събота, 29 януари 2011 г.

С най-новия си албум рок група „Епизод” проповяда Любов в Кърджали

Популярната българска рок група „Епизод“ представи юбилейния си албум „Народът на Дуло“ в Кърджали. Това стана в петък вечерта в джаз-клуб „Stage” , където концертът събра около 50 местни фенове на рока. От интервюто, което направихме с бас китариста Симеон Христов стана ясно, че групата гостува за втори път в града край Арда, като преди година и половина музикантите са били в нощен клуб „Ултра”. За разлика оттогава обаче сега групата представя десетия си албум, с който отбелязва 20 години непрекъсната работа на българската рок сцена. За целта от 1 октомври „Епизод” са на турне из страната и досега са обиколили 22 града.

На промоцията в кърджалийския джаз клуб дебют направи младият Деян Александров, който замести барабаниста на групата. Макар „Епизод” от 15 години традиционно да работи с текстове на историческа тематика за България, в този албум единствената такава песен е заглавната. Неин автор е художникът Александър Алексиев- Хофарт, чието произведение краси и лицевата корица на албума. Сега мисията на рокаджиите, както отбелязаха те, е да представят суровата действителност на живота, която може да се пребори единствено с много Любов. За целта те предлагат 10 композиции по текстове на световно известните поети Джордж Байрон, Робърт Бърнс, Йосташ Дешан, Николай Некрасов, любимци на групата от отдавна. Те са представени най-вече с актуалната си съвременна поезия. От „Епизод” се радват, че са намерили български превод на разкошна изповед на Байрон за единствената жена, която не го е предала, въпреки провалите му. В творбата, освен Хофарт като композитор, са включени и други двама българи -класици в българската литература. Първият е Иван Вазов с едно безименно стихотворение за завистта, която винаги съпътства успеха в живота и затова рокаджиите са го кръстили „Сатани”. Другият е лирикът Пейо Яворов. Той присъства в компилацията с неговата балада „Песен на песента ми”, тука получила названието „Отново с мен”. В „Народът на Дуло“ творчески дебют прави новият китарист на „Епизод” Васил Бележков, който от две години участва в концертната дейност на групата в страната. Младежът е единственият в групата с музикално образование. Завършил е Музикалната академия „Панчо Владигеров”, специалност „Композиция“ и в момента учи „Поп и джаз“. Младият виртуоз свири отлично и на тамбура и клавишни инструменти.

Рокаджиите от „Епизод” вярват, че всяка музика си има почитатели. „Нашата аудитория е по-малка в сравнение с поп-фолка, но това е музиката, която ни харесва. С нашите рок аранжименти искаме да кажем на хората да се обичат и за нищо на света да не се разединяват. В последните 20 години България преживява голяма криза в материален и духовен план. Нека всеки да прочете отново „книжката” си и ще види, че никое божество не насажда омраза. Напротив, силата на религията се изразява в това, да се научим да прощаваме и да обичаме, защото разгневеният човек не е способен на нищо добро”.

Промоцията на албума ще продължи до април, когато от групата се надяват да са посетили почти всички големи градове, за да се видят на място с феновете си.

Ресмие МЮМЮН

Няма коментари: