понеделник, 21 април 2008 г.

ГРАЖДАНСКАТА ИНИЦИАТИВА В КРУМОВГРАД НАБИРА СКОРОСТ


Двудневен дискусионен обществен форум "Крумовград – април 2008" се проведе в хедофиса на гражданските сдружения "Хармония", "Заедно" и "Надежда" в Крумовград с участието на собственици и управители на фирми, представители на администрацията, земеделски производители, общински съветници, активисти на политически партии, общественици от града и региона на Източните Родопи. Представители на консултантки компании и консорциуми, ангажирани с развитието на общинската инфраструктура, устойчивото развитие и повишаване стандарта на живот в планинските и селските райони, представиха действащите инструменти за финансиране на общините – програма "Флаг", мерките за техническа помощ по оперативна програма „Околна среда”, както и оперативна програма „Административен капацитет”, по които все още общинското ръководство не е предприело необходимите действия, за да намери финансиране на предпроектни проувания, идейни и работни проекти.
Местният лидер на ГЕРБ и общински съветник от Коалиция "Конституционен форум за Крумовград" Асен Тюрдиев изказа неудовлетвореността си от бавното развитие на общината и липсата на инвестиции. Инфраструктурата е изключително лоша, а това се отразява най-вече на транспорта до селата, заяви Тюрдиев. Според него е необходимо Общинският съвет да приеме Наредба за публично-частното партньорство, която ще отвори възможности за частния капитал да инвестира в общината. Д-р Мария Иванова, управител на общинската болница в Крумовград, зададе въпрос по коя оперативна програма може да кандидатства за енергийна ефективност с цел саниране и подмяна на дограмата на здравното заведение. Ангел Матушев, управител на "Сантекс" ООД и зам.-председател на Национална асоциация "Зелен свят", прояви интерес към перспективите за развитие на селския туризъм в общината и отваряне на контролно-пропускателен пункт край с. Аврен.
По идея на присъстващите се оформи предложение за започване на дейност по създаване и регистриране на Местна инициативна група-Крумовград, регламентирана по подход „ЛИДЕР”- ос 4, на Програмата за развитие на селските райони, с което търговските дружества от региона, културните институции, фермерите и гражданските сдружения да компесират забавянето на местната изпълнителна власт в процеса на изучаване и усвояване на средствата по новите финансови инструменти. Местната общественост изработи график за посещение на над 30 населени места в община Крумовград през следващите два месеца, в което време със собствени средства ще разясни сред населението възможностите за европейски субсидии и начините за връзка с консултантския офис на неправителствените организации, разкрит преди време в центъра на община Крумовград.

Няма коментари: