петък, 30 януари 2009 г.

Западна Тракия възпомена инцидентите от 29.01.1990


В Западна Тракия бяха възпоменати протестните демонстрации и инцидентите от 29ти януари. Турското малцинство възпомена протестните демонстрации от 29ти Януари 1988ма година започнати в отговор на натиска на Атина и нападенията осъществени срещу турците в Комотини във втората годишнина от бунта. В декларациите публикувани от турските ужреждения се отбелязва „Предизвикващ съжаление и размисъл е факта, че 21 години след протестните демонстрации от 29ти януари членовете на турското малцинство в Западна Тракия въпреки, че са Гръцки граждани и граждани на ЕС са изправени пред редица проблеми основаващи се на нарушенията на малцинствените им права и отхвърлянето на националната им самоличност”. В декларациите се иска да се отдава уважение на основните права като национална самоличност, правото на образование и свобода на вероизповеданието и връщане на малцинствените права произхождащи от международните договори. На 29ти януари 1988ма година турското малцинство в Комотини бе осъществило големи протестни демонстрации в отговор на искането на Гръцкото правителство да закрие със съдебно решение дружествата в Западна Тракия в чието име е включена думата „Турски” с довода, че в Гърция няма турци. На 29 Януари 1990та година, във втората годишнина от демонстрациите фанатични гръцки групи организираха масови нападения срещу турците в Комотини и Ксанти.

събота, 24 януари 2009 г.

Валентин Захариев съди Бългалия в Страсбург

Производителят на цветни метали Оловно-цинков комплекс - Кърджали, (ОЦК), собственост на притежавания от Валентин Захариев Интертръст холдинг, е в патова ситуация, съобщи информационния сайт Infostock.След световната икономическа криза и срива на цените на металите на международните борси, които се стовариха с всичка сила върху бъ лгарската металургия, сега предприятието е притиснато от политически и административни проблеми, поне според неговия собственик. В четвъртък общинските съветници в Кърджали единодушно гласуваха да бъде спряно ключово производство в кърджалийския завод - това на олово, заради системното замърсяване на атмосферния въздух над града.Валентин Захариев отвърна веднага, като съобщи, че е завел съдебен иск срещу Министерството на екологията, което по думите му блокира инвестиция в ново оборудване, което трябва да реши екологичните проблеми, причинявани от ОЦК. Той заяви, че става въпрос за политически натиск от страна на партията, която контролира ведомството на министъра Джевдет Чакъров (ДПС). В допълнение Захариев съобщи, че адвокатите му готвят и дело срещу държавата в международния съд в Страсбург, ако ведомството на Чакъров не разреши проблема. В четвъртък представители на ведомството на Чакъров и самият министър не бяха открити за коментар, допълва infostock. Новината от четвъртък, че общинските съветници в Кърджали единодушно са гласували да бъде спряно оловното производство към Оловно цинков комплекс заради системното замърсяване на атмосферния въздух над града, се отрази негативно на цената на акциите на компанията. Те падат с 12.41% до средните 6 лв.

петък, 23 януари 2009 г.

Градоначалникът инж.Хасан Азис официално откри артстая в дневен център „Надежда”


Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис вчера официално откри Артстая в Дневен център за деца с увреждания „Надежда” . Артстаята изцяло е оборудвана със средствата събрани на благотворително дамско парти, организирано от Сдружение „Кадрие Лятифова”.
Соарето се проведе на 12.12.2008 година в хотел „Кърджали” по инициатива на ръководството на сдружението в лицето на нейния председател Сабиха Местан, която е и зам.директор на ДМДТ „Кадрие Лятифова”. Както “Арда нюз “ писа, събраната сума в размер на 3040,80 лева е дарена на Дневен център “Надежда”.
Вчера, градоначалникът инж.Хасан Азис подари цифрова камера и видеокамера . Той поздрави и благодари на сърцатите дами виновни за събитието и обеща да подкрепи всичките им благотворителни акции. Кърджалийският кмет поотделно поздрави и разговаря с малките таланти, както и помогна на някои деца в творческата им дейност.
„ Много сме доволни от дарението на Сдружението, за което искрено благодарим на благородните дами. С тези пари закупихме щори за Дискостаята, мебели, пердета, килими и консумативи, с които дооборудвахме основно Дневния център, но най-вече реализирахме една полезна наша идея, като оборудвахме зала за арттерапия в обстановка, близка до домашната. Децата проявяват много голям интерес към творческите занимания, приложени за терапия в стаята , където рисуват и изработват всякакви сувенирни изделия “, доволно отбеляза директорката Тюркян Шукри.
Сабиха Местан от своя страна също благодари на дамите от Сдружението, които винаги откликват на нуждите на обществото, а в случая на проявеното майчино чувство, присъщо само за състрадателните жени.

Ресмие МЮМЮН
Снимка:Авторът

Хасан Азис: Започваме нова политика по отношение на отпадъците


Остри дебати по време на вчерашната първа сесия за 2009 година предизвика предложението на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис за приемане на план-сметката за дейностите по управление на отпадъците и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2009 година. Градоначалникът инж.Хасан Азис предложи на общинските съветници, общите такси „Битови отпадъци” за жилищни имоти в града през 2009 г. да бъдат 0,9 промила за нежилищни имоти на физически лица 4 промила, за нежилищни имоти на юридически лица да бъдат 9 промила. За имотите в 101 села да бъдат 6,5 промила, а на останалите 16 села 2,3 промила.
Общинският съветник от „Атака” Вячеслав Спасов отбеляза, че е невъзможно за ръчно снегопочистване на обществените места в Кърджали да има 15 588 лева разходи, а за метене и почистване от сняг на паркови алеи 94 254 лева. Той попита общинското ръководство, кой е приел тези разходни норми и колко дка алеи има в общината? Спасов даде пример с големите общини в страната, където разходните норми се приемат от комисиите по „Екология”, а в Кърджали от общинската администрация. Общинските съветници от опозицията предложиха на кмета да поиска от обслужващите фирми „ОЧБ” ЕООД и „Титан Клинър” АД разходни нормативи, с които да показват „за какво” и „как” ще бъдат разходвани тези средства. Според тях, трябва да има калкулационна норма, която “ ОЧБ” и “Титан Клинър” да защитят пред кърджалийската общественост.
Зам.-преседателят на Общинският съвет Бахар Палова отбеляза, че когато са обсъждали приемането на план-сметката за дейностите на отпадъците и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2009 г. са констатирали, че община Кърджали през 2008 г. е била най-мръсна от целия период, откакто ДПС е била управляваща партия. Основният проблем, който са поставили жителите на общината пред общинските съветници и кмета на общината е било състоянието на чистотата в града и селата. От името на групата съветници от ДПС тя заяви, че са съгласни с направеното предложение на кмета Хасан Азис за средствата отделени за почистването на града и селата към община Кърджали за 2009 година. Според нея ръководството на фирма „Титан Клинър” трябва да вземе адекватни мерки, за да осигури чистотата на общината срещу сумата , която общината ще осигури.
Кметът Хасан Азис отбеляза, че най-важният проблем на общинското ръководство е контролът към почистващите фирми. Той уточни, че има специалисти от отдел „Екология и чистота” към общинската администрация, които всеки ден са по улиците и следят работите на „ОЧБ” и „Титан Клинър”. Поради това, че дейностите по почистване на града и другите населени места се увеличават, с решение на Общинския съвет е създадено още едно звено за опазване на обществения ред в града. Главната цел на звеното е да бъдат контролиращи по почистването на населените места, каза още градоначалникът.
Яни Янев от група „Тракия” заяви, че според общинската администрация почистващите фирми са свършили работата си, но на практика градът е мръсен. Той попита, кой е виновен и защо? Според него хронична слабост на общинското управление е контролът.
Общинската съветничка от ДПС Елван Гюркаш заяви, че е обидно, да се каже, че Кърджали не е чист.
„Не съм съгласна. Очевидно има несвършени неща, качеството на услугите, които предлагат почистващите фирми не е на необходимото ниво. Но това, не означава, че градъ не е чист. Идват много гости от страната, които остават впечетлени от чистотата в Кърджали”, допълни тя.
Кметът инж. Хасан Азис отбеляза, че чистотата на града е един от приоритетите на общинското ръководство. Той уточни, че в приходно-разходната план сметка за дейностите по управление на отпадъците в община Кърджали има преходен остатък от 2008 г. в размер на 444 692 лева. Общината в настоящия момент няма да удовлетвори, исканията на фирмите – концесионери по отношение на увеличението на транспортните разходи. Ще задължат концесионерите да представят инвестиционната си програма за 2009 г. и те ще бъдат обсъдени от Общинския съвет и кърджалийската общественост.
Градоначалникът инж. Хасан Азис добави още, че след няколко месеца ще започне по етапната подмяна на всички контейнери, които са в града и малките населени места. През настоящата година се очаква стартирането на проект за изграждане на Депото за твърди битови отпадъци, на обща стойност 52 милиона лева.
„ Всички процедури в Министерството на околната среда са приключени, дадохме разрешението и за строителство на новото депо. През 2009 г. в община Кърджали по отношение на отпадъците почва нова политика”, заяви кметът инж. Хасан Азис.

Гюнер ШЮКРИ

четвъртък, 22 януари 2009 г.

Общинските съветници в Кърджали искат спиране на оловното производство в ОЦК


Общинските съветници на Кърджали поискаха от МОСВ и министър Джевджет Чакъров затваряне на оловно производство в ОЦК. Това стана след разгорещени дебати на днешната сесия на местния парламент, а решението беше гласувано от всички общински съветници единодушно. Повод за мярката станаха данни на РИОСВ за състоянието на въздуха на Кърджали и района за изминалата 2008 година. Според доклада на екоинспекцията средногодишното замърсяване с кадмий е 4,2 пъти над допустимото. От 165 проби за наличие на тежкия метал във въздуха на района 49 процента са били над нормата. Стойностите на оловните аерозоли за миналата година са 1,08 пъти над нормата. Най-високи стойности на олово са измерени през февруари - 3,49 пъти, през август - 3,93 пъти и през декември - 2,95 пъти. Тревожни са данните и за обгазяванията със серен диоксид, който се измерва едва от 18 август 2008-ма когато беше пусната в експлоатация автоматичната измервателна станция в квартал "Студен кладенец". Данните от нея показват, че за по-малко от 5 месеца са регистрирани 68 замърсявания със серен диоксид. През септември превишението на средночасовите норми за вредното вещество са били 9, през октомври - 17, през ноември 16, а през декември - 10. През ноември са регистрирани и най-високите стойности на серен диоксид - 3,87 пъти над допустимото. Пак през ноември е имало и трикратно обгазяване за един ден и се е наложило да се задейства процедурата за оповестяване на институции и население. Средно денонощните норми за съдържание на серен диоксид за периода 18 август - 31 декември 2008 г. са били превишени 11 пъти, като най-високите измерени стойности са достигнали до 2,38 пъти над нормата. Според данни, набрани от автоматичната измервателна станция, за 5 месеца са регистрирани 37 превишения на финни прахови частици във въздуха, при норма за година 35 превишения. Като основен замърсител на атмосферата в района се сочи ОЦК и по-специално оловното му производство. Според РИОСВ металургичното предприятие нарушава комплексното разрешително за производство. Именно натоварените мощности водят до изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата. Общинските съветници решиха още да се направи пълен скрининг на децата в Кърджали и околните села за наличие на тежки метали в кръвта, както и да се разкрият специализирани кабинети за профилактика и лечение на болести на дихателната система. Общинските съветници решиха също в центъра на Кърджали да бъде поставено информационно табло, на което постоянно да се отчитат резултатите от измервателната станция, за да са наясно кърджалийци какъв въздух дишат. По-радикално настроени съветници заявиха, че ако предложението им не бъде прието от екоминистерството ще организират дори гражданско неподчинение и ще спрат автомобилите, возещи оловен концентрат за ОЦК.

вторник, 20 януари 2009 г.

Турския режисьор Нури Билге Джейлян е номиниран с "Оскар"


Филмът „Трите маймуни” на турския режисьор Нури Билге Джейлян е една от деветте чуждестранни ленти, които са номинирани от Американската киноакадемия „Оскар”.

Филмът „Трите маймуни” разказва за усилията на едно семейство разпаднало се поради големи лъжи родени от малки слабости, да прикрие истината и да продължи да живее заедно.
Филмът „Трите маймуни” бе удостоен с редица награди на фестивалите в които участва.
На филмовия фестивал в Кан режисьорът на филма „Трите маймуни” Нури Билге Джейлян бе удостоен с наградата за най-добър режисьор.
След този успех филмът „Трите маймуни” сега ще се надпреварва за наградата Оскар.
Пълният списък на номинираните за “Оскар” ще бъде обявен на 22 февруари 2009 година.

Снижение на цената на петрола

На международните пазари цената на суровия петрол падна под 34 долара. На борсата в Сингапур цените на петрола претърпяха понижение след като инвеститорите се насочиха към продажба. На борсата в Ню Йорк цената за месец Февруари на барел петрол от Западен Тексас се понижи на 33 долара и 90 цента.

петък, 16 януари 2009 г.

23 столетници има по постоянен адрес в община Кърджали



109-годишната Рабиш Али от село Сватбаре е най-възрастният жител.


Родената на 19.05.1900 година Рабиш Али Мехмед от кърджалийското село Сватбаре е най-възрастният жител на община Кърджали. През май тя ще навърши 109 години и вече 54-ра година получава пенсия от държавата.
Баба Рабиш цял живот е работила като тютюнопроизводителка. Има четири дъщери, един син, 18 внуци и над 40 правнуци. От началото на 2009 година получава вече 224 лева месечна пенсия. Баба Рабиш не е спазвала никакви диети за дълголетие, хапвала си е от всичко, но по-малко, уточни кметът на село Калоянци Мехмед Неджиб. Той добави, че столетницата все още сама се грижи за градината си. Преди две години лично кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис е посетил баба Рабиш и й подарил молитвено килимче, жилетка и шалвари. А тя му пожелала дълго да кметува.Към 31.12. 2008 година с постоянен адрес в община Кърджали живеят 23 столетника, сочат данните на служба "ГРАОН" в общинската администрация. 20 от тях обаче са изселници в южната ни съседка Турция и актуални данни за тях няма потвърдени в общината.
Най-възрастен мъж на община Кърджали по
настоящ адрес е Васил Николов Вълчев, роден на 1 януари 1908 година.От 23 столетника 16 са с постоянен адрес в областния град, останалите 7 се водят жители на общината. Както и в други региони жените живеят по-дълго от представителите на по-силния пол. В община Кърджали 15 от столетниците са жени, а осем мъже.
Средните Родопи е единственото място в България, където се срещат най-много столетници според броя на населението. Според регистрите в Родопите са живели общо 332 столетници през последните 40 години.
Гюнер ШУКРИ

вторник, 13 януари 2009 г.

АЗИЗ ТАШ-българският Орхан Памук



Азиз Назми Таш е роден на 7 декември 1973 г. в Смолян, където завършва английска гимназия.
Завършил е арабистика и турски език и литература в СУ ” Св. Климент Охридски”. Има докторска степен по История на науките от Истанбулския университет. Преподава арабски в университетите "Сабанджъ" и "Богазичи" - Истанбул, и ислямска култура и изкуство във Висшия ислямския институт в София. Азиз Таш получава грант /стипендия/ от американското правителство за участие в тримесечната писателска програма на Университета в щата Айова в САЩ.
Пише стихове и проза на български и турски език, а също така превежда от арабски, турски, английски и руски език. Негови издадени книги са:”Небе на 33”(2007); ”Повод за небе”(поезия); “На 22&” Апокриф за дъжд” (2004,2007); “От Адрианопол до Одрин” (Adrianopol’dan Edirne’ye); “Насрещен вятър”(1999, Кемал Йозер, поезия, билингва); “На среща със сбогуването” (1999, антология на съвременната палестинска поезия, превод, съвместно с Мая Ценова); “Антология на кувейтската литература” (2003, превод, съвместно с
Веселина Райжекова и Мая Ценова);”Житие и страдание на грешния Софроний” (2003, превод на турски език).
"Неговата поезия не е лъжица за всяка уста. Тя притежава дълбочина. Когато говорим за поезия, дълбочина означава, че сетивата на поета проникват на места, за които другите хора дори не подозират, че съществуват. Макар думата да е станала мръсна, аз в съвсем положителния смисъл бих казал, че поезията му е елитарна", казва Роберт Леви. Той е антрополог, поет, журналист и сценарист, забелязал таланта на Азиз още в литературния кръжок на Христо Стоянов в Смолян. За Азиз пък Роберт е "един от върха на иглата", или поне така е озаглавено посветеното на него стихотворение в последната му книга."Азиз със сигурност е бил принуден да помъдрее твърде рано. В поезията му намирам провокиращи дълбочини. Такива, които много убедително ти показват, че видимостта на нещата е често незначителна." Твърди го Мая Ценова – арабист, университетски преподавател, водач на листата с най-близките хора на Азиз. Когато ни представяше една на друга, той каза: "Ето я Мая, тя е истинската звезда!"
Камък и ПамукНосителят на Нобелова награда за литература Орхан Памук е завършил истанбулския Robert College (сега "Богазичи"), в който преподава Азиз Таш. Памук е и един от първите турски участници в писателската програма на унверситета на щата Айова – същата, за която тази година е селектиран и Азиз.Значи освен таланта тук имаме още цели две съвпадения, достатъчни да доведат до въпроса "Как се става Орхан Памук". Отговаря Роберт Леви: "За да станеш Орхан Памук, се изисква съчетание на талант и позиция. Погледнете списъка от Кнут Хамсун насам и ще видите, че всички лауреати са били повече от граждани" Азиз Таш е в състояние да докаже, че Западът дължи почти всичко свое на Изтока: "Разселването върви от изток на запад, слънцето изгрява оттам... а откъде, мислиш, идва думата източник?”, пита риторично той.

Ресмие МЮМЮН

Студеното време се отрази негативно и на алъш-вериша на Пазара на производителите

Кметът инж. Хасан Азис идва на помощ, слагат тенти на металната конструкция.

Януарският студ удари и търговците на плодове и зеленчуци на Пазара на производителите в Кърджали. В сравнение със същия период на миналата година оборотът е намалял драстично. Поради минусовите температури повечето търговци засега не са променили цените си, но очакват това да стане до няколко дни. Репортерска проверка установи вчера на тържището, че по сергиите чувствително са поскъпнали оранжерийните краставици и домати. В момента цената на доматите варира между 2.50 до 3.00 лв. за килограм, а краставиците се продават за около 4 лв. А само преди един месец, те се търгуваха от 2 до 2.50 лв.
По сергиите килограм картофи може да се купи за 80 стотинки, лукът се продава на цена между 70 и 90 стотинки, а зелето варира от 50 до 70 стотинки. Моркови също се срещат често, а цената им е 1.20 лв., ако пък ви потрябват култувирани гъби (печурка) трябва да си приготвите 4 лв. Това е положението със зеленчуците.
Януари е и сезонът на цитрусовите плодове, но мераклии да купуват няма чак толкова. В момента на пазара има много гръцки и турски мандарини. Предлагат се на различни цени от 2 до 2.50 лв, но качеството, а и видът им също е различен. Портокалите се търгуват от 1.60 до 2 лв., а бананите по 2.50 лв. Предложението на търговците на ябълки варира от 1.20 до 3 лв, като българските са под 1.50 лв., а вносните над 2 лв. За килограм лимони, киви и грейпфрути си пригответе по 2 лв. Тук таме се срещат и круши по 4 лв.
Все пак на пазара в Кърджали клиентите имат възможност и за избор, защото цените по сергиите често са различни, макар да става въпрос за една и съща стока. Разбира се, и качеството на продукцията е според цената.
Според Фахри Юмер, собственик на щанд, студеното време се е отразило много на продажбите им.
„Ще измръзнем от януарския студ. Няма и клиенти. За наша радост, кметът на общината инж. Хасан Азис се е досетил за този проблем. От страниците на „Арда нюз” разбрах, че ще заградят с тенти от четирите страни металната покривна конструкция на пазара, което ще ни пази и нас и клиентите от течението през зимата”, споделя той.
Дора Желязкова е една от дългогодишните търговци на пазара. Тя ни показва термометър, с който измерва всеки ден температурата на тържището. Вчера на обяд то показваше минус 3 градуса, а сутринта е била минус 9.
„Минусовите температури ни затрудняват много и трудно се работи. Изкарваме малко количество стоки от складовото помещение, тъй като има вероятност да измръзнат. Клиентите предпочитат качествена продукция, а ако плодовете и зеленчуците останат по сергиите ни за по-дълго време, започват да измръзват”, притеснена пояснява продавачката.
Гюнер ШЮКРИ

петък, 9 януари 2009 г.

Започва изграждането на Депото за отпадъци


Строителното разрешение за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци в Кърджали е дадено, приключени са и необходимите процедури от МОСВ за избор на фирма – изпълнител на строителната и технологичната част, съобщи кметът инж. Хасан Азис на първия си за новата година брифнг. Той допълни, че в общината вече са получени и техническите проекти, което означава, че конкретните строителни работи могат да стартират до месец-два. 
Депото ще бъде на мястото на сегашното сметище в Кърджали, а първият етап от изграждане му предвижда рекултивация на района. За тази цел ще бъдат вложени над 2 мил. лв.
Бъдещето депо ще обслужва седемте общини от област Кърджали и община Ивайловград. Общият проект възлиза на над 22 мил. евро, а финансирането е по европейската програма ИСПА.
Във връзка с изграждането на депото ще се наложи и оформяне на обходен 3 км. път. Техническият проект за него вече е изготвен, а необходимите средства за реализация ще са около 4-5 мил. лв., коментира пред медиите г-н Азис. Той подчерта, че изграждането на пътната остечка е много важна част, защото със старта на депото тежки строителни машини и камиони ще минават през населеното място - кв .Горна Гледка, което ще предизвика основателната реакция на жителите.

Нов въжен мост ще има в Кърджали



В началото на пролетта в Кърджали ще започне изграждането на въжен мост над р . Арда в района на “Горубсо “АД , който ще свързва централната градска част с кв .Възрожденци и кв .Резбарци. Новото съоръжение ще бъде в района на досегашния мост. Проектът предвижда да има покрита пешеходна зона, ще бъде издигнат и пилон с височина около 68 м .Ще бъдат използавани най -съвременни материали , което ще направи новата конструкция уникална за страната, съобщи кметът инж . Хасан Азис. 
На този етеп са осигурени около 900 хил. лв. за изпълнението на обекта, а за окончателното му завършване ще се заделят средства или от общинския бюджет , или ще се търси централно финансиране.
Желанието ни е новото съоръжение да бъде модерно , удобно и най-важното надеждно място за преминаване на пешеходците. Проектът предвижда района да бъде напълно благоустроен . За преминаващите и гостите на града ще бъде открито и специално панорамно кафе. Г-н Азис изрази надежда , че въженият мост не само ще улеснава движението на хората от двете части на града , но ще се превърне в истниска атракция за посетилите на Кърджали , за туристите от страната и чужбина .

В Кърджали стотици Мюсюлмани протестираха срещу Израелската агресия в Ивицата Газа

Днес след петъчната молитва стотици мюсюлмани от Кърджали се събраха пред централната джамия, от където започна протестното щевствие. Според организаторите от мюсюлманската общност в града това е мирен протест срещу агресията на Държавата Израел срещу мирното цивилно население в Ивицата Газа.
След мирното шевствие по булевард „България” множеството се събра пред паметната плоча на Еврейската общност в центъра на града. Беше прочетена Декларация, която според организаторите ще бъде изпратена до различни инстанции в София.

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

Уважаеми господа,

Ние, представителите на мюсюлманската и християнската общност от регион Кърджали, изразяваме своя протест срещу продължаващите прояви на насилие в ивицата Газа. Ние не можем да бъдем безразлични към страданието на нашите братя и сестри, към отнемането на човешки живот.
Целият свят е свидетел как в продължение на две седмици огънят на омразата отнема живота на десетки мирни граждани, на жени и деца и унищожава домовете на стотици палестинци.
Призоваваме за незабавно прекратяване на военните действия от страна на Израел в Газа и за изтегляне на израелските войски от палестинските територии. Конфликтът трябва да бъде спрян незабавно, защото негова жертва стават невинни хора – и мюсюлмани, и християни.
Ние отправяме своята молитва към намиране на трайно и справедливо решение на палестинския въпрос, което ще позволи на мира и сигурността да властват в района на Близкия Изток. Защото всеки народ има право на мирен и спокоен живот в своята страна, в своя дом и наш човешки дълг е да подкрепим тези усилия на палестинците Призоваваме българските институции да съдействат пред международните организации за предприемане на бързи решения, които да сложат край на кръвопролитията в Палестина.
Нека желанието за мир обедини световната общност и да се сложи край на избиването на невинни хора и трагедията в Газа!

Гр.Кърджали
09.01.2009 г.

четвъртък, 8 януари 2009 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ

От учителския колектив на СОИУ гр.Момчилград.

Във връзка с публикуваната статия във вестник “Нов живот” за задължаване на ученичките в нашето училище да носят забрадки ние учителите изразяваме своето възмущение от тази статия. Носенето на забрадки е вътрешен избор на самите ученички и те сами решават дали да ги носят , или да не ги носят. Не трябва да се раздухва този въпрос и да се нагнетява напрежение сред нас и учениците. Нашата основна задача като учители е да им преподаваме и обучаваме, а не да ги задължаваме да носят забрадки .

07.01.2009г. От учителския колектив
гр. Момчилград на СОИУ гр.Момчилград

сряда, 7 януари 2009 г.

Общо събрание на „Бизнесинкубатор-2003”


Днес, 7 януари 2009 г., се проведе Общо събрание на Сдружение „Бизнесинкубатор - 2003”. Сдружението е създадено през 2003 година с цел подпомагане на развитието на малкия и средния бизнес в Кърджалийския регион. Общото събрание прие отчета за дейността на сдружението и промени устава на организацията. За нови членове на сдружението бяха приети Ангел Коджаманов, Назми Мюмюн, Елван Гюркаш, Цвета Караянчева и Георги Колев.По тяхно желание като членове на УС и на сдружението бяха освободени Калин Примов, Димитър Печилков, Димчо Михалевски, Вера Добринска и Румен Димитров.
Общото събрание избра нов 5-членен УС, в които влизат Хасан Азис, Ангел Коджаманов, Емил Младенов, Милан Миланов и Наско Настев. На свое заседание УС ще избере и нов председател на УС.
Първото заседание на УС ще е проведе на 12 януари т.г. за 15.00 ч. в сградата на Бизнесинкубатора.

вторник, 6 януари 2009 г.

Богоявление


19 -годишният Антон Чолаков от Кърджали извади Богоявленския кръст от водите на р . Арда . Младежът пожела на всички свои съграждани здраве и късмет. Той е дългогодишен ватерпорлист, възпитаник на СОУ “Отец Паисий” , в момента е студент в първи курс в УНСС.Общо 23-има енстусиасти се хвърлиха в ледените води под новия мост, свързващ градския център с кв. Възрожденци. Отец Петър и кметът Хасан Азис пристигнаха с фадрома. Енорийският свещеник пропътува в греблото на тежката машина като държеше и 4-годишната Ганета. На връх Йордановден тя бе кръстена във водите на реката. Кметът я дари със 100 лева. Местен бизнесмен стана също дарител на детето .

понеделник, 5 януари 2009 г.

Газа е в пламъци...


Израел продължава операцията си в Ивицата Газа по въздух,суша и море. Броят на загиналите за изтеклите десет дена нарастна на 524 души. По време на започналата в събота през ноща сухопътна операция загинаха 75 души по-голямата част от които цивилни. В резултат на израелската бомбардировка, снощи и тази сутрин са загинали 16 цивилни палестинци от които най-малко осем са деца.
По време на бомбардировката срещу бежанския лагер Шати и населеното място Зейтун загинаха пет деца. Седемчленно палестинско семейство загина в резултат на бомбардировката срещу крайбрежен бежански лагер. Снощи в Газа загинаха една майка и трите й деца и един палестинец посетил свой съсед за да изкаже съболезнования.
Говорител на израелската армия оповести, че снощи са били организирани авиационни бомбардировки над 130 цели в Ивицата Газа. Израел призова палестинците да напуснат домовете си. Съобщено бе, че повечето от палестинските семейства се приютяват в училищата построени от ООН. Израелски подразделения претърсват домовете на палестинците търсейки бойци на организацията Хамас. Съобщено бе, че по време на тези претърсвания е бил предотвратен опит на палестинци да отвлекат един израелски войник.
Палестински източници твърдят, че в някои от убитите са открити следи от уран и че Израел използва боеприпаси с бял фосфор които експлродират във въздуха и разтваряйки се като пипала на октопод подпалват района над който са експлодирали. vИзраелската армия раздели дългата 40 километра Ивица Газа на две зони. Районът е напълно блокиран от израелски сили.
Навсякъде експлодират снаряди които разъсват човешките тела, водят се операции в жилищата. Всички са в ужас-отбелязва един служител в организация за хуманитарни на помощи.
Израел оповести, че по време на операциите е загинал един и са били ранени 45 израелски военнослужещи, а организацията Хамас твърди, че са убити десет израелски военнослужещи от които един офицер и са пленени двама израелски военнослужещи.
Изрелските служители подчертава,т че няма да приемат предложение за прекратяване на огъня и че операцията ще бъде дългосрочна.

Нормален първи работен ден

Основните четвъртокласни пътища днес са отворени за движение на МПС в община Кърджали. Дебелината на снежната покривка в района е 10-12 см. Снегопочистващите фирми редовно опесъчават заледените участъци. До асфалт са почистени главните пътни артерии в областния град и улиците в кварталите, съобщи Несрин Местан –началник отдел “Общинска собственост и стопански дейности".Без проблем са пътували тази сутрин и всички училищни автобуси. В първия ден след зимната ваканция учебните заведения и детски градини са започнали редовен учебен процес. Осигурено е отоплението на класните стаи и занималните, което създава условия за нормално приключване на първия учебен срок, коментира Нели Попова - от отдел “Образование".

неделя, 4 януари 2009 г.

Ердоган осъществи контакти в Саудитска Арабия...


Премиерът на Труция Реджеп Тайип Ердоган окачестви като варварство употребата на прекомерна военна сила и убиването на невинни жени и деца в Ивицата Газа и призова света да прояви по този въпрос чувствителността която бе проявил по време на събитията в Грузия.
Премиерът Ердоган осъществи вчера контакти в Саудитска Арабия която бе последната спирка от регионалната му обиколка за установяване на мира в Ивицата Газа. Той подчерта че започналата на 27ми декември изралеска операция е предизвикала хуманитарна трагедия в Ивицата Газа и отбеляза че не са могли да останат безучастни пред тази трагедия поради което са предприели необходимите стъпки и инициативи.
Той призова света да прояви чувствителност във връзка със събитията в Ивицата Газа.
Приключвайки контактите си в Саудитска Арабия премиерът Ердоган се завърна снощи в Турция.

Ердоган продължава обиколката за мир...


В рамките на мирната си обиколка в Близкия Изток, премиерът Реджеп Тайип Ердоган отпътува на визита в Саудитска Арабия. През изтеклите два дена премиерът Ердоган бе посетил Сирия, Йордания и Египет в усилията за слагане на край на кръвопролитията в Ивицата Газа. Ердоган получи пълната подкрепа на лидерите на тези страни и сега очаква подкрепа и от Саудитска Арабия за усилията за слагане на край на трагедията в палестинските земи.

Израелската армия влезе в Ивицата Газа...


Израелската армия започна сухопътна операция в Ивицата Газа. До момента са загинали девет палестинци сред които едно дете и са ранени много палестинци. Израелската армия оповести, че са били ранени 30 военнослужещи. Организацията Хамас от своя страна твърди, че са били убити девет израелски военнослужещи и отправя заплахата-Ивицата Газа ще се превърне в гроб за израелската армия. Броят на загиналите по време на продължаващата от 27ми декември насам израелска военна операция в Ивицата Газа нарастна на 500, а броят на ранените достигна 3 хиляди. Израелските сухопътни подразделения прекосиха ползвайки въздушна подкрепа границата с Ивицата Газа в три точки и в момента развиват настъпления в посока бежанския лагер Джебалийе, района на изток от Бейт Ханун и областта Карни. Възникнали са ожесточени стълкновения. Изрелската авиация подкрепя сухопътната операция нанасяйки мощни въздушни удари по цели в град Газа. Организацията Хамас твърди, че израелското радио е съобщило, че до момента са загинали един израелски офицер и четирима военнослужещи. Въоръженото крило на Хамас, Бригадите Ел Касъм оповести, че бойци на организацията са убили четирима израелски военнослужещи. Контролираната от Хамас радиостанция Ел Акса и всички останали радиостанции в региона съобщават телефонните номера, които жителите на Ивицата Газа трябва да търсят при спешни ситуации. Израелските лидери заявиха, че целта на операцията е да се възпрепятстват ракетните атаки на организацията Хамас на израелска територия и че не планират да окупират Ивицата Газа или да свалят администрацията на Хамас. Но израелският телевизионен канал Канал 10 твърди, че на заседание при закрти за пресата врати, премиерът Ехуд Олмерт е подчертал, че целта е да бъде свалена администрацията на Хамас. Същият телевизионен канал твърди че израелската армия е предупредила населението на северната част на Ивицата Газа да напусне домовете си. Израелската армия съобщи, че операцията ще продължи с дни а министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак каза, че операцията ще бъде трудна и продължителна. Израелското правителство публикува заповед за поставянето под оръжие на още десет хиляди запасняци.

TRT

петък, 2 януари 2009 г.

ХАСАН АЗИС ПОЗДРАВИ 20 000 КЪРДЖАЛИЙЦИ СЪС SMS-и

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис поздрави за новата година всички кърджалийци, абонати на Мобилтел, с SMS. С пожелание за много здраве и късмет! Весела и успешна 2009 г.! гласи пожеланието, което днес 2 януари трябваше да получат около 20 000 жители на община Кърджали! Градоначалникът честити на съгражданите си настъпващата Нова година по този начин, заради възможността пожеланията му да стигнат до възможно най-голям брой кърджалийци.

„СПРЕТЕ ВОЙНАТА В ГАЗА” ПРИЗОВАХА МЮСЮЛМАНИ В МАДАН


Над 600 души се събраха на мълчалив протест в центъра на Мадан след петъчната молитва в джамията. Към тях в момента се присъединяват и много граждани. В протестна декларация те изразяват своето възмущение срещу израелската операция в Газа.Въпреки студа и снеговалежа се събраха много хора с плакати „Ислямът е мир, а не война” и „Спрете войната в Газа”. Те са написани на български и на английски, също и на арабски език.Според текста на декларацията, в тази война всеки ден умират или биват осакатявани невинни деца на наши братя мюсюлмани и християни. Насочена е огромна военна мощ и изкуствено се насажда омраза, се казва още в документа. Световните правителства трябва да разберат, че борбата срещу тероризма не е равнозначно на това да се избиват милиони мюсюлмани, а че това просто увеличава трагедията и кръвопролитието в района на Близкия Изток. В края на протеста мюсюлманите ще отправят обща молитва за спасение и мир. Протестиращите казват, че това е чиста агресия от страна на Израел. Просто правителството на Олмерт и Буш трябва да престанат да се държат като управители на света и да седнат на масата на преговорите. БНР

МНОГОЕЗИЧЕН ТЕЛЕВИЗИОНЕН КАНАЛ ТРТ 6 ЗАПОЧНА 24 ЧАСОВИ ЕМИСИИ...


Вчера с тържествена церемония започна 24 часови емисии новият многоезичен телевизионен канал на Турското Радио и Телевизия, ТРТ 6. Церемонията по официалното откриване на канала се проведе в студио Аръ.
За кратко време, в течение на контролните емисии, каналът стана един от предпочитаните от населението на Източен и Югоизточен Анадол канали.
Новият многоезичен телевизионен канал, ТРТ 6, ще излъчва забавни, детски, здравни, спортни, културни, религиозни програми, различни документални и исторически програми, здравни програми. Емисиите на арабски и персийски език по ТРТ 6 ще започнат през настоящата година. Емисиите ще се разпространяват посредством спътникова връзка, а в Анкара, Истанбул и Измир ще може да се проследяват и по кабелната телевизия.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че новият многоезичен телевизионен канал ТРТ 6 ще даде възможност на населението на Източен и Югоизточен Анадол и в другите райони в страната да получават по-достоверна и вярна информация посредством официален държавен канал за събитията в Турция, и да проследят различни програми и дискусии.
Засягайки и дискусиите относно персонала и инфраструктурата, премиерът Ердоган подчерта, че Турското Радио и Телевизия е способна да се справи с всички проблеми. Той отбеляза, че ТРТ представлява едно важно медийно училище възпитаващ много артисти и че никой не трябва да изпитва съмнения тъй като Турското Радио и Телевизия притежава необходимите опит, знания и възможности.

четвъртък, 1 януари 2009 г.

ТУРЦИЯ КОНСТРУИРА НОВ СПЪТНИК


Проектът за наблюдателният спътник Гьоктюр, който е един от най-важните проекти в историята на Република Турция ще бъде реализиран съвместно с италианската фирма Telespezio. Спътникът ще бъде изстрелян в орбита през 2012та година. В рамките на решението взето вчера по време на заседанието на Изпълнителната Комисия на Отбранителната Индустрия проведено под председателството на Премиера Р.Т.Ердоган върху парцел на Турската фирма за Авиационна и Космическа Индустрия ТУСАШ ще бъде построен комплекс за монтаж, интеграция и изпитания със спътници, който ще предоставя услуга на всички спътници, които ще бъдат произвеждани в Турция. В рамките на проекта за тактически наземни машини бе решено да бъдат започнати преговори с фирмите OTOKAR И BMC, а в рамките на проекта за бронирани амфибийни машини с фирмата FNSS.