събота, 26 май 2012 г.

Кметът инж. Хасан Азис връчи специалната едногодишна стипендия „Кърджали"

За шести пореден път кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис връчи специалната едногодишна стипендия „Кърджали”. Тази година призът е в размер на 2 500 лв. С грамота и плакет бяха отличени абитуриентите Емилия Минчева от СОУ „П.Р.Славейков”, Радослав Петков от СОУ „Отец Паисий” и Александър Костов от ГПЧЕ „Христо Ботев”. За първи път стипендия „Кърджали” бе връчена през 2007 г., когато бе и учредена от община Кърджали. Над 20 индивидуални и колективни награди връчи кметът инж. Хасан Азис на изявени ученици от общината за постигнати високи успехи на национални и международни състезания, конкурси, олимпиади, фестивали и спортни прояви. Президентът на Ротари клуб Кърджали Росен Сираков също връчи традиционните награди на 12 –класници и млади дарования.

Учители, културни деятели и творци с награди за 24 май

По повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост кметът на Кърджали инж. Хасан Азис награди 33-ма изявени учители и директори на учебни заведения, културни деятели и творци – художници, писатели, музиканти, артисти, библиотекари, музейни и читалищни работници. Сред наградените са и трима журналисти от регионални и национални медии. Отличените получиха грамота и плакет на община Кърджали.
Празничният коктейл се състоя в комплекс “Ардастрой". Градоначалникът поздрави всички с празника на духоността и с постигнатите резултати в сферата на образованието и културата. Той отправи особена признателност към присъстващите за грижите, които полагат за съзиданието на младите хора.

Обръщение на Районния Мюфтия Бейхан Мехмед, по случай настъпващите свещени месеци

Уважаеми представители на местната ни медия, посредством Вас бих искал да се обърна към общността,която представям, като мюфтия на област Кърджали.
Уважаеми братя и сестри мюсюлмани!
За мен е изключителна чест да ви поздравя по случай настъпващите за нас свещени месеци( Реджеб, Шабан и Рамазан). Тъй като ползваме лунния календар, началото на свещените ни месеци е 22.05.2012г. 
От ежедневието ни знаем че някои времена са незабравими за нас изпълнени с радост и щастие…
Създателя ни Аллах, който повелява „ Милостта ми е по- голяма от наказанието ми” отрежда такива дни и нощи повод за опрощението на вярващите.
Свързано със свещените месеци Пратеника Мухаммед повелява „Месец Реджеб е месеца на Аллах, Шабан на неговия пратеник, и Рамазан отреден като милосърдие за общността на Мухаммед ( Уммети Мухаммед).
Специфичната молитва за Реджеб и Шабан е „ Аллахумме барик лена фи Реджебе ве Шабан ве беллигна Рамазан” в превод „ О Аллах както ни зарадва със свещените месеци Реджеб и Шабан,зарадвай ни и с най-благодатния месец рамазан”.
Уважаеми Приятели!
Както знаете всичко в тази вселена е създадено за човека, който е най- прекрасното сътворение на Аллах. Който има три страни, тяло, душа и разум. Бързо развиващия се свят по някога ни взима и ни отвежда някъде далече от душата….тласка ни само в материалното и материалното, кара ни да пренебрегнем душата! Която е повод за нашето щастие…
Свещените дни и нощи са повод за равносметка! С която може да си зададем въпроси от порядъка „ Къде и как си пилея живота? Родителите,семейството и приятелите ми доволни ли са от моето поведение? От къде си изкарвам прехраната и къде си харча парите? Хората са преходни-така че малко ли ще живея или много не се знае но и аз ще вкуся смъртта свещените религии подчертават важността на задгробния и безкраен живот –подготвям ли се за него?
Свещените вечери са 24.05.12 „ Регаиб” –сбъдването на мечтите и молитвите които отправяме към Аллах.
„Мирадж” е извисяване което ще се състои на 16.06.12г. и символизира спасението от мъки и отправянето към щастие, успех и просперитет.
Нощта „Бераат” която се пада на 4 юли в превод означава спасение от всички негативи които имаме, грехове, дължими суми, болести и др. и символизира „ застъпничеството на Пратеника Мухаммед ( Шефаат). 
Последната свещена нощ, която се пада преди Рамазан Байрам е Нощта която започна низспославането на Курана, която е по честита и хайърлия от 1000 месеца, която определя съдбата на човека е свещената вечер„ Кадир”, която ще се състои на 14.08.12.
Свещените месеци ни изпълват със искра припомняйки ни, подготвяйки ни за месец Рамазан.
Уважаеми братя и сестри ,събеседници на универсалния Коран.
Припомняйки че пет от свещените ни вечери са в свещените месеци , апелирам да всички мюсюлмани да прекараме свещените вечери,отправяйки молитви за нас и цялото човечество . 
С най – искрени пожелания : Бейхан Мехмед / Районен мюфтия / 

80 студенти от ПУ на тридневно посещение в Турция

80 студенти от ПУ „Паисий Хилендарски" заминават на тридневно посещение в Турция. Екскурзията е подарък от турското генерално консулствов Пловдив за учащи бакалавър от 1 до 3 курс, в специалностите български, английски и немски език с турски. Те ще посетят различни културни и исторически паметници.Студентите ще се запознаят с културата и езика на южната ни съседка в реална среда, разказва доц. Д-р Станка Козарова, ръководител Катедра по общо езикознание и история на българския език във Филологическия факултет на университета. Миналата година студентите са посетили Текирдаг - известен през древността и като Родост. Със средства от консулството тази година ще бъде открита и нова мултимедийна зала за студентите от трите специалности с изучаване на турски език.

Абитуриенти огласиха Кърджали

Зрелостниците на випуск 2012 на СОУ „П.Р.Славейков” и на СОУ „Й.Йовков” от Кърджали с бурни възгласи и мощно отброяване от 1 до 12 огласиха центъра на града. 
На абитуриентската фиеста дойдоха ученици и с лъскава бяла лимузина. Момчетата и техните дами дефилираха пред близки, родители и приятели в своята първа звездна вечер. След това зрелостниците се отправиха към ресторант „Арпезос” и „Перперикон”, където ще празнуват до късни зори.

Текст и снимки: Гюнер ШЮКРИ