вторник, 7 август 2007 г.

Пловдивския митрополит Николай не разреши на Боян Саръев да се кандидатира за кмет на Кърджали

Отец Боян Саръев няма да се кандидатира за кмет на Кърджали на предстоящите местни избори. Информацията беше потвърдена от свещеника. Мотивите му да се оттегли са, че не е получил благословията на . Митрополитът заявил, че според устава на БПЦ свещениците не могат да се занимават с несвойствени дейности.
Това съобщи отец Боян Саръев, за когото подкрепа за кмет на Кърджали обявиха от "Атака", ГЕРБ и ВМРО. "Пловдивският митрополит заяви, че политиката е за политиците, а духовниците трябва да гледат духовното си поприще. Това е така и съм съгласен с него, нито каноните, нито уставът на Българската православна църква позволяват несвойствени занимания на свещениците, освен чисто църковни", обясни Саръев. "Пловдивският митрополит цени високо моята личност, цени ме като свещеник и моята мисия в Родопите и е вероятно политиката да ме похаби, каза отецът пред БНР, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че ако е решил, че непременно ще се занимава с политика, би го направил, но трябва да се раздели с неговото призвание, което е неговата духовна същност, а именно духовенството. Не бих могъл да направя това, категоричен бе Боян Саръев. Още повече не съм убеден, че съм единственият човек, който би могъл да обедини българите в Кърджали и да разбие монопола на ДПС", допълни той.
"Нещата продължават, ако не с един, с друг кандидат, важното е с обща воля да се върви напред. Както беше казал поетът "Какво тук значи някаква си личност"". Това каза Красимир Каракачанов, лидерът от ВМРО, във връзка с некандидатирането на отец Боян Саръев за кмет на Кърджали, предава агенция Фокус. "Идеята - това е важното, а личността ще се намери. Има време ще намерим личност, достатъчно хора има. Мисля че много по-важното е да имаме желание, отколкото да се вторачваме в една или друга личност", допълни Каракачанов.
И преди да изразим подкрепата си за Боян Саръев за кмет на Кърджали, ГЕРБ имаше своя кандидатура, съобщи неформалният лидер на партията Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. "При мен преди време дойде отец Саръев за съдействие да участва в изборите и аз не можех да откажа на един православен свещеник", обясни Борисов. Сега обаче ние ще издигнем нашата кандидатура, допълни столичният кмет. Той не пожела да уточни коя е тя. За това може да питате в централата на ГЕРБ, упъти медиите Борисов.
Приемам отказа на Пловдивския митрополит Николай да разреши на отец Боян Саръев да се занимава с политика и да се кандидатира за кмет на Кърджали като слугинаж спрямо Ахмед Доган, каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Жалко и тъжно е един български митрополит да става прислуга на Ахмед Доган, коментира Сидеров. Според него на практика с отказа си той е дал на ДПС властта в Кърджали. Сидеров каза още, че върху Митрополит Николай е оказван натиск от страна на вътрешния министър Румен Петков и на президента Георги Първанов. Той допълни, че управляващите очевидно са се стреснали от кандидатурата на Саръев.

Няма коментари: