понеделник, 31 януари 2011 г.

Искат тютюневите търговци да приключат с изкупуването до месец


Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще настоява търговците на тютюн да съкратят изкупната кампания с един месец и да приключат до края на февруари. За това се договориха участниците в проведената днес по инициатива на депутати от ГЕРБ среща с министъра на финансите Симеон Дянков, информира народният представител от Кърджали Цвета Караянчева. В разговорите са участвали председателката на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, депутати от различни тютюнопроизводителни райони и браншовици от Асоциацията на тютюнопроизводителите в България. Обсъдено е развитието на отрасъла в дългосрочен план. Взето е решение националните доплащания за тригодишния референтен период /2007-2009 г/ да бъдат обвързани с национална стратегия, която да гарантира устойчивостта на тютюнопроизводството и да защити интересите на стопаните. „За да няма недоволство у хората, ходът на кампанията ще се наблюдава от държавни експерти, които ще следят да няма неправомерно занижаване на цените. Ще бъдат разкрити и горещи телефони в Областните дирекции по земеделие, на хората хората ще могат да подават сигнали в случай, че са ощетени”, коментира Цвета Караянчева. На срещата народните представители от ДПС са се ангажирали да обяснят на тютюнджиите по места, че изпълнителната власт прави всички възможно трудът им да бъде заплатен по достойнство и реколтата да бъде изкупена по най-бързия начин, за да не се похаби.

Валери Баранов оглави Областната дирекция на МВР в Кърджали


Валери Баранов е новият шеф на областната дирекция на МВР в Кърджали. Той замени на поста пенсиониралия се комисар Тодор Терзиев. Баранов е с 27 годишен стаж в системата на полицията. Завършил е Академията на МВР. Започнал е като разузнавач в криминална полиция. В последните години е бил началник на Второ районно управление в Пловдив.
За да го представи на Областната дирекция на МВР и на журналистите днес в Кърджали дойде министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Цветанов подчерта, че основната причина да изберат външен човек са резултатите от досегашната работа на полицията в Кърджали, които не оправдали очакванията. Досегашното ръководство не подавало своевременна информация до другите дирекции на МВР в страната за действия на престъпни групи от Кърджали на тяхна територия, посочи министърът. Според Цветанов опитът на ръководството на МВР във Велико Търново също бил от значение. Там назначили екип от София. Той се справил отлично с работата и постигнал високи резултати.
Добрата работа на Баранов в Пловдив била една от причините да бъде предпочетен. Имало е и кандидатура от София. Близостта на Пловдив също била отчетена. Баранов ще си подбере екип с който ще ръководи дирекцията, каза министърът.
Като първостепенна задача Цветанов вмени на Баранов да пресече купуването на гласове преди изборите в Кърджали. Трябва да се започне от далеч, а не да се работи в последния момент преди вота , каза още Цветанов. Баранов ще трябва да неутрализира и организираната престъпност и икономическите далавери.
Аз съм отворен човек. Ще работя с медиите . Идвайте, споделяйте. Нека премахнем безобразията, каза в краткото си изявление новия полицейски шеф. Според него борбата с престъпността трябва да започне от улицата, срещу агресивността на хората. Целта ни е да има здрав обществен ред и сигурност за гражданите, подчерта Баранов.
Георги КУЛОВ

неделя, 30 януари 2011 г.

Хасан Азис: Протестът на майките срещу ОЦК е справедлив, подкрепям го


Днес майки от Кърджали излезнаха на мълчалив протест пред сградата на общината, който премина под надслов "Аз искам да дишам". „Ако до последния ден на февруари проблемът с обгазяванията на Кърджали от ОЦК не бъде решен, майките решихме да преминем към гражданско неподчинение – ще блокираме кръстовището към Веселчане от където минава пътя към Маказа”. Това каза организаторката на днешния протест на майките срещу честото обгазяване на Кърджали от ОЦК Маргарита Павлова. За да подкрепят майките, пред сградата на общината бяха дошли още областният управител Иванка Таушанова, народният представител Цвета Караянчева, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, общински съветници от всички политически групи в местния парламент, граждани. „Алармирали сме всички възможни институции, но въпросът с обгазяванията не се решава, затова този протест на кърджалийските майки е много важен за нас като общинско ръководство”, каза кметът инж. Хасан Азис. По думите му този протест показва наличието на гражданско общество в Кърджали, което е много чувствително към проблеми като този, какъвто е чистотата на атмосферния въздух, както и съпричастно си към усилията на общината да реши проблема с ОЦК. Протестът на майките от Кърджали срещу ОЦК е справедлив, подкрепям го, каза кметът.„Ако г-н Захариев до 2 седмици не даде ясни и точни правила, какво ще направи, за да не се нарушават българските и европейски норми, оловно производство ще се затвори”, категорична беше народната представителка Цвета Караянчева. Тя припомни ,че в продължение на година и половина собственикът на ОЦК Валентин Захариев е имал възможност да направи инвестицията или поне първите й стъпки. „Изумена съм, че за толкова време нищо не е направено. И не е нормално да се извиват ръцете и на изпълнителната власт и на хората, които живеят тук като се плашат с уволнения. Алтерантива на хората ще намерим”, каза Караянчева по повод изявлението на собственика на Интертръст, че е готов още в понеделник да уволни 400 човека от завода, ако продължавал институционалния натиск върху него.

събота, 29 януари 2011 г.

С най-новия си албум рок група „Епизод” проповяда Любов в Кърджали

Популярната българска рок група „Епизод“ представи юбилейния си албум „Народът на Дуло“ в Кърджали. Това стана в петък вечерта в джаз-клуб „Stage” , където концертът събра около 50 местни фенове на рока. От интервюто, което направихме с бас китариста Симеон Христов стана ясно, че групата гостува за втори път в града край Арда, като преди година и половина музикантите са били в нощен клуб „Ултра”. За разлика оттогава обаче сега групата представя десетия си албум, с който отбелязва 20 години непрекъсната работа на българската рок сцена. За целта от 1 октомври „Епизод” са на турне из страната и досега са обиколили 22 града.

На промоцията в кърджалийския джаз клуб дебют направи младият Деян Александров, който замести барабаниста на групата. Макар „Епизод” от 15 години традиционно да работи с текстове на историческа тематика за България, в този албум единствената такава песен е заглавната. Неин автор е художникът Александър Алексиев- Хофарт, чието произведение краси и лицевата корица на албума. Сега мисията на рокаджиите, както отбелязаха те, е да представят суровата действителност на живота, която може да се пребори единствено с много Любов. За целта те предлагат 10 композиции по текстове на световно известните поети Джордж Байрон, Робърт Бърнс, Йосташ Дешан, Николай Некрасов, любимци на групата от отдавна. Те са представени най-вече с актуалната си съвременна поезия. От „Епизод” се радват, че са намерили български превод на разкошна изповед на Байрон за единствената жена, която не го е предала, въпреки провалите му. В творбата, освен Хофарт като композитор, са включени и други двама българи -класици в българската литература. Първият е Иван Вазов с едно безименно стихотворение за завистта, която винаги съпътства успеха в живота и затова рокаджиите са го кръстили „Сатани”. Другият е лирикът Пейо Яворов. Той присъства в компилацията с неговата балада „Песен на песента ми”, тука получила названието „Отново с мен”. В „Народът на Дуло“ творчески дебют прави новият китарист на „Епизод” Васил Бележков, който от две години участва в концертната дейност на групата в страната. Младежът е единственият в групата с музикално образование. Завършил е Музикалната академия „Панчо Владигеров”, специалност „Композиция“ и в момента учи „Поп и джаз“. Младият виртуоз свири отлично и на тамбура и клавишни инструменти.

Рокаджиите от „Епизод” вярват, че всяка музика си има почитатели. „Нашата аудитория е по-малка в сравнение с поп-фолка, но това е музиката, която ни харесва. С нашите рок аранжименти искаме да кажем на хората да се обичат и за нищо на света да не се разединяват. В последните 20 години България преживява голяма криза в материален и духовен план. Нека всеки да прочете отново „книжката” си и ще види, че никое божество не насажда омраза. Напротив, силата на религията се изразява в това, да се научим да прощаваме и да обичаме, защото разгневеният човек не е способен на нищо добро”.

Промоцията на албума ще продължи до април, когато от групата се надяват да са посетили почти всички големи градове, за да се видят на място с феновете си.

Ресмие МЮМЮН

ДПС-Ардино отбеляза 21-я си рожден ден


Партията на Ахмед Доган винаги е управлявала община Ардино. Така ще бъде и през следващите 21 години. Убеден съм в победата. С тези думи и под непрестанните скандирания „ДПС! ДПС!” се обърна към съпартийците си председателят на Общинския съвет на ДПС и кмет на община Ардино Ресми Мурад по време на срещата при отбелязването на 21 години от създаването на Движението за права и свободи.
Годишнината беше отпразнувана с празничен коктейл в стола на местната професионална гимназия. Събитието уважиха, областният лидер на ДПС и кмет на община Джебел Бахри Юмер и народният представител от ДПС Неджми Али. Ардинци посрещнаха гостите с аплодисменти и с искрен ентусиазъм. Тук бяха още основателите на местната структура в Ардино Али Дурмуш, Рашид Мурад, Нури Реджеб и Реджеб Бекиров и много активисти на партията.
В обръщението си към съпартийците си Ресми Мурад отбеляза, че годината ще бъде белязана от предизборна борба. Към края й предстоят много важни избори - местни и президентски. От местните избори трябва да излезнем по силни от всякога. Трябва да имаме квалифицирано мнозинство в Общинския съвет, в листата на движението и квалифицирани кандидати за кметове на кметства, каза Ресми Мурад. Той подчерта, че и в трудните моменти партията на Доган знае да решава проблемите на своите избиратели и става все по-силна. С вашата помощ и отношение излизаме винаги от всяка ситуация и вземаме правилното решение
. Убеден съм, че и резултатите на предстоящите местни избори няма да закъснеят, допълни Мурад.
От името на Областният съвет на ДПС Бахри Юмер поздрави ардинци с годишнината от учредяването на Движението. Той заяви, че винаги с много по-особени чувства застава пред ардинци, защото прохождането в неговия политически живот е започнало именно от Ардино. Веднага след като се учреди организацията, още от първия ден започнаха проблемите с единството на партията. Сега цялата държавна машина прави всичко възможно, за да бъдем сламка и за да не зависи политиката на страната от нас, допълни областният лидер.
Неджми Али предаде на хората от Ардинско най-сърдечните поздрави на председателя на ДПС Ахмед Доган. Той подчерта, че без ДПС няма развитие, защото има особена имунна система и там е компетентността. Ако не беше лидерът на ДПС Ахмед Доган, нямаше да има и граждански мир в страната. Тази реплика на кмета на село Жълтуша Камен Буров предизвика бурното одобрение на множеството.
Областната структура на ДПС е създадена след като в Кърджали пристига Ахмед Доган. На 5 януари 1990 г. на митинг в центъра на града, се обявява, че е учредена партия ДПС. Вечерта в апартамента на Айдън Бейтула Кадир във „Възрожденци” се взема решение за създаването на областна организация. Учредителите се събират на 8 януари 1990 г. в къща на улица „Юмер Лютви” 35. Те са 33-ма души. За председател избират Мюмюн Рамадан.

Гюнер ШЮКРИ

петък, 28 януари 2011 г.

Кърджалийската болница поема болните на хемодиализа


Директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” д-р Тодор Черкезов във вторник пред журналисти съобщи, че от март болницата поема болните на хемодиализа, които ще обслужва като провежда обществена поръчка за лекарства и им осигурява гарантиран транспорт. Причината, както обясни д-р Черкезов е, че при централната доставка на лекарства и консумативи за цялата страна е имало известно презапасяване. Той обаче побърза да успокои пациентите на хемодиализа и техните семейства, че от това решение на Министерството на здравеопазването нищо няма да се промени за тях, защото няма промяна в заделените пари за лекарства и консумативи. Освен това, понеже дейността не е по клинична пътека, позволявало да се правят добри разчети. Той изрази задоволство от работата им с фирмите-доставчици, които изключително се съобразявали с тежкото финансово състояние на болницата и изчаквали. Директорът на Кърджалийската болница каза, че в момента превозът на болни се извършва с таксиметрова фирма, с която има сключен договор.


През миналата година през отделението по хемодиализа в болницата са преминали 64 болни. За съжаление 11 са починали. Трима пациенти са постъпили с много тежки интоксикации, които в резултат на това са били и с влошени бъбречни функции. Отделението разполага с 17 апарати, което изисква изряден график за ползването им. Задължително се прави химическа промивка на апаратите, веднъж в седмицата се дезинфекцира и основно почиства цялата апаратура. Залите също се хигиенизират.Общо 10 259 диализи са направени на болните с бъбречна недостатъчност. Те периодично се изследват за хепатит В и С, за СПИН и други болести.


Стана ясно, че най-много болни на хемодиализа в Кърджалийския регион има през лятото, когато изселниците в Турция с двойно гражданство идват тук да се лекуват.



Ресмие МЮМЮН

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Читалището в с. Черноочене осигури безплатен достъп до Интернет

Кметът на Община Черноочене г-н Айдън Осман, председателя на Общински съвет Черноочене г-жа Бедрие Газиюмер и председателят на Народно читалище „Пробуда 1952” в с. Черноочене г-н Селями Мустафа откриха нова компютърна зала в читалището. Тя е създадена по програма „Глоб@лни библиотеки - България”, а Община Черноочене е партньор по проекта.

Залата е голяма придобивка за жителите на общината, защото осигурява безплатен достъп до Интернет и отпадат финансовите ограничения за достъп до информация, каза кметът на общината. Той посъветва децата в залата да спазват инструкциите и да използват тази възможност за знания.

Читатели на библиотеката в с.Черноочене могат да ползват до 1 час на ден безплатен Интернет. Всеки работен ден от 9 до 16 часа те имат свободен достъп, чрез 4 компютъра в читалнята. Залата е оборудвана с модерна копирна машина „3 в 1” – принтер, скенер и ксерокс.

Председателят на читалището Селями Мустафа се надява все повече жители на общината да влязат в читалнята на библиотеката – за да потърсят информация и знания в мрежата и във фонда с над 13 хиляди тома художествена, научна, историческа и справочна литература.

Модерната зала е създадена по програма „Глоб@лни библиотеки - България” Програмата е съвместна инициатива на Министерство на културата, а партньори са Националното сдружение на общините в Република България, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Българската библиотечно-информационна асоциация и Програма на ООН за развитие.

„Глоб@лни библиотеки - България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Тя се стреми в рамките на пет години да повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и да помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.

Исмет ИСМАИЛ

сряда, 26 януари 2011 г.

Министерското кафене в Ардино


Най-хубавото турско кафе в джезве в Ардино се приготвя в кафе „Марси”. Тук бай Слави (както го наричат ардинци) ще ви направи ароматно турско кафе с бол каймак. В заведението му са идвали дори министри и депутати.

Приготвил съм кафе на всички министри от правителството на Симеон Сакскобурготски, Ангел Марин – вицепремиер, Вежди Рашидов – министър на културата и безброй депутати. Всички детайли и тънкости в приготвянето на турското кафе научих от баща си Марин Митрушев (Минката). Много е важно качеството на кафето, и да бъде ситно смляно. Трябва да кипва бавно, за да се образува отгоре каймак, казва бай Слави. Той с шега ни подхвърля, че утайката на неговото кафе показва всички тайни на бъдещето. За съжаление нямат гледачка.

Кафе „Марси” се намира в центъра на Ардино, и е един от най-старите кафенета в Ардино ( 1937 г.). Особено през зимните месеци то е пълно с посетители, които прекарват тук свободното си време играейки карти, шах и табла.

Кафе „Марси” е единственото заведение в Ардино, където по време на мюсюлманските и християнски празници (Рамазан и Курбан Байрам, Великден, Коледа) кафето е безплатно. За доброто обслужване на клиентите се грижи 35-годишният сервитьор Енвер Мюмюн, а маскот е Сали Юсеинов Кабакчиев.

В кафенето се намира и специално кътче, където са подредени предмети от бита на Родопите от 19-ти и 20-ти век. Има делви, менци, стенен часовник, чанове, гърнета, бъклици, ножове.

Бай Слави е голям фен на местния футболен отбор „Юнак”. Той притежава колекция от фотоснимки на тима от 60-те години на изминалия век.


Гюнер ШЮКРИ





вторник, 25 януари 2011 г.

Ограничава се приемът на болни в Кърджалийската болница

Директорът на МБАЛ „Д-р. Атанас Дафовски”-Кърджали Тодор Черкезов на среща с журналисти отбеляза, че след сключването на новия рамков договор с Националната здравно-осигурителна каса за разпределение на бюджета ще бъде ограничено достъпа на пациенти до лечебното заведение. Той поясни, че в болницата ще се приемат пациенти със сериозни усложнения или състояния, които не могат да бъдат овладени при домашно лечение. Той обаче внесе успокоение като заяви, че никой болен няма да бъде връщан, но може да се отложи или планира в рамките на 10 дни приема му в болницата. Директорът на кърджалийската болница изтъкна, че болницата обслужва пациенти от целия регион и именно затова е нужно да се селектира приема им. Др. Черкезов се уповава на разбиране от страна на обществеността за справяне с финансовите ограничения. Миналата 2010 година болницата е работила по 171 клинични пътеки, а за тази ще кандидатства за 173. 8 пътеки се губят поради преминаването им в групата на университетските болници, но за тяхна сметка се добавят нови 11. През последните 5 години болницата е приела средно 17 000 пациенти годишно при капацитет 340 легла, като се отчете свръх хоспитализация. Оказало се, че при 500 случая нямало нужда от прием. Месечният бюджет за 2010 г. е бил 700 000 лева, като 200 лв. не достигали за нормалното функциониране на болницата. За 2011 г. пък месечно са нужни 900 000 лв. за болницата и 50 000 за Диспансера по белодробни болести, който от тази година е преструктурирано в отделение към многопрофилната болница. Стана ясно, че материалната база на Диспансера е добра и се ползва същата сграда за нуждите на отделението. Само броят на леглата са редуцирани от 60 на 40, като 30 са за белодробни болести и 10 за белодробна туберкулоза. Отделението ще се финансира от Здравната каса по програма „Борба с туберкулозата”. На въпрос дали ще има големи съкращения в диспансера, д-р. Черкезов обясни, че поради големият брой лекари в пенсионна възраст, няма да се налага сериозно свиване на персонала. Лекарите вече са били преназначени, макар и с по-ниски възнаграждения. На друг въпрос за завеждащият Отделението по белодробни болести, д-р. Черкезов съобщи, че престоят конкурси през април и май за завеждащите отделения доктори и старши медицински сестри, когато най-вероятно ще участва и досегашният началник на Тубдиспансера д-р. Красимир Янев.

Ресмие МЮМЮН

Главна инспекция по труда започна проверка в ОЦК

Проверка от ИА „Главна инспекция по труда” започна днес в ОЦК. Инспектори от Агенцията в столицата и екип от Кърджали ще извършат последващ контрол върху изпълнението на предписанията, дадени на фирмата през ноември 2010 г. Проверящите разговаряха с изпълнителния директор Славея Стоянова в присъствието на областния управител Иванка Таушанова и представителите на КНСБ, КТ „Подкрепа” и Комитета по условия на труд в предприятието. На срещата стана ясно, че са изпълнени 25 от общо 31 предписания, дадени на дружеството през ноември. Проблемът с недостига на работно облекло и специални предпазни средства вече е решен. Те са закупени и раздадени този месец, споделиха металурзите. По техните думи, има подобрение в условията на труд след последната работна среща с представители на три министерства - МТСП, МОСВ и МИЕТ, инициирана от областния управител, в която взеха участие експерти на Главната инспекция по труда, ръководството на ОЦК и социалните партньори. Остава обаче основният проблем – закъснението на заплатите. Още не са изплатени възнагражденията за месец ноември, а вече е краят на януари. Работниците споделиха загрижеността си, че това води до текучество на кадри и създава риск за качеството на производствения процес. Заради неизплатените ноемврийски заплати на фирмата бе връчен още един акт.
Областният управител Иванка Таушанова се запозна на място със ситуацията в комплекса и съобщи, че в сряда ще проведе приемен ден в предприятието, където работещите ще могат директно да поставят своите проблеми. Тя разгледа цеховете за рафинация и електролиза, проследи и на какъв етап е строителството на новия цинков завод. Изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова информира, че има подписан инвестиционен кредит преди няколко дни и изглаждането на обекта ще бъде подновено от нова фирма - “Балканстрой” АД.
На въпросите на областния управител какви са причините за многократното превишение на емисиите от серен диоксид през януари, г-жа Стоянова отговори, че измервателната апаратура на РИОСВ - Хасково не се поддържа както трябва и не отчита правилно. По нейно настояване в началото на миналия месец е направена проверка и калиброване на апаратурата, в следствие на което през целия декември не е отчетено надвишаване на допустимите норми. Винаги, когато има отчетено превишение на концентрациите, ОЦК спира мощностите си, заяви Славея Стоянова.
Проверката от „Главна инспекция по труда” ще продължи до петък. В състава й са включени металург, химик, строителен инженер и електроспециалист.

понеделник, 24 януари 2011 г.

ДПС подкрепи протеста на тютюнопроизводителите

Над 10 000 тютюнопроизводители от Кърджалийска и Хасковска област излязоха на протест и блокираха пътя на изхода на село Горски извор.

По решение на ЦОБ и ПГ на Движение за права и свободи народните представители от ДПС Ремзи Осман, Неджми Али, Петя Раева, Тунджай Наимов, Юнал Тасим и Гюнер Сербест са на място, за да подкрепят справедливите искания на тютюнопроизводителите. Протестиращите приеха декларация, която ще бъде изпратена до ръководствата на парламентарно представените партии, парламентарната комисия по земеделие, Бойко Борисов – министър - председател на Република България и до Симеон Дянков и Мирослав Найденов – министри на финансите и на земеделието и храните.

В приетата декларация, тютюнопроизводителите казват, че са се събрали да изразят тяхния протест и несъгласие с политиката, която се проведе през изтеклата 2010 г. спрямо тютюнопроизводителите, способствала за тежкото им материално положение, а именно:

-закъснелите премии за реколта 2009г.;

-ниските изкупни цени за реколта 2010г.;

-спиране на националните доплащания за производство на тютюн за реколта 2010 година;

-и пълната дезинформация относно схемата за националните доплащания за тютюн за референтния период 2007 – 2009 г. приета с Наредба № 2 от 11.02.2010 г.на Министерството на земеделието и храните;

- липса на позиция на държавата относно отглеждане на ориенталския тютюн, облечена в законов вид;

- липса на ясна поизиция за деверсификация на отрасъла, чрез адекватни и плавни преходи от един вид производство към друг;

- утежняване на данъчната тежест в сектора, както и липса на социално адекватни методи за облекчаване на положението на тютюнопроизводителите и останалите земеделски производители.

Близките на Джунейт:Цветанов манипулира за трагедията в Кърджали

Министър Цветанов манипулира общественото мнение по случая с двойното убийство в Кърджали. Не вярваме в т.нар.самопризнания на 17 годишният ни племенник Джунейт Шефкет. Смятаме, че той е подложен на силен натиск. Няма логично обяснение за действията на момчето. Не вярваме, че то е убиецът. Ако съдът докаже, че го е направил трябва да се обясни защо то не може да посочи къде е оръдието на престъплението и как е успяло да качи трупа на братчето си от първия до последния етаж на блока, в който живеят. Държим министър Цветанов да се извини за омаскаряването на семейство Шефкет. Това заявиха на пресконференция близки , приятели, колеги, съседи на почерненото семейство.

Братът на Невджин, Екрем Мустафа се оплака , че полицаите не ги допускат до Джунейт. Не им дават никаква информация за момчето. То е в пълна изолация, но като малолетно и с лабилна психика се нуждае от подкрепата на роднини.

Близките споделиха още, че търсили усилено изчезналия малък брат Ениз, когато полицията вече го била намерила. Никой от ченгетата обаче не им позвънил да преустановят диренето. Самия баща Тамер също не знаел, че момчето е намерено и очаквал от близките новини.

Чакахме часове пред полицията някои да ни попита за семейството , за отношенията в него. Вместо това изкараха сестра ми звяр, каза братът Екрем Мустафа.

Според д-р-Атанас Митков шеф на Центъра за спешна медицинска помощ, при който работи бащата Тамер Шефкет семейството е било материално добре. Родителите са работели на по две места за да осигурят двете си деца . Тамер освен в центъра, доработвал и като дистрибутор на найлонови торбички. Бил и три години в Щатите,където спестявал за семейството. Убитата Невджин Шефкет също е работила на две места. В поликлиниката и в частната болница към нея.

Според доктор Митков твърденията, че момчето е пренебрегвано и не е получавало подаръци са откровена лъжа. То е разполагало с маркови дрехи, най-скъпия компютър, който се продава на българския пазар, последни модели електронни игри. Бащата го завел в Англия да гледа любимия отбор „Манчестър Юнайтед”. Поръчал и му доставил като подарък оригинален екип на отбора.

Братовчедката Семра Сали посочи, че на Нова година се гласели да ходят заедно на ресторант със семейство Шефкет. Джуни помолил майка си да празнуват заедно. Плановете били променени защото за Невджин най-важното било да бъде със синовете си.

Невджин беше страхотна майка, голяма готвачка и всеотдайна съпруга, разказват колеги , съседи и познати. Тя никога не деляла двете си деца.Винаги черпела цялата поликлиника за рождените им дни.

Близките определиха като клевета опитите да се внуши, че детето е осиновено,или,че е научило някаква страшна семейна тайна, което отключило агресията. Невджин Шефкет сама отгледала първородния си син. Тя го насърчавала да се грижи за братчето си.Самият Джунейт бил много привързан към Ениз. Не давал да майка си да взема болнични, когато братчето боледувало, а сам се грижел за него.

Не Ениз, а Джунейт бил фаворитът на майката , затова тя имала високи изисквания към него. Преди Нова година при гостуване в Турция купила на Джунейт подаръци за 200 лева, а за малкия за 25 лева. За Новогодишната нощ пък му взела марков парфюм. Катерина Христова, съседка и собственик на магазин за парфюмерия споделя ,че жертвата от години пазарува маркови парфюми за сина си..Никога не е пропускала да го насърчи.

Не приемаме че някаква тройка по химия може да стане повод за кървавата драма казват още близките.

Искаме да се направят пълни изследвания и да се установи дали нашия племенник не е бил дрогиран от някого или пък е принуден да извърши престъпление. Едва тогава може да вярваме на подхвърляни на медиите „самопризнания.” В противен случай ще мислим, че той е принуден да ги направи, каза Екрем Мустафа.

Секретарят на общината Сезгин Бекир, който е близък на семейството заяви,че е омерзен от публикациите в Интеренет и някои печатни медии. Не може правилата за работа на следствието да важат за едни, но не и за други. Всичко ще стане ясно само когато се произнесе съдът. Всичко останало е манипулация на общественото мнение. Не може близките на семейството да се държат в неведение, каза още Сезгин Бекир. Според него медиите трябва да публикуват информация по същество, а не интерпретации.

Георги Кулов/ Kърджали Бг Вести

неделя, 23 януари 2011 г.

Българи и турци градят църквата в Ардино


Църквата „Свети Архангел Михаил” е единственият християнски храм в Ардинско. Интересно е миналото му. През 1924 година християните в Ардинска околия решaват да си построят църква. За тази цел е сформиран организационен комитет начело с тогавашния околийски началник Чаркашки. Средства не е имало. Ардинци са подпомогнати от Митрополията в Пловдив, в чиито диоцез се намира градът. За градежа на Божия дом помага и местното турско население с пари, материали и труд. Строежът на храма, и къщата към него започва през 1924 г. и е завършен през 1926 г.
Свещенослужители от 1926 до 1971 г. са били Харитон Николов от смолянското село Петково, Иван Николов от Пловдив, Ангел Василев от село Турен, Смолянско, Атанас Андреев, Любомир Масларов, Иван Латунов и Никола Въчев от Кърджали.
През 1973 г. е направен основен ремонт на църквата, огражда се имота. През 2002 г. за свещеник е назначен отец Марин Кирилов от Кърджали.
През 2003 г. природно бедствие разрушава покрива на храма и го наводнява. Със съдействието на тогавашния кмет Айдън Серкан и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет покривът изцяло е подновен. Изградена е камбанарията, сменена е старата дограма с нова алуминиева. Направена е нова външна мазилка. Средствата са осигурени от общинската администрация в Ардино.
През 2004 г. отец Марин подава молба до Митрополията, за да го преместят в друга енория. Мотивът му е, поради миграцията богомолците в Ардино намаляват, няма венчавки и кръщенки. Молбата му е уважена с уговорка да идва на храмовия празник – 8 ноември Архангеловден, на Великден и Коледа. В годините без свещеник църквата не е била затворена, камбанният звън не е прекъсвал, а миряните пак посещават Божия дом.
След преместването на отец Марин грижата за църквата поемат семейство Петър и Иванка Йоневи. Създаден е църковен хор. Благодарение на певците и на семейство Йоневи сега църквата се посещава от много миряни. На всеки празник се провежда служба с църковно пеене.
Пред храма са монтирани пилони за поставяне на националното знаме и знамето на епархията. Местните художници Христо и Ангел Банкови са поставили на входа на църквата мраморна плоча с надпис „Храм Свети Архангел Михаил” – дарение от тях.
По традиция на храмовия празник Архангеловден се прави курбан с дарение от миряни. Миналата година празникът е бил уважен от имамите от Ардинска община, кмета Ресми Мурад и заместника му Неджми Ходжов.
Храмът винаги е отворен в неделя и по време на празници. Преди няколко месеца туристи от Благоевград дойдоха в църквата. Споделиха, че са посетили много градове в Родопите, но единствено в Ардино са чули камбанен звън и са останали впечетлени от този факт.
В края на 2010 г. със съдействието на кмета Ресми Мурад е извършен частично обновление на храма. Ремонтирани са олтарът и двете малки стаички. Боядисано е и разпятието, разказва клисарят. Градоначалникът е поел ангажимент да се погрижи и за почистването на гробищния парк и да се подменят старата утвар в олтара.
Църковното настоятелство изказва своите благодарности към ръководството на община Ардино за оказаната помощ и съдействие.

Гюнер ШЮКРИ

Трудности при взаимоотношенията с майката са довели до двойното убийство


Това е поредното убийство, извършено по мотиви, свързани с взаимоотношения в семейството, които имат дългосрочна история и не са свързани с някакъв конкретен случай. Това каза на брифинг в МВР комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, директор на Научен институт по криминалистика и криминология – МВР във връзка с двойното убийство в Кърджали, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Доц. Стойчев обясни, че 17-годишният младеж е извършил престъплението поради това, че във времето назад е срещал трудности при взаимоотношенията с майка си и най-вероятно братчето му е било конкуренция. Основният момент за извършване на престъплението е един скорошен скандал с майка му по отношение на това – дали е достатъчно добре подготвен по химия, посочи Стойчев. Според него – когато има натрупване на такива преживявания, които засягат честолюбието на един подрастващ младеж, те могат да доведат до неконтролируеми действия, когато той е в афект. Психолозите са уточнили, че в годините назад младежът не е бил възнаграждаван от семейството си. Той сега се разкайва и затова е направил пълни самопризнания, дори не е прикривал престъплението, изтъкна Стойчев. Той заяви, че се изясняват други хипотези по отношение на цялостната ситуация в семейството, какво е мястото на бащата. Братчето е задушено и е убито, защото е станал свидетел на това, което е станало. Малкият брат не е убит на покрива. Неглижиращото отношение от страна на майката към сина е в основата на формирането на неговата мотивация за убийството, смята психологът. Той подчерта, че решението за убийство е взето ситуативно и не е обмислено. По отношение на механизма на убийството на майката – нанесени са многобройни удари с нож, като смъртта е настъпила в следствие на кръвозагуба. Ножът все още се търси. Вътрешният министър Цветан Цветанов изрази благодарност към прокуратурата, тъй като всички процесуално-следствени действия в Кърджали са извършени под наблюдението на зам.-окръжния прокурор. „Това е изключително тежък случай. Убеден съм, че всеки един родител може да направи равносметка, но се надявам че подобни инциденти трябва да бъдат ограничавани и това зависи донякъде и от поведението на родителите в семейството. Това момче последните три години не е получавало подаръци от майка си. Той е искал да дойде в София и да положи изпит за Кеймбридж. Парите, приготвени за това, са похарчени за други материални придобивки от семейството. Това е една семейна драма, която не бива да обременява гражданите на Кърджали”, коментира министър Цветанов. Той допълни, че младежът, извършил убийствата, е с много добри интелектуални качества. Той е бил изключително ученолюбив и доста добър ученик.

Агенция „Фокус“

събота, 22 януари 2011 г.

Стартира обучението на преброители и контрольори от община Ардино


Във връзка с националната кампания за преброяване на населението и жилищния фонд започна обучението на 110-те одобрени преброители, контрольори и резерви от община Ардино. Филка Стефанова от Териториалното статистическо бюро в Кърджали и инж. Кемал Алиев, председател на общинската преброителна комисия в Ардино разясниха основните неща, които трябва да знаят преброителите и контрольорите. От одобрените 110 в залата на Общинския съвет присъстваха 98. Сред тях има хора от всички възрасти. Прави впечетление, че мотивите да се включат в инициативата са различни. На първо място обаче са допълнителните средства, които ще получат.

На преброителите, контрольорите и резервите бяха раздадени дипляни-инструкции за попълването на преброителните карти за сградите, жилищата и населението. До края на месеца ще им бъдат издадени баджове със снимки за идентификация. Ще получат и сим-карти, с които ще си поддържат връзка, ще работят на граждански договори.

Одобрените подписаха клетвена декларация, че ще спазват изискванията на законите, касаещи поверителността на данните и опазване на статистическа тайна.

Това е 17-тото поред преброяване на населението и жилищния фонд на страната. Ще започне точно в 00.00 часа на 1 февруари. През първите девет дни, то ще може да се извършва и по интернет чрез попълване на електронен формуляр. От 08.00 часа на 10 февруари до 20 часа на 28 февруари преброяването ще се извършва чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата. Критичен момент на преброяването е 00.00 часа на 1 февруари. Това означава, че преброителят събира информация за състоянието на единиците на наблюдение (сграда, жилище, домакинства и лица) към този момент.

Открита е и национална телефонна линия за информация и консултация 0 700 16 310. На граждани отказващи участие в преброяването се налага глоба в размер на 120 лева.

Гюнер ШЮКРИ

Цветан Цветанов: Извършителят на двойното убийство в Кърджали е 17-годишният син


Извършителят на двойното убийство в Кърджали е 17-годишният син. Това каза пред Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Към настоящия момент може да се потвърди, че това е убиецът, защото има достатъчно доказателства в тази посока. Касае се за изключително тежка семейна драма, посочи министърът. Той уточни, че убийство е станало през нощта. Бащата не е бил в жилището по време на инцидента. Той е бил на работа. Докато не приключат процесуално-следствените действия не бих искал да коментирам в детайли, каза Цветанов.

Хасан Азис: Случилото се е голяма трагедия!

Ще се наложи институциите с цялата сериозност на своята отговорност да подходят към инцидента в Кърджали, за да няма допълнително напрежение в района. Това каза кметът на града Хасан Азис във връзка с откритите мъртви тела на майка и 7-годишното й момче. „Имаме голяма трагедия!“, каза кметът и посочи, че ще вземе отношение, когато случаят се изясни.

Откриха убито 7 –годишното дете на мъртвата медицинска сестра

Полицаи от РУ-Кърджали откриха трупа на 7-годишното момче, чиято майка бе открита мъртва в жилището си в Кърджали тази сутрин, съобщиха от полицията. Тялото е било на покрива на блока, в който живее семейството. Образувано е досъдебно производство за убийство. Работата по случая продължава.