петък, 9 май 2008 г.

ПОДКРЕПА ЗА ЗЛАТОДОБИВА В КРУМОВГРАД


Втори граждански дискусионен форум "Крумовград - май 2008" се състоя днес в Крумовград с участието на неправителствени организации, общественици, представители на местния бизнес, на културни институции и на стратегическия инвеститор в региона - "Дънди прешъс метълс". Дебатът очерта липсата на ясна и енергична политика на централната администрация и на местната власт за икономическо планиране и устойчиво развитие на община Крумовград в условията на евроинтеграцията на България, както и отказа от използването на формите и методите на публично-частното партньорство, което е приоритет в препоръките към страната ни от страна на Европейската комисия и Европейския парламент.
По време на дискусията екскметът на община Крумовград Ахмед Юмер потърси обяснение от главния мениджър на канадската златодобивна компания Алекс Нестор за закъснението на инвестицията в този изостанал район на Източните Родопи и за липсата на взаимодействие с местния бизнес и с общинските власти. Изразена бе категоричната позиция на бизнеса и интелектуалния капацитет за участие в дейност по предпроектни проучвания, проектиране, изграждане и експлоатация на златна мина "Ада тепе" край Крумовград.
Представителите на "Дънди прешъс метълс" дадоха съгласието си за провеждане на ежемесечни работни срещи между гражданството и стратегическия инвеститор, на които да се уточнят формите и параметрите на бъдещата съвместна дейност по линия на публично-частното партньорство. Прието бе предложението на участвалите във форума граждани мениджърите да преразгледат предвидената субсидия от 5 млн. щ.д. за подпомагане на малкия и средния бизнес в община Крумовград в посока увеличение на размера й и нейния по-скорошен старт.
Участниците в дискусията заявиха готовност и дадоха съгласието си за учредяването на Местна инициативна група по подхода ЛИДЕР на Ос 4 на европейската Програма за развитие на селските райони в България, в която да бъде поканена и общинската власт в Крумовград.
Форумът "Крумовград - май 2008" бе организиран от гражданските сдружения "Хармония", "Заедно" и "Надежда", които развиват активна дейност на територията на община Крумовград и в Източните Родопи в посока стимулиране активността и предприемаческия дух на местното население.