събота, 11 октомври 2008 г.

НАД 30 ДЕЦА БЯХА ОБРЯЗАНИ В ЧЕРНООЧЕНЕ


Над 30 момчета до 10 годишна възраст бяха обрязани на масов сюнет в Черноочене. Обрядът се състоя вчера в местната джамия. Родителите на децата и техни близки се бяха събрали в двора на мюсюлманския храм по случай обичая сюнет. Малчуганите бяха празнично облечени и носеха шапки на главите си и жезъл в ръцете .
Ритуалът беше организиран от Районното мюфтийство в Кърджали, община Черноочене и Общинския съвет на ДПС в Черноочене. Родителите не са направили никакви разходи за церемонията. За част от семействата ритуалът бе вълнуващ, защото по-големите им деца са били обрязвани вкъщи.
Ритуалното облекло на момчетата, което включва костюм, шапка и жезъл бяха дарени от община Черноочене. Малчуганите получиха и сувенирно ножче за обрязването от кмета на общината Айдън Осман.
Ритуалът бе извършен от доктор Лютфи Назиф от Айтос. Той сподели пред репортер на „Арда нюз”, че обрязването се извършва по безкръвна технология чрез специален инструмент и трае само няколко минути, а децата не усещат болка.
Всяка година в началото на октомври община Черноочене организира обрясване на малките мюсюлманчета от района.
„Предварително уведомяваме кметствата в общината, за да направят списък на родителите, които желаят децата им да бъдат обрязани”, каза за „Арда нюз” кметът Айдън Осман.


Гюнер ШЮКРИ – Арда нюзСнимка:Авторът