сряда, 4 юли 2007 г.

Лютфи Местан:"Задължителното гласуване не е Европейска практика"


"Въпросът със задължителния вот не е европейска практика и е инфантилен опитът да се представи като такава", каза пред журналисти в кулоарите на парламента заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Той коментира предложението на НДСВ за въвеждане на задължително гласуване на местните избори, както и дали ДПС ще поиска от Конституционния съд тълкуване на текстовете, които засягат активното и пасивно избирателно право на гражданите:
Дават се примери с 4 държави от ЕС, в които има някакви форми на задължителен вот и формалната логика и елементарната аритметика показват, че 4 е много по-малко от 23, защото страните-членки на ЕС са 27, добави Местан. Когато неучастието на имащите право на глас в избори е оценка за състоянието на политическите партии в България, трябва да си дадем сметка защо избирателят не е припознал нито една политическа сила като носител на своите интереси, каза заместник-председателят на ДПС. По думите му това издава определени проблеми във функционирането на политическата система и отговорността за това е на политическите сили, а не на избирателите. И когато чрез преобразуване на правото на вот в задължение да се гласува прехвърлим тази отговорност от нас върху избирателите, без те да са припознали някого като носител на интересите си, това е своеобразно наказание за избирателите.
Затова твърдя, че задължението някой да гласува, въпреки че не е припознал никого за носител на своите интереси, ще доведе до изкривяване на политическата система. Отговорността е на политическите сили и нямаме право да прехвърлим тази отговорност върху избирателите и да ги накажем заради собствените ни недъзи, смята Местан.
Има и други права, които са свързани със задължения, но връзката между права и задължения не винаги е симетрична. Много често тази връзка е асиметрична - "имаме право да пием алкохол, но нямаме задължението да се наливаме перманентно, имаме право да пътуваме в чужбина, но не сме длъжни да пътуваме, така, че да се търси пряка връзка и симетрия между права и задължения е уязвимо", коментира той.
Искането на ДПС е Конституционният съд да се произнесе със задължително тълкуване на конституционните норми, които уреждат активното и пасивното избирателно право на гражданите, не е конюнктурно. То се провокира от конкретен повод - закона за избиране на членове на ЕП от България, но по същество то не е конюнктурно, то е по-общои искаме да снемем тази тема от политическия дневен ред, но смятаме, че съдът може да се произнесе по този въпрос не непременно утре, а в едно по-спокойно политическо време, което да не е ангажирано с конкретни избори. Ако в окончателната редакция на промените в Закона за местни избори не видим противоконституционни текстове или такива, които будят съмнения за противоконституционност, нищо не пречи искането за задължително тълкуване на Конституцията да се внесе в едно по-спокойно и неангажирано с конкретни избори време, посочи Местан.
Заместник-председателят на ДПС каза, че са готови със съответната аргументация на искане за сезиране на Конституционния съд, но групата на ДПС, която е от 34 депутати, няма ресурса да сезира съда сама. По този въпрос се водят разговори с Парламентарната група на Коалиция за България, посочи той.
На въпрос за предложението за въвеждане на ценз за уседналост на местните избори, Местан каза, че в законопроекта на БСП няма ценз за уседналост, а има изискване съответният гражданин да имапостоянен адрес или настоящ адрес за 10 месеца.
Попитан за предложението изборите да се провеждат в работен ден, Местан каза, че е добра традицията изборите да бъдат в почивните дни.
Инфо Кърджали

Няма коментари: