понеделник, 21 март 2011 г.

Избраха Хакиф Емин в ръководството на омбудсманите



Омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин бе избран за член на ръководството на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България. Хакиф Емин бе единственият, чиято кандидатура бе подкрепена от абсолютно всички членове по време на Общото събрание на организацията. Първоначално той бе номиниран за председател на Управителния съвет, но си направи отвод. Обществените посредници гласуваха да бъде един от петимата членове на Управителния съвет. Възложено му бе със своя опит да съдейства за разширяване на сдружението, за създаването на институцията обществен посредник и в други общини на страната.

Ще припомним , че Хакиф Емин е единственият общински омбудсман в България , избран с пълен консенсус от общинските съветници.

По негово предложение Общото събрание на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България избра за свой председател Мишо Бахов от Нова Загора. Хакиф Емин се аргументира, че бъдещият лидер на организацията трябва да е човек от централната част на страната, за да има по голяма оперативност при срещите на ръководството и самото сдружение.Сред кандидатите за поста бяха омбудсманите на София,Батак,Казанлък.

В Националното сдружение на местните посредници в Република България членуват 24 омбудсмана.Едва 10 на сто от общините в страната имат институцията обществен посредник,сочи статистиката.

ДПС от с. Барутин : Виновниците за възродителния процес трябва да бъдат осъдени

ДПС поиска съд и присъди на извършителите на “Възродителния процес“. Въпреки студа на състоялия се в доспатското село Барутин възпоменателен митинг в памет на жертвите на “Възродителния процес“ бе приета декларация, срещу липсата на осъдени висшестоящи и отговорни участници в кървавите събития от 1972 год.

В приетата единодушно от всички присъстващи протестна декларация, “ партията остро осъжда извършителите на този античовешки акт, погазил основните права и свободи, породил за години наред дискриминация, омраза и недоверие между български граждани с различни религиозни убеждения. Престъпленията срещу мирното население се помнят и оставят своя белег в съзнанието на всички потърпевши, пряко или косвено. Затова и кървавите събития, осъществени по поръчение, със съдействие и в присъствие на високопоставени длъжностни лица следва да бъдат разкрити, а виновниците за тях – разобличени и наказани“.

ОТ ДПС АПЕЛИРАT ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА „ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС” ЗА ПРЕСТЪПЕН

В протестната декларация адресирана до председателя на парламента Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цжетан Цветанов, министъра на правосъдието Маргарита Попова и главния прокурор на републиката Борис Велчев, много ясно партията се обявява против мълчанието на институциите за извършителите и съучастниците в този ужасен процес. “Апелираме за обявяване на “Възродителния процес“ за престъпен. За престъплението “Възродителен процес“ не може да има давност“ се отбелязва в декларацията.

Да почетат паметта на жертвите бяха дошли Христо Бисеров – зам.-председател на НС, Алиосман Имамов – зам.-председател на ДПС, народните избраници от Смолян Ариф Агуш и Елин Андреев, Мустафа Карадайъ – секретар на ЦОБ, Джейхан Ибрямов – председател на Младежко ДПС, вицеконсула на Турция в Пловдив, районните мюфтии на Смолян и на Благоевград, официални гости от Ксанти, кметовете на Кърджали, Цар Калоян, Девин, Борино както и общински и областни ръководители на партията. Имаше и внушителна група гости от Кърджали, Разград, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и др.

Сред гостите от Кърджали освен кмета инж. Хасан Азис да почетат паметта на жертвите на “Възродителния процес“ бяха дошли и Бедрие Газиюмер – председател на ОбС на ДПС община Черноочене, инж. Абидин Хаджихасан – заместник кмет Крумовград, , Ахмед Хабиб – председател на ОС на Младежко ДПС Кърджали, всички общинските председатели на ОбС на Младежко ДПС от областта, както и младежи от структурати в Момчилград, Кърджали и Черноочене.

Прекият потърпевш от събитията в Барутин през мразовитите дни на 16, 17, 18 Март 1972 година и в последствие репресиран Джамал Чолаков, обрисува с думи случилото се от тези дни. Голяма част от присъстващите и особено жените майки не издържаха и се просълзиха.

Народния представител на ДПС от Смолян Ариф Агуш прочете и разпространи разсекретени документи от 18 март 1972 год. , според които при кървавите събития в Барутин и последвалата стрелба и мъчения, са присъствали тогавашният окръжен прокурор на Смолян, както и директорът на полицията.

Същите не са предприели нищо, за да спрат насилието и действията на подчинените си довела до смъртта на Неджибе Келосманова, Емине Ибрахимова и до тежкото раняване на Джамал Ибрахим, Феим Поченли, Кемил Куртов, Фатма Кехайова, Силвие Почанлиева и Джемиле Келосманова.

ХРИСТО БИСЕРОВ: “ГЕРБ ДА ПРЕМАХНЕ ПО НАЙ-БЪРЗИЯ НАЧИН “АТАКА“ ОТ ВЛАСТА“

Като продължение на изказаното от Ариф Агуш твърдение, че “дейността на Атака е против мюсюлманите“, заместник председателя на народното събрание Христо Бисеров отправи апел към управляващите час по-скоро да премахнат Атака от властта. В своята реч той отбеляза още, че ако националистите останат във властта в България ще започнат негативни процеси. “ В управлението на страната нямат място партии, които се опитват да ни скарат с Турция, партии, които окупират БНТ заради новините на турски“, коментира Бисеров.

АЛИОСМАН ИМАМОВ: “ ИМА ГОЛЯМО СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ СРЕД ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ, А 300 000 ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ВЕЧЕ СА ОБРЕЧЕНИ“

Заместник председателя на партията Алиосман Имамов отбеляза факта, че истината за събитията от няколкото “Възродителните процеси“ не може да се прочете от нито един учебник и че покрай налагането с най-различни данъци и високи осигуровки, земеделците са на прага на физическото оцеляване.

В своето изказване кмета на Кърджали инж. Хасан Азис отбеляза, че Барутин от китно родопско селце се е превърнало в символ не само в Родопите и страната, но и в Европа за това че планината ражда горди и свободолюбиви хора, и за това че е едно от знаковите места и знаковите събития в дългата история на нашата страна по пътя на демокрацията.

142 ПРОВЕРКИ…

Също така Хасан Азис изрази своите притеснения от полицейщината в управлението на страната, от бедността, от достигане на социалното напрежение най-високата си точка и от това, че правителството води двоен стандарт към кметове на общини. За пример посочи, че той Хасан Азис - кмета на Кърджали е проверяван 142 пъти!

Докато кмета на община Цар Калоян Ахмед Ахмедов бе категоричен, че ДПС е нужна по-вече от всякога за България, и че имамите масово се арестуват, изземва се религиозна литература, а мюсюлманите не могат свободно да изберат духовните си водачи то члена на ЦОБ Айруш Хаджи отбеляза факта, че по време на “възродителните процеси“мюсюлманите са били по сговорчиви и много по борбени.

След полагане на венци и цветя пред паметника монумент “Разтворена книга“ на жертвите, ранените и осъдените, събитието бе закрито.

Исмаил КЬОСЕЮМЕР

----------------------------------

До
г-жа Цецка Цачева –
Председател на
Народното събрание

До
г-н Бойко Борисов –
Министър-председател на
Република България

До
г-н Цветан Цветанов –
Заместник- министър председател и Министър на вътрешните работи на
Република България

До
г-жа Маргарита Попова –
Министър на правосъдието на
Република България

До
г-н Борис Велчев –
Главен прокурор на
Република България




П Р О Т Е С Т Н А Д Е К Л А Р А Ц И Я


от
участниците във възпоменателния митинг в с. Барутин,
община Доспат, организиран в памет на местните жители -
жертви на „Възродителния процес”


УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАННИЕ,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ Г-Н ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМА Г-ЖО МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,


На 16 март 2011г., се навършиха тридесет и девет години от проведените насилствени мероприятия по „Възродителния процес” в с. Барутин, община Доспат, довели до трагичната смърт на местни жители.

Ние, участниците в този възпоменателен митинг, почитаме паметта на жертвите, отстоявали и защитавали правата си, своята религиозна принадлежност и противопоставили се на намесата, натиска и посегателството върху тях. Саможервата им в името на тези велики ценности е достойна за уважение и преклонение.

Остро осъждаме извършения античовешки акт, погазил основни права и свободи, породил за години напред дискриминация , омраза и недоверие между български граждани с различни религиозни убеждения. Престъпленията срещу мирното население се помнят и оставят своя белег в съзнанието на всички потърпевши, пряко или косвено. Затова и кървавите събития, осъществени по поръчение, със съдействие и в присъствие на високопоставени длъжностни лица следва да бъдат разкрити, а виновниците за тях – разобличени и наказани.

Законът за обявяване на комунистическия режим на България за престъпен , приет от Народното събрание през 2000 г. вменява отговорност на конкретните ръководни дейци , съпричастни към съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи , към посегателството срещу религиозните свободи чрез провеждане на непрекъснат терор срещу несъгласните със тоталитарния режим. Безнаказаното извършване на престъпления , подлагането на жестоки насилия и подтискането на цели групи от населението , обособени по религиозен или етнически признак все още не са разкрити и разобличени.



Днес , когато преките извършители на тези деяния , започват да стават известни на широката общественост , ние настояваме държавните институции да задействат незабавно.

Разкриването на архивите на МВР , в това число и Информация № 560/от 18 март 1972 , разсекретена на 22 юни 2010 г., на Министъра на вътрешните работи до Първия секретар на ЦК на БКП и Председател на Държавния съвет Тодор Живков , дава възможност днес да се установи кои са длъжностните лица от държавната , местната , съдебната и партийната власт , които пряко са участвували в провеждането на този злокобен акт от 16 март 1972г. ,довел в с.Барутин до смъртта на невинни български граждани . Настояваме истината да бъде разкрита и виновниците да бъдат съдени .

Институциите дължат разкриването на цялата истина пред българското общество, към което принадлежат граждани с различна религиозна и етническа принадлежност. Такива действия биха били показател и за спазването и утвърждаването на демократичните принципи в страната ни.

Само истината ще предотврати всякакви опити за насаждане на нетърпимост, етническа омраза и разединение, които са недопустими в демократична Европа.

Категорично се обявяваме против мълчанието на институциите за извършителите и съучастниците в този процес. Апелираме за обявяване на „Възродителния процес” за престъпен.За престъплението „Възродителен процес” не може да има довност!


20.03.2011г. , с. Барутин , общ.Доспат , Смолянска област

петък, 11 март 2011 г.

Назми МЮМЮН: Не си играйте с търпимостта на Турците в България

Идат избори. Това личи дори по полъха на вятъра. Избори, които управляващите от ГЕРБ и Атака определено ще загубят. И само това изречение обяснява мелодраматичните напъни отново на преден план да се изкарат „лошите турци”. Независимо дали са новините на турски или пък турският геноцид над българския народ, който трябваше да се гласува в Парламента.
На Волен Сидеров нещо май не му е удобно да говори за непрекъснато повишаващите се цени на хляба, олиото, захарта, бензина. Не му е удобно да обясни на обикновеният български гражданин защо при „успешното управление” безработицата непрекъснато расте, доходите намаляват, не му се иска да каже, защо много българи вече са на ръба на физическото оцеляване и защо отново десетки хиляди българи напускат държавата си, за да търсят по-добър живот в чужди страни и чужди народи.
Не е виновен Бойко! Не е виновен и Волен! Виновен е „лошият турчин”!
Трябва да си сляп, за да не разбереш защо „Атака” отново вади картата на национал-шовинизма. Идват избори и този път „борецът за националните интереси” започна по-отрано. Отново с ксенофобията, отново с опитите да човърка тежките рани на българския народ в името на тяснопартийните си цели.
Никъде в света болното минало на един народ не се експлоатира така. Никой сериозен политик не си го е позволявал.
Аз съм български гражданин от турски произход. Турчин от България. Гордея се и с произхода си, и с факта, че принадлежа към българския народ. Който, както знаете, е истински букет от етноси.
Роден съм в Родопите – в село Червена скала. Моите роднини, моите приятели, моите съселяни се пръснаха по света. Някои останаха в България, а с другите се виждаме или когато се върнат за малко по родните си места, или когато аз отида при тях. Винаги са били честни към мен, споделяли са искрено и земно, по човешки, своите радости и болки. Не ми спестяват нищо – спазват принципа „право куме та в очи”. Където и да са по света, пазят своя спомен за онази България, в която се строяха пътища, до селата се прекарваше ток и вода, децата ходеха на училище , имаше работа за всеки и макар, че хлябът миришеше на тютюн , беше толкова сладък.
Пазят обаче и други спомени – за онези мрачни дни през осемдесетте години на миналия век , когато сменяха насила имената им, забраняваха им да изповядват свободно своята вяра, арестуваха ги, ако изпълняват обичаите, завещани от деди и прадеди, та дори посегнаха и на мъртвите.
Може да ми е болно и неприятно, но справедливостта изисква да кажа, че аз все още нося на раменете си тежкия товар от неправилните решения на моята партия, на моята българска държава спрямо собствените и граждани, моите братя и сестри през 80- те и 90- те години на миналия век.
Това бяха и са хората, които с тежкия си труд по тютюневите ниви, по строежите , мините и заводите построиха България – моят баща, майка ми, роднините ми, моите приятели, комшиите, моите братя и сестри. Те, заедно със своите приятели българи бяха по скелетата на заводите в Пирдоп, Сливен, Ихтиман,София, Димитровград, Ловеч и още, и още. Те, заедно със своите приятели българи прокарваха пътищата през Хаимбоаз и Беклемето. И когато дните им на земята свършиха, те не взеха нищо в гроба или пък на друго място.Нищо, повярвайте ми. Всичко остана за България. Защото тя беше тяхната родина и те строяха в името на нейното бъдеще.
Това са „лошите турци” и Волен Сидеров не бива да ги забравя. Когато говори за Баташкото клане не бива да забравя и шуменските турци, участвали в Сръбско – българската война от 1885 година. За бедните турци от Делиормана, давали и последната си стотинка за гащи , ботуши, дрехи ,пушки и патрони на младата българска армия. Хубаво е Волен като дойде в Родопите да се спре пред поне един от десетките паметници на българските войни, паднали в името на България през войните на миналия век и да прочете колко от тях са с турски имена.
Пред очите ми е всичко от 1984 – 1989 година. Раните от тогава все още не са зараснали напълно. И въпреки всичко нашите изселници в Турция не крият в сърцата си злоба към България и българския народ, а хранят любов и топли чувства към земята , която ги е родила и хората, които са ги отгледали. Същевременно казват, че откакто е настъпила демокрацията, в отношението дори и на някои държавни структури по същество продължава “под рогозката” политиката на психическо малтретиране, смятането им за хора “втора категория”, пета колона на Турция и т.н. Не са преодоляни мераците да им се натякват непрестанно наследствата от историята, че те са временно присъстващи, като чужденци, в собствената им родина и държава България.
Това, което се споделя с мен е, че с тях и на техен гръб се прави политика – преди смяната на имената, забраната на майчиния им език, ритуали, песни, организиране на “голямата екскурзия” /етническата чистка/, а сега с измисляне на принцип на уседналост. Питат ме защо само ДПС се грижи за израстването на кадри от средите на българските турци, а другите „българските” партии гузно подминават този проблем ? Питат, къде е нашия човек в президенството, в почетната гвардейска рота, летци, танкисти, адмирали и генерали....?
Казвам всичко това, защото в България все още има проблеми с интеграцията на хората от различните етноси. Стряскащото в момента е, че вместо да се работи за решаването на тези проблеми, управляващата коалиция на ГЕРБ и Атака е на път да взриви постигнатото до момента.
Да вземем например новините на турски по БНТ. На кого му пречат тези десет минути дневно? Та това са същите, българските новини на обществената телевизия, само че преведени на турски език. За да могат хората, които не знаят български, да научат какво се е случило в тяхната родина и какви решения са взели държавните мъже. Това престъпление ли е?
На кого пречат онези пет деца от телевизията, които превеждат българските новини на турски? Или като ги съкратим и спрем да им плащаме заплата финансовият министър ще успее да върже бюджета и ще спре да източва валутният резерв в БНБ ?
Като сме тръгнали да забранавяме новините на турски, пък да вземем да забраним със закон и турския език. И който каже „кюфте”, „кебап”, „тава”, „локум” или „баклава” става национален предател и хоп - в затвора!? Само едно не разбирам – как ще се гледат тогава турските сериали? Сигурно като в епохата на нямото кино .
На кого пречи турският език? Нямат ли право българските турци да изучават майчиния си език ? Защо вече толкова години си играят с него в училищата – то СИП ли не беше, то ЗИП ли не беше. Турците в България с техния майчин език никога не са причинявали злини и вреди на собствената си българска държава, никога не са нарушавали нито мира, нито спокойствието, реда, нито политическото статукво в страната. Смея да твърдя, че и другите малцинства ,също като турците в България, внасят нюанса, нужната багра в българската национална култура и я обогатяват още повече. Етническите турци в България никога не са останали чужди на езика, културата, песните, танците, на традициите и обичаите, добродетелите и на другите ценности на българския народ. Моите роднини, същите тези изселници, закърмени с българските традиции и нрави, дори и в Турция преспиват внуците си с телевизионната песен за “Сънчо”, за “Зайченцето бяло”....По телефона си говорим и на български език, поръчват ми песните на Емил Димитров – “Моя страна, моя България”, на Лили Иванова, на Маргарита Хранова, на Орлин Горанов, на Бисер Киров и Йорданка Христова. Поръчват ми българско червено вино и българска осолена сланина.
Светът се промени, има нов етап в своето развитие – свободно движение на хората от една в друга държава, правото им да отседнат свободо в избраната от тях страна, да получат образование в нея, да работят. Езиковите, религиозните и културните различия не пречат на този глобален процес. Никой етнически турчин български гражданин, не е бягал от интеграция в родното българско общество. Същевременно като български граждани те не са съгласни да бъдат отнети правата и свободите им отредени в Рамковата конвенция за защита на националнте малцинства, в сила от 01.09.1999г. Сред тези права е и възможността да бъдат информирани на майчиния си език, както и да го изучават свободно.
В съседната нам Турция държавната телевизия има канал, който 24 часа излъчва предавания на малцинствените езици – кюрдски, арабаски и т.н. Подобна практика има и в почти всички страни от ЕС. Нещо повече, в много държави са признати за официални по няколко езика. В Белгия например са немски, френски и фламандски. Във Финландия официални са фински и шведски. В Швейцария официални са цели четири езика , в Сингапур са 5 а в ЮАР – 11 езика. Това са езиците на различните малцинствени групи. И те са официални. А в България хора като Волен Сидеров поставят под въпрос дори и използването на майчиния език, който не е официален.
Знам от опит, хората от селата и махалите знаят да мълчат. Търпеливо и дълго. Но нека да не се правим на слепи. Да си припомним как по човешки, мирно се възстана срещу т. нар. възродителен процес. Как за броени дни хората се самоорганизираха с ваденето на червени паспорти и никой не беше в състояние да ги спре. Дори и страшната тогава Държавна сигурност.
Драги ми господа от “Атака”, вижте Близкия Изток – гори! Не подценявайте и не си играйте с търпимостта, която изисква и налага религията, и възпитанието на тези наши съграждани. Търпимостта има своите граници и е до време.
Апостолът на българската свобода Васил Левски не прави разлика между хората в България, стига те да уважават законите.Това е в неговата „Чиста и свята република”- равни права и равни отговорности за всеки, без разлика на вяра, пол и народност.
Дали това искат атакистите?И като се опитват да отнемат изконни права на значителна част от българския народ – на българските турци, дали пък не работят срещу заветите на Апостола?
В днешно време критерий за патриотизъм е силата на духовното. Както и сремежа за единението на всички етноси в един народ и една нация. А не в тяхното противопоставяне.
Какво ще спечелим, ако се спрат новините на турски? Няколко десетки гласа на предстоящите избори за губещата подкрепа партия на Волен Сидеров.
Какво ще загубим? Вярата на над половин милион български граждани от турски произход, че и те имат права в тази държава. В тяхната Родина.
Дами и господа от Атака. Вие не работите за България!

Назми Мюмюн
Общински съветник БСП , гр.Кърджали

вторник, 8 март 2011 г.

В ЦДГ „Березичка” в Ардино празнуваха 8 март


Малчуганите от целодневна детска градина „Брезичка” в Ардино отбелязаха деня на мама – 8 март с тържество. Те бяха подготвили разнообразна програма с много танци и песни, която емоционално насити присъстващите майки и ги развълнува трогателно. Децата от трета група с учителки Къймет Мюмюнова и Веска Стоянова „прогониха” зимата и „поканиха” пролетта да дойде, за да събуди пролетно настроение със своите песни и танци.
Директорът на детската градина Тюркян Йеменджиева поздрави жените за техния празник с пожеланието „Да радват света със своето присъствие и да продължават да го направят по-красив и съвършен”.
Майката на четиригодишната Селин, Нарин Ахмедова сподели, че това са спомени, които ще останат за цял живот. Радвам се, че в нашата градина непрекъснато има тържества на които присъстваме всички родители. Възхитена съм от хората, които се грижат за децата, личи си колко добре са обгрижвани, допълни тя.

Гюнер ШЮКРИ

Хасан Азис подари цветя на дамите от администрацията


С приятна изненада започна Международния ден на жената за служителките в Общинска администрация-Кърджали.Идвайки на работа в 8.00 часа , на входа на общината с цвете в ръка и с пожелание за празника ги посрещнаха кмета на общината инж.Хасан Азис, зам.-кмета Нурджан Юсеин и секретаря на общината Сезгин Бекир. По-късно кметът поздрави за празника и работещите в отдел „Местни данъци и такси”, които са в друга сграда. Над 130 са представителките на нежния пол в администрацията, които започнаха с настроение работния ден след изненадващия жест.

Ресми Мурад удвои повода за радост на ардинските жени

В Международния ден на жената - 8 март, кметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Айдън Серкан поканиха на празничен коктейл ардинските жени, представителки от всички сектори на пъстрия живот. Г-н Мурад поздрави гостенките с `Добре дошли`, подари им по един карамфил и ги почерпи с по чаша червено и бяло пенливо вино. И този път в този хубав ден споделяме вашия повод за радост, което правим от сърце, а не от куртоазия или нещо друго - лаконично подчерта общинският кмет. Той пожела да бъдат здрави, успешни и истински обичани.
Точно по това време, във връзка със 100-годишнината на Международния ден на жената, Европейският парламент обсъждаше проблемите за равенството между жените и мъжете и борбата с бедността сред жените. Местни анализатори потвърдиха, че на местно равнище успешно се гарантира равно представителство на жените и мъжете. Според тях, това се дължи на балансираната политика, която прилага общинското ръководство. Тюркян Йеменджиева, директор на ЦДГ „Брезичка”, сподели: `Ние, жените на Ардино сме впечатлени от идеята на кмета Ресми Мурад, който всяка година ни кани на празничен коктейл. Това е мил жест, който високо ценим.`

Малчугани дариха море от любов на мама в Черноочене

С празнично тържество под наслов „Море от любов на мама” малчуганите от Целодневна детска градина "Знаме на мира" в Черноочене поздравиха своите майки, по случай празника - Осми март. Под ръководството на своите учителки, те бяха подготвили с много обич празнична програма.
Малките рецитираха стихотворения, играха в различни сценки и танци, и пяха песни. Празникът премина при много емоции и настроение, създадено и от обстановката в залата на Народно читалище „Пробуда 1952” в село Черноочене, украсена с много цветя и любов за празника.
Децата от ЦДГ “Знаме на мира” дариха своите майки със цветя и мартенички. Изненадаха родителите и с щастливата усмивка на всяко дете в подарената снимка, която ще остане за спомен от този ден.
Малчуганите се превъплътиха успешно в различни герои от приказки и заредиха с положителни емоции своите родители.
Майките се радваха на изявите на своите деца, а те самите се учудиха колко всъщност са талантливи!
Малките палавници се зарадваха и на подаръците осигурени от Община Черноочене.
Инициативата е съвместна организация на ръководствата на Община Черноочене и ЦДГ „Знаме на мира”. Сред гостите беше и Кметът на Общината Айдън Осман. Той поздрави майките с Осми март и подчерта важната роля на майките и учителките за възпитание на подрастващите.

Исмет ИСМАИЛ

Дамите от Черноочене купонясваха за 8-ми март


С добро настроение, много музика и танци до късните часове на деня над 200 дами от чернооченско отпразнуваха 8 март – Международния ден на жената.

Организаторите на проявата – Кметът на Община Черноочене Айдън Осман и Председателят на Общинския съвет Бедрие Газиюмер уважиха дамите и присъстваха на купоните в селата Черноочене и Комунига.

Кметът Айдън Осман поздрави нежните половинки и им пожела на празника си да са далеч от ежедневните проблеми, и лично подари на всяка от тях червен карамфил.

Дамите нито за миг не оставиха дансинга празен, дори затрудниха дисководещите с изискания си вкус.

Проявата беше добър повод дамите да се почувстват специални, защото за тях всеки един признак на нежност и внимание е от голямо значение.

Нежните половинки от Черноочене отново доказаха, че са незаменими професионалисти, както в работата си, така и в развлеченията. А най-важното прекараха незабравими минути в празничната нощ.

Исмет ИСМАИЛ

С тържествен концерт Кърджали отбеляза 3 март„Поклон, Българийо!” - под този надслов снощи премина общоградският тържествен концерт в Кърджали по случ

„Поклон, Българийо!” - под този надслов снощи премина общоградският тържествен концерт в Кърджали по случай националния празник- 3 март.
В спектакъла в Дома на културата участваха съставите при Общински център за култура и младежки дейности.
Концертът бе открит възрожденски песни в изпълнение на солистите на Музикалния театър. Иванка Христева, Дора Точкова, Кирил Пецев и Димитър Илиев припомниха и любими на публиката откъси от оперетни спектакли. Достойно младите таланти на Кърджали бяха представени от цигуларите на Детския струнен оркестър с диригент Петър Филипов. Приятна изненада поднесе и Дарина Зарова, която поздрави гостите с космическата родопска песен „Излял е Делю хайдутин…”
С много аплодисменти зрителите посрещнаха изпълненията и на народния оркестър и танцовия фолклорен ансамбъл.

Ардинци отбелязаха 3 март

На тържеството в Ардино, посветено на Трети март, присъстваха кметът на общината Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Айдън Серкан, зам.-кметовете на общината, част от общинските съветници, много граждани и ученици. “От 3 март започва възстановяването на българската държавност. Започва възходът на нова България в икономическо, културно, просветно отношение. Затова значението на тази дата в българската история е огромно. 3 март 1878 година е въплъщение на едно начало. Днес, всички ние - християни и мюсюлмани, с различна етническа принадлежност, имаме основание да се радваме, че общата ни държава записа още една година в богатата си история” - подчерта в словото си зам.-кметът Наско Кичуков. Празничното тържество продължи с кратък рецитал на ученици от начално училище „Христо Ботев”. Останалите подготвени за случая самодейци и групи не можаха да се изявят поради неблагоприятното зимно време.
В знак на признателност пред историческите знайни и незнайни герои на България венци и цветя бяха поднесени от името на общинска администрация, общински съвет, местни институции и политически партии.
По време на тържеството общественичката Йорданка Аянова сподели: “Трети март е свещена дата, която напомня героизма на българския и руския народ. Трогната съм от поведението на младите хора, че се гордеят с общата ни родина и историята на българския народ.”

Първомартенски благотворителен базар от мартеници в Ардино


Ученическият съвет при СОУ „Васил Левски” в Ардино организира за поредна година Първомартенски благотворителен базар. В акцията бяха представени разнообразни модели мартеници, саморъчно изработени от учениците в школото. Средствата от базара ще бъдат дарени за децата от Дома за физически и умствени увреждания в Ардино, споделиха инициаторите.

Текст и снимка: Гюнер ШЮКРИ