и гостите създадоха атмосфера на уважение и приятелство. В непринуден разговор ръководствата на педагогическите колективи споделиха какви образователни програми прилагат за обучение и възпитание на децата от предучилищна възраст, какви дейности са застъпени в практиката им и каква е ролята на родителите и обществените институции в този процес.

„Посещението беше вълнуващо. Запознахме с материалната база и прекрасните условия при които се обучават и възпитават 3-6 годишните деца от „Абакюс анаокулу”. Смятаме, че положихме основите за смислено взаимно сътрудничество, което ще бъде подчинено за формиране на модел на общество от деца и възрастни” - сподели Димитрина Александрова. Детска градина „Абакюс анаокулу” разполага с огромен двор-парк, детска площадка, опитно поле, мини-зоопарк, конна база, богато обзаведени кътове за игри и творчески занимания, възможности за провеждане на мултимедийно обучение. Целодневното обучение се провежда на два езика - турски и английски по образователна програма „Оксфорд”.
Ардинският кмет Ресми Мурад изказа задоволството си от прохождащото вече партньорство между двете предучилищни заведения, между педагогическите колегии, между децата и родителите. Това е шанс, деца и възрастни да се опознават и да опознаят света и културните ценности на двете съседски държави. Защото толерантността е хармония в различието и тя трябва да се изгражда още в детството.

Саффет ЕРЕН

Няма коментари: