петък, 8 август 2008 г.

Откриха резиденция на управители на Перперикон


Резиденция от 13-14 век откриха археолозите, работещи на Перперикон. Tя се намира на няколко метра от Голямата кула на тракийския свещен град. Застроена е върху 350 кв.м площ, дълга е 20м и широка 15 метра. Според проф. Николай Овчаров сградата е абсолютно копие на епископския комплекс "Св.Йоан Продром" в Кърджали.
Според историята и проучванията, през 1343г. крепостта е била превзета от цар Иван Александър. Освен , че присъединил Перперикон към България, той назначил управител , наречен архонт, който отговарял не само за крепостта , а и за цялата Родопа планина. Има вероятност откритата резиденция да е била дома на архонта, обясни Овчаров.
Като допълнение към тази теория, Николай Овчаров припомни, че именно на Перперикон преди много години бе открит единствения засега златен печат -хрисовул на цар Иван Александър. След като е бил откраднат от музея в Пловдив, уникатът сега е в частен колекционер в САЩ.
Освен монети от 13-14 век, професорът представи и друга находка. Това е парченце от т.нар. селадон-китайски съд , предфаянсова изработка , датиращ от 14 век.

Няма коментари: