понеделник, 5 януари 2009 г.

Газа е в пламъци...


Израел продължава операцията си в Ивицата Газа по въздух,суша и море. Броят на загиналите за изтеклите десет дена нарастна на 524 души. По време на започналата в събота през ноща сухопътна операция загинаха 75 души по-голямата част от които цивилни. В резултат на израелската бомбардировка, снощи и тази сутрин са загинали 16 цивилни палестинци от които най-малко осем са деца.
По време на бомбардировката срещу бежанския лагер Шати и населеното място Зейтун загинаха пет деца. Седемчленно палестинско семейство загина в резултат на бомбардировката срещу крайбрежен бежански лагер. Снощи в Газа загинаха една майка и трите й деца и един палестинец посетил свой съсед за да изкаже съболезнования.
Говорител на израелската армия оповести, че снощи са били организирани авиационни бомбардировки над 130 цели в Ивицата Газа. Израел призова палестинците да напуснат домовете си. Съобщено бе, че повечето от палестинските семейства се приютяват в училищата построени от ООН. Израелски подразделения претърсват домовете на палестинците търсейки бойци на организацията Хамас. Съобщено бе, че по време на тези претърсвания е бил предотвратен опит на палестинци да отвлекат един израелски войник.
Палестински източници твърдят, че в някои от убитите са открити следи от уран и че Израел използва боеприпаси с бял фосфор които експлродират във въздуха и разтваряйки се като пипала на октопод подпалват района над който са експлодирали. vИзраелската армия раздели дългата 40 километра Ивица Газа на две зони. Районът е напълно блокиран от израелски сили.
Навсякъде експлодират снаряди които разъсват човешките тела, водят се операции в жилищата. Всички са в ужас-отбелязва един служител в организация за хуманитарни на помощи.
Израел оповести, че по време на операциите е загинал един и са били ранени 45 израелски военнослужещи, а организацията Хамас твърди, че са убити десет израелски военнослужещи от които един офицер и са пленени двама израелски военнослужещи.
Изрелските служители подчертава,т че няма да приемат предложение за прекратяване на огъня и че операцията ще бъде дългосрочна.

Няма коментари: