сряда, 31 декември 2008 г.

МОМЧИЛГРАД СЪБРА СТОТИЦИ НА ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН МИТИНГ


„Многовековното съжителство на мюсюлмани и християни е предопределило и родило духа на толерантността, защото сме живели и ще живеем заедно, почитайки и уважавайки другия, неговата културна и етнорелигиозна същност.”, заяви още в словото си кметът инж. Хайрула. На възпоменателният митинг присъстваха и няколко репресирани, които също сведоха глави, в памет на своите събратя.
За всеки един загинал беше запалена факла. Районният мюфтия Шабанали Ахмед отслужи специална молитва. Кметове от област Кърджали и депутати от редиците на ДПС поднесоха цветя пред постамента и заявиха, че езика на толерантността не трябва да се подменя с езика на омразата. Кметът на Момчилград – инж. Ердинч Хайрула подчерта в своето слово, че този ден не е и не може да бъде повод за разединение, а е ден за равносметка, в който всеки си дава сметка какъв е бил и на къде отива.
Пред присъстващите на възпоменанието, младежи изнесоха кратък рецитал на български и турски. Думите им бяха толкова дълбоки и проникновени, че разплакаха част от присъстващите. Балетна формация, от общината, пресъздаде в танц, пред многобройната публика, пречистването на човешката душа. Най-накрая млада девойка пусна бял гълъб в небето – символ на мира, чистотата и невинността.

Няма коментари: