петък, 31 август 2007 г.

НОВ РОК-ФЕСТИВАЛ В КЪРДЖАЛИ ТЪРСИ ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА


Радио Z-rock и телевизиите “ММ” и “Евроком” ще отразяват националния фестивал “Коко рок фест”, чието първо издание ще се състои на 01.09.2007г. от 17 ч. на арена “Спартак” в град Кърджали. Негов организатор е народно читалище “Обединение” с финансовата подкрепа на Община Кърджали. Между спонсорите са Министерството на културата, “Туборг”, “Пневматика - Серта”, “Моняк-юг” и много други фирми и физически лица.Фестивалът е в памет на известния кърджалийски джаз музикант Николай Станев – Коко. Той цели да събере изгряващи млади рок-групи, които да получат тласък за развитие на кариерата си. Важна мисия е и да популяризира рок музиката във всичките й стилове - блус, ритъм енд блус, рокендрол, рок, хард рок, хеви метъл, кънтри рок, етнорок, джаз рок. До 20 август директно на сайта - http://www.koko-rock.com стана записването на кандидатите за участие. Задължителното условие бе музикантите да се представят с поне една авторска песен. Трите най-добри рок-групи ще получат право на професионален запис в студио “Graffitti”. Победителите ще бъдат определени от жури, чийто председател е кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, а членове са Огнян Кьосевски – саунд мениджър в студио “Graffitti”, Найден Колчев – главен редактор на списание “Про-рок”, Георги Згуров, водещ в Z-rock, Игнат Пейчев – главен експерт в отдел “Култура” към община Кърджали. Конкурсната програма включва групите- James Crow – Пловдив, Angerpoint – Хасково, Better Place Navy – София, Evolution – София, New Disease – София, P.I – София, Satan's Slaves – Дупница, S.Nob – Пловдив и Soulstage – Кърджали избрани от общо 20 младежки групи . Тя е ще започне от 17.00 часа на 1 септември. Началото на концерта с участието на “Пропаганда”, “Fyeld”, “Кълн”, “ОН”, “Лавина” и кърджалийците от “Anamnasia” е от 20.00 часа.Фестът ще завърши с джем сешън. Цялото събитие ще бъде излъчено по телевизия “Евроком”. Телевизия “ММ” ще представи най-добрите моменти и победителите в конкурса. Радио Z-rock ще направи интюрвюта със спечелилите групи и ще пусне техните професионални записи. Бюджетът на фестивала е около 19 000 лв.

С ТОРТА-ТЕРЛИК ПРАЗНУВАХА ДНЕС В СЕЛО ДЪЖДОВНИЦА


С торта измайсторена от фирма „Мери М” във формата на терлик, дълга 3 м и тежаща 300 кг посрещна днес кърджалийското село Дъждовница гостите и участниците във второто издание на празника на Терлика. Сред тях бе и кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис. След официалното откриване градоначаликът разряза тортата-терлик и първото парче бе за най-малкия присъстващ на събитието- Дениз, на 10 месеца. Кметът поздрави Младежки център Кръг и хората от Дъждовница, че с находчивостта си да представят по нетрадиционен начин едно обикновено нещо - терлика и да организират такъв празник са превърнали Дъждовница в световно село и център на внимание. Той пожела успешно продължаване на традицията. Както бе предвидено гостите на таз годишния празник на Терлика успяха да видят и инсталация на огромен цъфнал тютюн. Тя бе изработена от 8 преподаватели и студенти от Факултета по изкуства и дизайн към Техническия университет Ялдъз в Истанбул, които работят в селото от 20 септември в партньорство с Кръг. Празникът продължи с културна програма включваща празничен кешкек, турнир и младежка дискотека. Водещата на второто издание на празника на Терлика бе от Токио.

неделя, 26 август 2007 г.

КЪРДЖАЛИ С МОЛ ЗА 38 МИЛИОНА ЛЕВА


Софийската фирма “Аладин” ЕООД ще инвестира близо 38 млн.лв. в изграждането на МОЛ в Кърджали. Компанията спечели конкурса за продажба на имот в центъра на града. Кметът инж. Хасан Азис подписа договора за сделката.Търговско-развлекателният център /МОЛ/ ще се построи в централната част на града, между хотел ”Арпезос” и новия мост за кв.”Възрожденци”. Близо до него е предвидено да се изгради обществен подземен паркинг. Така ще се избегне безразборното паркиране в тази зона.Фирма “Аладин” ЕООД планира строежът на МОЛ-а да приключи до 2010 г. Предстои избор на консултант и проектиране . Фирмата е инвеститор и на МОЛ-Плевен.

вторник, 21 август 2007 г.

ПЪРВА КОПКА НА ХИПЕРМАРКЕТ ТЕХНОПОЛИС – КЪРДЖАЛИ



Днес 21 август веригата хипермаркети за бяла, черна, офис и IT техника ТЕХНОПОЛИС постави началото на нов обект в град Кърджали. Това ще бъде седемнадесетият по ред от веригата и ще бъде готов през месец декември 2007 г. Първата копка направиха г-н Хасан Азис – кмет на община Кърджали и г-н Тодор Белчев – председател на съвета на директорите на „Технополис - Видеолукс Холдинг”Модерният хипермаркет поставя началото на мащабен проект за изграждането на съвременен търговски център – съвместна инициатива на ТЕХНОПОЛИС и испанската ДЕТЕА Груп, която до момента е инвестирала в България над 100 милиона лева. Освен специализирания хипермаркет за техника ТЕХНОПОЛИС, търговският център ще включва автогара с международни дестинации и редица по - малки обекти за обслужващи дейности. Търговският център в Кърджали ще бъде с обща площ от над 5 000 кв. м. и ще предложи един нов начин за пазаруване и обслужване за гражданите на община Кърджали и областта. Предвиден е и голям паркинг с повече от 100 парко места. ТЕХНОПОЛИС – Кърджали ще се намира в центъра на града, на бул. „Беломорски” / Бившата международна автогара/ . В хипермаркета ще се разкрият 70 нови работни места. На церемонията по първата копка г-н Тодор Белчев благодари на кмета инж. Хасан Азис за съдействието при получаването на необходимите разрешителни и други документи в много кратък срок. Отец Петър и районният мюфтия на Кърджали Шабанали Ахмед прочетоха молитви и пожелаха на собствениците на хипермаркета да имат много клиенти. Чрез кмета на Кърджали инж. Хасан Азис г-н Тодор Белчев направи дарение две автоматични перални на Дом майка и дете – Кърджали.


понеделник, 20 август 2007 г.

КЪРДЖАЛИ ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА НА ОРФЕЙ ИСКА ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ


Кърджали да се преименува на Орфей.Идеята на Гражданско обединение за национална гвардия (ГОНГ) обяви вчера пред в-к “Труд” главният му секретар Христо Смоленов.В подкрепа на инициативата вече са събрани 3800 подписа на хора от цяла България и продължаваме да набираме съмишленици - включително и на връх Шипка, каза Смоленов.Аргументите на ГОНГ да предложи преименуването са: Орфей е символ на обединението, а не на противопоставянето; и за българи, и за турци в региона - и извън него, асоциациите, които предизвиква името на легендарния певец, лечител и мъдрец, са къде по-приятни от тези с разбойниците и “магистрални апаши”, каквито са били кърджалиите. А именно в Кърджалийско са едни от най-значимите световни археологически открития, свързани с траките.“Името на Орфей идва съвсем естествено - имаме нужда от цялостна орфеизация на Родопите”, смята Смоленов.Смяната на имена на населени места става с указ на президента. През 1934 г. у нас е било най-масовото преименуване на селища, които са имали турски имена.

УЧЕНИЦИ ОТ КЪРДЖАЛИ ЗАМИНАХА НА ЛАГЕР В ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ


За втора поредна година в периода между 20 - 27 Август 2007 година 32 ученици от Кърджали заминават за Истанбул, където ще участват на международния скаутски лагер в местността Анадолуякасъ в покрайнините на Истанбул. Двама учителите ръководители ще придружават учениците. Това мероприятие се организира в рамките на партньорството между побратимените общини Община Кърджали и Община Гази Осман Паша, гр. Истанбул.

Преди 25 дена ученици от Община Гази Осман Паша бяха но летен ученически лагер в село Равда, Община Несебър на разноските на Община Кърджали.

По покана на Константин Михалис общински съветник в гр. Комотини 16 ученика тази сутрин в 6:30 отпътуваха за 10 дневен летен ученически лагер в гр. Комотини, Република Гърция.

събота, 18 август 2007 г.

С ПИЯВИЦИ ЛЕКУВАТ В СЕЛО БЕЛИ ВИР




Българи и чужденци търсят изцерение край Сюлюк гьол, където живеят рядък вид кръвосмучещи животинки
Болни от цяла България и чужбина търсят изцерение в заблатено езеро край чернооченското село Бели вир. Водоемът, наричан от местните хора Сюлюк гьол /езерото на охлювите/, се обитава от медицински пиявици, за които се вярва, че лекуват най-различни болести. Жителите на Бели вир твърдят, че кръвосмучещите от този вид се срещат само тук и помагат на хора със сърдечна недостатъчност, високо кръвно, хронично главоболие, ревматизъм, екземи, анемия и др.Сюлюк гьол се намира на няколко километра над Бели вир. Човек, който не познава района, трудно може да стигне до езерото. В селото, обаче, винаги може да се намери водач.Легендата разказва, че преди 500 години в езерото се е удавила цяла сватба заедно с булката и младоженеца. Сватбарите вървели през местността през зимата и не разбрали, че минават през езеро. Ледът се спукал и всички потънали във водата. Според преданието след този случай в Сюлюк гьол се появили лечебните животинки."Местните хора използват пиявиците от незапомнени времена. Дядо ми почина на 120 г. и никога не е боледувал. Казваше, че причината за това са пиявиците, които редовно си слагаше", разказва Фикрие от Бели вир. Местните хора твърдят, че водните обитатели са най-лекови след цъфтежа на тиквите - през месеците май и юни. В този период на Сюлюк гьол идват хора от цяла България. Лечебните пиявици са особено популярни в Турция, където местни преселници разказвали за силата им. През последните години тук идвали групи германци и холандци. Някои оставали в селото за по няколко дни.Според поверието ако се отдалечат от езерото пиявиците губят целебната си сила. Опитите животинките да бъдат завъдени в други водоеми претърпели неуспех. В селото разказват, че през 70-те години на Сюлюк гьол идвали учени, които взели пиявици, а седмица по-късно ги върнали обратно. Никой в Бели вир, обаче, не знае дали кръвосмучещите са изследвани."Някои вземат пиявици и ги продават, но тогава не помагат, дори може да стане по-лошо за болния", твърдят местните хора.Въпреки незапомнената суша в Сюлюк гьол има достътъчно вода. Езерото се намира в букова гора и е обрасло с високи папури. По брега му има камъни, върху които стъпват решилите да уловят пиявици."Грях е да убиеш сюлюк. След като я хванеш и се напие с кръв, трябва да я пуснеш пак в гьола", твърди 40-годишната Невза. Тя има проблем с устната кухина. Жената разравя тинята в езерото, за да намери пиявици. От време на време подсвирква с уста и обяснява, че животинките чуват звука и идват към брега.Примамването на приявиците продължава около половин час. 73-годишната Селвер, която е дошла тук заради болки в краката и гърба, хваща първата животинка. Тя се впива в стъпалото на възрастната жена и от него потича кръв. "Сега ще дойдат и другите, защото ще ги привлече миризмата на храна", обяснява Невза. Тя потапя крака във водата и след минути по тях се полепят различни по големина пиявици. По-малките са дълги 2-3 см., а по-големите са над 10 см. Лековитите пиявици са тъмнозелени с жълтокафеви ивици. За разлика от обикновените, които са с кръгло тяло, медицинските са сплескани."Пият само лошата кръв от болните места. Ако човек е здрав пиявиците бягат и не го хапят", твърди Селвер, докато се опитва да постави животинка върху ръката си. Впиването на пиявица не е болезнено. Усеща се като слаб ток.Докато говори възрастната жена успява да налепи по тялото си, включително и по гърба, 10-ина пиявици. Тя не обръща внимание на Невза, според която поставянето на 3-4 е достатъчно. Животинките смучат кръв в продължение на 10-20 минути в зависимост от големината им. След като се насмучат и обемът им се увеличи няколко пъти, падат сами от тялото. Друг начин за премахване на пиявица от тялото е като се натърка с лук или със сол. Двете жени връщат използваните животинки в езерото с думите: "Болестта да остане тук". Според местното поверие болният трябва да откъсне парче от дрехата си и да го завърже на дърво в близката гора.в-к "24 часа"

неделя, 12 август 2007 г.

АНТИ ДПС КОАЛИЦИЯ "ЗА КЪРДЖАЛИ" ПРЕДСТАВИ ДНЕС ЧЕТИРИМА КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ


Вячеслав Спасов, д-р Атанас Ангелов, д-р Костадин Стоев и Даниел Делчев са номинираните за кандидат-кмет на Кърджали от Гражданско сдружение "За Кърджали". Те бяха представени на пресконференция днес. От сдружението обаче обявиха, че това са само първите обявени имена, и се очаква да бъдат дадени още предложения. Това са хора, посочени от граждани на Кърджали при обиколките ни и срещите по квартали , уточни Димитър Арнаудов, говорител на сдружението. Той каза, че тези дни ще бъдат обявени още кандидат-градоначалници, а избраният сред многото и включените в листата за общински съветници ще са ясни до 20-ти септември. Избора им няма да бъде на квотен принцип, подчертаха от коалицията и уточниха , че засега за листата са посочени над 60 човека.
Четиримата обявени днес от гражданското сдружение са се съгласили да участват в предизбрната надпревара заради несъгласието си с начина на сегашното управление на ДПС в Кърджали.

петък, 10 август 2007 г.

СТЕФАН ЧАНЕВ Е КАНДИДАТ-КМЕТЪТ НА ГЕРБ В


Изпълнителната Комисия на ГЕРБ издигна кандидатурата на Стефан Чанев за кмет на град Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на партията. След проведено заседание на Изпълнителната комисия с председател Цветан Цветанов, организационен секретар Красимир Велчев и член на комисията Искра Фидосова, те са избрали Чанев и за организационен секретар на ГЕРБ в Кърджали. За областен председател на партията в града е избрана Цвета Караянчева. Кандидатът за кмет на ГЕРБ в Кърджали Стефан Чанев е 46-годишен кореняк кърджалиец. Завършил е лесотехническия институт и в продължение на 15 години е работил в системата на горското стопанство. Бил е началник на участък, заместник директор на Горско стопанство, експерт по горите в РУГ Кърджали, директор на държавните лесничейства в Кирково и в Кърджали. В края на 1999 г. Чанев напуска системата на горите и се захваща с частен бизнес. Фирмата му работи в сферата на дърводобива Досега Стефан Чанев не се е занимавал с политическа дейност. Женен е и има 3 дъщери. Жена му е микробиолог и също се занимава с частен бизнес.


СТЕФАН ЧАНЕВ: НЯМА ДА ВОДЯ НЕГАТИВНА КАМПАНИЯ"


Няма да водя негативна кампания, ще се опитам да убедя хората, че ГЕРБ може да се справи по-добре с управлението и на национално, и на местно ниво", заяви Стенан Чанев. Той ще разчита на подкрепата на кърджалийци незавидимо от етническата им принадлежност. Кандидатът за кмет на Кърджали каза също, че ще търси подкрепата на партиите в десния спектър. Чанев не изключва възможността да бъде подкрепен и от Атака.

Kърджали инфо

МОНТИРАТ ЧЕШМА „АЙШЕ МОЛЛА” В ЦЕНТЪРА НА КЪРДЖАЛИ


Събота, 11 август, по обяд ще бъде монтирана чешмата “Айше молла”.Тя е изработена от Иван Ненков по проект на архитект Танер Моллаахмед. Чешмата е от червен украински гранит, с 2 чучура, обясни г-н Ненков.По професия той е строителен инженер, член е на Фонда на Сюъза на българските художници. Негово дело са фонтаните на софийския площад “Славейков”, пред кметството в Бургас, мемориала на Илинденско-Преображенското въстание на Предела, който бе открит миналата година от президента Георги Първанов.Общественият проект - Възстановяването на чешма “Айше молла”, е част от инициативата на община Кърджали за създаване на нови и възстановяване на старите символи на Кърджали. Създаден е Инициативен комитет, в който участват община Кърджали, Ротари клуб и фондация “Истикбал”.Стойността на проекта е 55 000 лв. като средствата ще се набират от дарения чрез продажба на картички.Открити са и банкови сметки. Кметът на общината отказа дарения на чужденци за възстановаване на чешмата, тъй като идеята е този символ да се роди за нов живот с усилията на всички кърджалийци.Имената на дарителите ще бъдат вписани в чешмата.


ЛЕГЕНДА ЗА АЙШЕ МОЛЛА


Айше Молла била богата вдовица, родом от Хасково.Живеела съвсем сама.Извикала майстори да намерят вода и да я докарат до мястото, което им посочила и там да изградят чешма на нейно име.Често казвала:”Когато умра, няма кой да ме спомене, защото сега ме тачат заради парите ми, а после ще ме забрави всеки – затова ще направя чешма, та да ме споминат през вековете”.Наричали я молла, защото била грамотна и знаела достатъчно молитви от Корана, които четяла на мевлит/панихида/. Почитали я мъже и жени, но имало и хора, които й завиждали за богатството. Била куражлия жена и никога не й минавала страшна мисъл, дори не се заключвала, освен дворната порта.Един ден съседите забелязали, че Айше я няма.Помислили, че може да е отишла в някое съседно село на мевлит и не я потърсили. Минали два дни, а Айше Молла не се вестявала. Затропали съседите на вратата й,но никой не отворил. Влезли в двора, повикали я – никакъв отговор.Блъснали вратата на спалнята й и ужасени видели мъртвата Айше, цяла обляна в кръв. От богатата й покъщнина не било взето нищо. Недоумение обхванало съседите й, които за един миг се струпали в къщата й. Но в едно тенеке видели две лири, явно парите й са били скрити там – убийците са ги откраднали.Погребали тържествено Айше Молла, но издирването на престъпниците завършило без резултат. И така думите на Айше се сбъднали – след време почти я забравили, но останала чешмата на нейно име. Днес надписът липсва, защото чешмата е поправяна и изместена по-нагоре от предишното й място.Ако и да промениха името й в памет на Георги Органджиев, хората пак я назовават със старото й име – чешмата на Айше Молла.И всички знаят за коя чешма става дума.


Мара МИХАЙЛОВА,из книгата “Кърджали”,

изд.2000 г.

НАШАТА ЧЕШМА – СИМВОЛ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА


Инициатива на Община Кърджали,

Ротари клуб и фондация “Истикбал”




Като спомен за добро и зло издигаме чешми.Това е чувство за изпълнен дълг – да оставиш нещо след себе си.Чешмата “Айше молла” е знак от миналото, знак за мъдростта на предците ни, символ за разбирателството в общия ни живот. Легендата за тази чешма е изпълнена със спомена за стария Кърджали, с обич и вяра, вплетени в магията на водата и камъка.

Подкрепете възстановяването на един от старите символи на Кърджали – чешмата “Айше молла”

Инициативен комитет

IBAN в BGN:BG06BUIBUIN8035 5088092417

IBAN в EUR: BG53BUIBUIN8035 5488092411BIC

код: BUINBGSFТБ Алианц България АДБЦ Кърджали.

четвъртък, 9 август 2007 г.

До седмица ГЕРБ казва кандидата си за кмет


До 15 август ГЕРБ ще обяви кандидатурите си за кмет на Кърджали и всички общини в областта и листите за общински съеветници. Това заяви снощи на пресконференция в областния град председателят на Изпълнителната комисия на партията Цветан Цветанов.
Той пристигна в Кърджали за Областното събрание, на което структурираха областно ръководство. До няколко дни ще бъдат сформирани ръководствата по общини и започва усилена работа за местните избори, обяви Цветанов. ГЕРБ има амбицията с достойни канидидатури да разбие политическото статукво. Отказа да съобщи номинациите им за кмет. Само намекна, че има и от двата пола.
От ГЕРБ са готови да си партнират с всички политически сили от център дясно, заяви Цветанов. Но не изключи и „Атака”. Беше категоричен, че няма да имат нищо общо с БСП и ДПС. Ако бъдем поканени, ще участваме в преговори обединение „За Кърджали”, каза той. Да припомним, че БСП е в него. В смесените региони ще имаме гъвкав подход и ще се стремим да привличаме в редовете си турци и българи мохамедани, заяви Цветанов. Той подчерта, че най-добрият начин да бъдат отстранени от властта БСП и ДПС е високата избирателна активност на местния вот.

Кърджали Прес

Кандидат-кметска еуфория в Ардино


Градоначалникът на Ардино Айдън Серкан няма да се кандидатира за кмет на предстоящите местни избори на 28 октомври, заяви достоверен източник в централата на ДПС.
Общинското ръководството на партията щяло да търси нов кандидат. Предвиждат се да се проведат около 30 събрания на територията на общината. Номинациите за кметските кандидатури ще бъдат обявени официално на 1 септември. Имало е вече и кандидати за поста. По заведенията в града тече клюката, че кметът на село Млечино Ресми Мурад е един от тях. Говори се, че бившия министър на земеделието Мехмед Дикме също се гласи да се кандидатира за кмет на Ардино като независим. Жителите на градчето и селата оценяват шестгодишния мандат на Айдън Серкан като много успешен, и съжаляват за неговото оттегляне.

Кърджали Прес

вторник, 7 август 2007 г.

Пловдивския митрополит Николай не разреши на Боян Саръев да се кандидатира за кмет на Кърджали

Отец Боян Саръев няма да се кандидатира за кмет на Кърджали на предстоящите местни избори. Информацията беше потвърдена от свещеника. Мотивите му да се оттегли са, че не е получил благословията на . Митрополитът заявил, че според устава на БПЦ свещениците не могат да се занимават с несвойствени дейности.
Това съобщи отец Боян Саръев, за когото подкрепа за кмет на Кърджали обявиха от "Атака", ГЕРБ и ВМРО. "Пловдивският митрополит заяви, че политиката е за политиците, а духовниците трябва да гледат духовното си поприще. Това е така и съм съгласен с него, нито каноните, нито уставът на Българската православна църква позволяват несвойствени занимания на свещениците, освен чисто църковни", обясни Саръев. "Пловдивският митрополит цени високо моята личност, цени ме като свещеник и моята мисия в Родопите и е вероятно политиката да ме похаби, каза отецът пред БНР, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че ако е решил, че непременно ще се занимава с политика, би го направил, но трябва да се раздели с неговото призвание, което е неговата духовна същност, а именно духовенството. Не бих могъл да направя това, категоричен бе Боян Саръев. Още повече не съм убеден, че съм единственият човек, който би могъл да обедини българите в Кърджали и да разбие монопола на ДПС", допълни той.
"Нещата продължават, ако не с един, с друг кандидат, важното е с обща воля да се върви напред. Както беше казал поетът "Какво тук значи някаква си личност"". Това каза Красимир Каракачанов, лидерът от ВМРО, във връзка с некандидатирането на отец Боян Саръев за кмет на Кърджали, предава агенция Фокус. "Идеята - това е важното, а личността ще се намери. Има време ще намерим личност, достатъчно хора има. Мисля че много по-важното е да имаме желание, отколкото да се вторачваме в една или друга личност", допълни Каракачанов.
И преди да изразим подкрепата си за Боян Саръев за кмет на Кърджали, ГЕРБ имаше своя кандидатура, съобщи неформалният лидер на партията Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. "При мен преди време дойде отец Саръев за съдействие да участва в изборите и аз не можех да откажа на един православен свещеник", обясни Борисов. Сега обаче ние ще издигнем нашата кандидатура, допълни столичният кмет. Той не пожела да уточни коя е тя. За това може да питате в централата на ГЕРБ, упъти медиите Борисов.
Приемам отказа на Пловдивския митрополит Николай да разреши на отец Боян Саръев да се занимава с политика и да се кандидатира за кмет на Кърджали като слугинаж спрямо Ахмед Доган, каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Жалко и тъжно е един български митрополит да става прислуга на Ахмед Доган, коментира Сидеров. Според него на практика с отказа си той е дал на ДПС властта в Кърджали. Сидеров каза още, че върху Митрополит Николай е оказван натиск от страна на вътрешния министър Румен Петков и на президента Георги Първанов. Той допълни, че управляващите очевидно са се стреснали от кандидатурата на Саръев.