вторник, 24 юли 2007 г.

ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ ЗА НАШ ТВОРЕЦ


Писателят Мюмюн Тахир получи отличието „Слънце и луна” на ХІ-я Международен литературен фестивал, който се проведе от 18 до 24 юли 2007 г. в румънската столица Букурещ. То се дава за книгата му „Земя за обетоване” и за съществен принос в развитието на балканската литература и отношенията между създателите на съвременната балканска литература, както и утвърждаването на принципите на добросъседството и толерантността.
Мюмюн Тахир бе в Букурещ като ръководител на българската делегация на ХІ- я Международен литературен фестивал, организиран от Международната академия за поезия „Изток-Запад”. Участие във форума взеха и българските поети Димитър Милов и Нико Стоянов. На културната проява присъстваха поети и писатели като Михаел Глук от Франция, Хава Пинас – Коен от Израел, Беверлей Перес - Рего от Венецуела, Рикардо Янес от Мексико, Тарек Ел Шайеб от Судан, Лиса Майер от Австрия, Тигран Паскевичян от Армения, Джовани Сантезе от Италия, Саня Ловренчич от Хърватска, Димитрис Краниотис от Гърция, Йоао Севивас от Португалия и др., както и много румънски поети, писатели и есеисти.
От името на Съюза на българските писатели и Академията за европейска култура „Орфеева лира” Мюмюн Тахир благодари на домакините за присъденото му отличие и сърдечното отношение към създателите на съвременната българска художествена словесност. „Форумът, който Академия „Изток-Запад” ежегодно организира, е ярко доказателство за високите естетически небеса на румънската, балканската и европейската литература”, заяви Мюмюн Тахир, който заедно с поета Иван Есенски е представен в литературната антология, издадена от Академия „Изток-Запад”.

Няма коментари: