сряда, 4 юли 2007 г.

Яки глоби заплашват шофьорите








От 1 юли /датата на влизането в сила на промените на Закона за движение по пътищата/ в област Кърджали при проверки са констатирани 630 нарушения за превишена скорост. 9 водачи не са спазили знаците на светофара, 17 са неправоспособни, 69 са управлявали без колани, а 9 са санкционирани за отнемане на предимство. Съставени са 336 акта е 321 фиша, обяви шефът на Пътна полиция главен инспектор Радостин Алчев, началник на сектор "Пътна полиция". Открит е и шофьор на автобус, който управлявал след употреба на алкохол.
Най-високата санкция за превишена скорост в населено място става 250 лв. и е съпроводена с отнемане на книжката за 3 месеца. Ако превишението е от 41 до 50 км/ч, тя се отнема веднага за два месеца. Без свидетелство за провоуправление оставате и когато километражът показва, че карате с над 30 км/ч повече от допустимото, а глобата е 150 лв. За най-малкото превишаване на скоростта – до 10 км/ч санкцията е 10 лева, съобщи Алчев.
Не само с глоба от 300 лева, но и с отнемане на книжката за 3 месеца ще се наказват шофьорите, засечени редовно да превишават скоростта. За пияните зад волана санкциите изглеждат така:
Водачите в обществения транспорт ще плащат от 300 до 600 лв. глоба и ще остават без книжка за година. 100 лева по-малко ще дават за същото провинение шофьорите на леки коли. Най-тежко е за шофьорите, хванати с алкохол повторно. Те ще остават без книжки от 1 до 3 години и ще платят от 1 000 до 2 000 лв. Глобата с фиш до 50 лв. за по-леки нарушения може да бъде платена и на място, без да се отнемат контролни точки.
Глобите ще се плащат в едномесечен срок от получаването на наказателното постановление, казва законът. Наказанията за стари нарушения също трябва да бъдат платени до месец след влизането на Закона в сила. Шофьорът няма да може да си получи контролния талон, ако не представи документ, че се е издължил.
Автомобилите не могат да се движат в паркове, градини и детски площадки. Забрявява се спирането върху тротоара. Това ще става само на определените за това от общината места. Задължително се носи вече и контролният талон. При движението на деца в група, последното в редицата трябва да е със свътлоотразителна жилетка. Пешеходците ще трябва да разберат, че пътното платно не е място, за движение, да пресичат само на пешеходните пътеки.
Таксиметровите шофьори могат да не ползват колан когато возят пътници и са в населено място, но извън тях коланите са задължителни. С промените ще се спре престъпността по пътищата и шофьорите ще се съобразяват с правилата, категоричен е Радостин Алчев.
И други нововъведения – ако возите деца в колата си, е задължително да имате обезопасителни колани или специална седелка според възрастта и теглото им. Задължително е да имате и светлоотразителна жилетка в багажника.
Кърджали Прес

Няма коментари: