петък, 21 август 2009 г.

ОБРЪЩЕНИЕ НА ГЛАВНИЯ МЮФТИЯ НА МЮСЮЛМАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПО СЛУЧАЙ МЕСЕЦ РАМАЗАН


Бисмилляхиррахманиррахим
Скъпи братя и сестри мюсюлмани,
Изказваме безкрайна благодарност на Аллах Теаля, Който предопределя времената и дава награда за извършените добри дела. Благодарим Му, за това че ни даде възможност да се срещнем отново със свещения месец Рамазан, в който е ниспослан Корана и в който се намира нощта кадър, която е по-превъзходна от хиляда месеци. През този месец говеенето е задължително за мюсюлманите, а това е много добра възможност за пречистване и духовно извисяване, защото говеенето според Исляма освен въздържане от храна и вода има и възпитателен характер.
Рамазан е време за покаяние и равносметка, така, че нека не пропускаме да поправим грешките си и да помолим Аллах Теаля да опрости вече допуснатите такива. Характерна през този месец е взаимопомощта между мюсюлманите, която се изразява в материално подпомагане на бедните чрез садака. Фитрето е неповторим пример за великодушие и съпричастие към решаване на проблемите на мюсюлманската общност.
Нека да опитаме през този свещен месец да бъдем по-сдържани и по-толерантни към всички хора независимо от каква религия или етнос са те. Аллах теаля да приеме ибадета на всички мюсюлмани, да напъти всички заблудени и да се смили над вички нас.

Честит Рамазан.

неделя, 16 август 2009 г.

ЕВТИМ ЕВТИМОВ:МЮМЮН ТАХИР ВИНАГИ ТЪРСИ СЕБЕ СИ


За втори път писателят Мюмюн Тахир е лауреат на Националната литературна награда „Всички сме деца на майката земя”. Разказът му „Да отвориш вратата” е отличена с първо място от професионално жури с председател големия български поет Евтим Евтимов. По време награждаването, обичаният от всички нас, Евтим Евтимов каза: „През последните години Мюмюн Тахир направи интересни и задълбочени научни изследвания за етнокултурната ситуация на Балканите. Макар те да разширяват представата за научната му дейност, аз искам да кажа няколко думи за писателя и приятеля. Мюмюн не шуми наляво или надясно с това, което е написал; не говори с повод и без повод за художествената литература, нито пък натрапва своето име. Но каквото и да напише, не остава незабелязано. Защото винаги казва нещо ново. Защото това, което пише не прилича на другите автори. Нито пък се поддава на нещо, което е угодно някому. Приет – не приет, той си остава истински.Това, че в неговата проза има поезия, означава, че умее да слива земното с небесното. Мюмюн вече доказа, че заедно с брането на пчели, може да бере и подбира всяка своя дума, за да изгради всяка своя творба. Разказите му заслужават много по-голямо внимание, отколкото някои бъбриви писания на случайни автори, които прекалено много ни занимават с празни приказки.Мюмюн Тахир търси преди всичко себе си, а не подобия на себе си. И всеки, който има усет, може да го намери. Защото знае – истинската сила на едно плодоносно дърво или талант не се измерва по височината или дебелата сянка, която хвърля настрани, а по своето талантливо излъчване.Наздраве, Мюмюне, заради тебе пия бяло вино!

НОВИЯТ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА КЪРДЖАЛИ ВЛЕЗЕ В КАБИНЕТА СИ


Новият областен управител на Кърджали Иванка Таушанова влезе в кабинета си днес. Тя бе посрещната от ексгубернатора Ангел Коджаманов. Двамата обсъдиха основни въпроси, свързани с приемането и предаването на властта. Г-жа Таушанова пожела да се запознае с приоритетите, по които инж. Коджаманов е работил в изминалия мандат. Тя ще прецени кое от започнатото ще продължи като инициативи. Сред важните въпроси, за които е поставено начало, инж. Коджаманов посочи продължаване на „борбата" за осъществяване на втория лот на трансевропейски коридор № 9, пътят Кърджали - Подкова и развитието на туризма като индустрия и начин за развитие на региона. Той запозна новия областен управител с идеята за създаване в Кърджали на информационен център на всички евродепутати, където гражданите да намират отговор на въпроси, които ги вълнуват.Г-жа Таушанова се запозна с колектива на областна администрация. Тя представи основните принципи, които ще следва в работата си като областен управител от ГЕРБ, а именно - максимална прозрачност в управлението на държавната собственост и разходването на бюджетните средства в условията на икономическа криза.Иванка Таушанова е завършила история в СУ "Кл. Охридски". Родена е в Казанлък, а в Кърджали живее от 29 г. Работи в СОУ "Йордан Йовков" като учител. Омъжена е. Има двама сина - на 29 и на 19 години. В ГЕРБ членува от 2007 г. Иванка Таушанова беше кандидат-депутат в листата на партията на последните избори.

сряда, 12 август 2009 г.

РАСТАТ ТУРСКИТЕ КАПИТАЛИ В ЧУЖБИНА...

Развиващата се турска икономика не само привлича чуждестранни инвеститори, но също така и изнася инвеститори за чужбина...
Развиващата се турска икономика не само привлича чуждестранни инвеститори, но също така и изнася инвеститори за чужбина. Според данните предоставени от Съветничеството на хазната, от 2000ната година насам, 2 хиляди и 920 фирми са реализирали в чужбина инвестиции възлизащи на 15 милиарда и 794 милиона долара. Най-много турски инвестиции, 4 милиарда и 266 милиона долара са реализирани в Холандия. На второ място с 3 милиарда и 420 милиона долара е Азербайджан а на трето място с 1 милиард и 307 милиона долара е Малта.
TRT

ТУРЦИЯ Е КЛЮЧОВА СТРАНА В ЕНЕРГЕТИКАТА


С договорите подписани в сферата на енергетиката през последния месец Турция се превърна в ключова страна в сферата на енергетиката.
С договорите подписани в сферата на енергетиката през последния месец Турция се превърна в ключова страна в сферата на енергетиката.
Договорите подписани през последния месец повишиха стратегическото значение на Турция.
Турция с тръбопроводите, които ще преминават през територията й се превърна в транзитна страна, а също така и в енергиен терминал. Тоест напредва по пътя да се превърне в страна, която е не само потребител на природен газ и петрол, но и в доставчик на енергийни източници.
Турция ще изнася енергийни източници и за своите съседи.
През предстоящите дни ще бъде започнат износа на електрическа енергия и природен газ за Сирия и природен газ за Нахичеванската автономна република.
Турция се споразумя със Сирия за продажбата на 1 милиард куб.м. природен газ за срок от 5 години и 250 мегаватчаса електрическа енергия годишно.
Договорът ще бъде подписан през идните дни в Дамаск от министрите на енергетиката на двете страни.
Турция също така ще доставя за Нахичеванската автономна република годишно по 500 милиона куб.м. природен газ.

TRT

БЕЙДЖАН ГЬОНЛУШЕН ОТ МЛЕЧИНО ДО АНТАЛИЯ


20 години след т. нар. голяма екскурзия до Турция от лятото на далечната 1989 година за кратко време много от ардинските изселници започнаха да въртят успешен свой бизнес в южната ни съседка. Сред тях е и Бейджан Гьонлушен от Млечино. В момента той е собственик на фабрика за кожени изделия „Бейджани” в изселническия квартал “Зейтинбурну” - Истанбул и на верига от търговски магазини „Виаваленте” в курорта Анталия. Във фирмите му работят над 300 души, повечето от които са изселници от кърджалийския край. В първите дни след пристигането си в южната ни съседка, роденият в ардинското село младеж намира работа, с руски език, в кожен магазин в Лалели - Истанбул. Отначало само посредничи между турски производители на кожени изделия и руски търговци. Бейджан бързо научава тънкостите в занаята и решава да работи сам. Така се започва, докато се стигне до изграждането на фабрика за кожени изделия в “Зейтинбурну”. Пред “Арда нюз” бизнесменът от Млечино разказа за първите си години от гурбетчийството в Турция.“В Млечино живеех в близката махала Искра, завърших техникума по строителство в Кърджали и след като се завърнах от казармата се ожених. С т.нар. голяма екскурзия през лятото на 1990 година заминах за Турция със семейството си. С помощта на близки роднини от Истанбул намерихме една евтина квартира в ”Есенюрт”. Отначало започнах работа като продавач-консултант в текстилен магазин в Махмут Паша. Разбрахме, че турското правителство дава шанс на предприемачите, законите позволяват свободната инициатива. Никой не ти пречи. Точно по това време тръгна големият руски поток с милиардите долари и ние предвидливо се захванахме с това”, споделя Гьонлушен. Тайната на своя успешен бизнес той дължи на семейството си. Бейджан подчертава, че зад всеки успял мъж, винаги стои една силна жена. А това е съпругата му Гюлюмсер от село Башево.

Гюнер ШЮКРИ