събота, 21 юни 2008 г.

ПАРК КЪРДЖАЛИ ОТКРИХА В САЩ


На официална церемония в побратимения на Кърджали американски град Елхарт, кметът инж. Хасан Азис преряза лентата на част от парк, носеща името на града ни. Заедно с него ритуала извършиха настоящият градоначалник на Елхарт и предшественикът му - Дик Мур и Дейвид Милър. Церемонията бе открита с изпълнението на двата национални химна на България и САЩ. В словото си Хасан Азис припомни началото на сътрудничеството между Кърджали и Елхарт.

неделя, 8 юни 2008 г.

КРУМОВГРАД – ДОМАКИН НА „КУЛТУРАТА НА ЗЛАТОТО”


Крумовград ще бъде домакин на международната сесия „Културата на златото”, която ще се проведе от 18 до 20 юни 2008 г. в близкия до границата град в Източните Родопи. Организатор на проявата е Академията за европейска култура „Орфеева лира” със съдействието на Министерството на културата, Националния археологически музей, Националния музей „Земята и хората”, Регионалния исторически музей–Кърджали и гражданските сдружения „Хармония”, „Заедно” и „Надежда”.В сесията ще участват археолози, учени, минни специалисти, писатели и общественици от Турция, Гърция, Румъния, Македония, Черна гора и България. Целта на събитието е да се представи културата на златото – една от най-древните на земята, като етимология и развитие, да се потърсят днешните измерения и перспективите на това безсмъртно предизвикателство, което във всички времена е било мерило за човешката инициативност и вдъхновение.На 18 юни на централната улица в Крумовград ще бъде открита изложба с фотоси „Съкровищата на България”, включваща световно известните златни съкровища, намерени у нас. Изложбата включва шест компактни модула, пригодени за улична експозиция. Изработена е по специална поръчка на Академия „Орфеева лира” и след гостуването й в Крумовград и селата от общината през август ще бъде разположена в София, пред Националния музей „Земята и хората”.На 19 юни в Актовата зала на СОУ „Васил Левски” в Крумовград председателят на Академия „Орфеева лира” д-р Мюмюн Тахир ще открие сесията „Културата на златото”, в която ще вземат участие археолози и минни специалисти, писатели и общественици. Същата вечер ще се състои премиерата на документалния филм „Златният дъжд”, заснет по сценарий на Иван Есенски от режисьора Николай Цочев и оператора Румен Ангелов. Музикален редактор на лентата е изтъкнатият български композитор Ценко Минкин.Темата на сесията „Културата на златото” е продължение на поредицата подобни прояви, посветени на виното, хляба и розата. Сесията е част от програмата „Имам си родина” на Академията за европейска култура „Орфеева лира”, която включва разнообразни родолюбиви инициативи, целящи да се запознае обществеността с богатото духовно наследство на нашия народ, да се даде публичност на постиженията ни в културната област, които са залегнали в основата на съвременната европейска култура, и да се подкрепя съвременното българско творчество в контекста на европейската духовна територия.Документите от сесията и богатият снимков материал ще бъдат публикувани в специален сборник.

АНСАМБЪЛ "КЪРДЖАЛИ" НА ФЕСТИВАЛ В ИЗМИР


Ансамбъл за турски песни и танци "Кърджали" при Читалище "Юмер Лютфи" е поканен да участва на Първия международен фестивал на Румелийския фолклор, който ще се проведе от 13 до 18 Юни в град Измир – Р. Турция. Фестивала се провежда под егидата на премиера на Република Турция Реджеп Ердоган. Организатори на мероприятието са Община Буджа и Федерацията на Балканските изселници в Измир. Ансамбъл "Кърджали" ще представи страната ни с местни фолклорни танци и песни. Очаква се лично министър-председателят на Република Турция Реджеп Ердоган и съпругата му Емине Ердоган да присъстват на откриването на фестивала на 14 Юни в Буджа. При посещението на турския премиер в Кърджали г-жа Емине Ердоган беше пожелала да види ансамбъл "Кърджали" на турска сцена. В дните на фестивала в Измир ще бъдат изнесени редица концертни програми в райони с компактно население от изселници от България.

ШАНС ЗА ЕВРОСУБСИДИИ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА


Обучение на място за възможностите за кандидатстване за евросубсидии осъществи в с. Токачка, община Крумовград, експертен екип на регистрираната за консултант по Програмата за развитие на селските райони компания „АС Консулт 2005”. Демонстрацията на информационен филм и последвалата дискусия бяха организирани от крумовградските граждански сдружения „Хармония”, „Заедно” и „Надежда”. Основният въпрос, който вълнуваше проявилите интерес местни селскостопански производители, беше възможната замяна с технически култури на тютюна. За основната за населението на с. Токачка и други села в община Крумовград дейност не се предвиждат средства за подпомагане в европейските програми и фондове.Представителите на гражданските сдружения предложиха на участвалите в дискусията индивидуални консултации за бенефициенти, търсещи идентификация по мерките модернизиране на стопанства, конкурентоспособност и пр. Обсъждани бяха възможностите за създаване и участие в Местна инициативна група по подхода ЛИДЕР в община Крумовград.Не вярваме, че европейските средства ще достигнат до нас, обикновените хора, коментираха тютюнопроизводители и животновъди от Токачка. Те споделиха с експертите, че до момента не са получили помощ при комплектоване на документи за субсидии, съдействие за което до момента им оказват единствено гражданските сдружения в община Крумовград.

НАЧАЛО НА МЕДИЙНО СЪТРУДНИЧЕСТВО


Журналисти от Кърджали и кметът инж. Хасан посетиха побратимените турски общини Текирдаг и Гаази Осман Паша в Истанбул от 30 май до 1 юни т. гПървата среща бе с кмета на Текирдаг Ахмед Айгюн и представители на местната журналистическа общност. Г-н Айгюн поздрави гостите и изрази надежда, че взаимното сътрудничество между журналистите ще носи обща полза за двата града. Той използва случая и покани цялата делегация на Фестивала на черешата от 13-19 юни. Връзките между Кърджали и Текирдаг продължават вече няколко години, сътрудничеството се разширява и то е не само в сферата на културата, но и в образованието. Сега се осъществяват и преки контакти между журналистите, което вярвам, ще помогне още повече за взаимното ни опознаване, каза кметът Хасан Азис.Той подкрепи и идеята на своя колега да бъде поставен знак на приятелството в Кърджали. Този символичен знак в нашия град може да бъде парк на името на Текирдаг, така както ще имаме парк с името “Кърджали” в друга наша побратимена община – Елхард -САЩ, сподели още г-н Азис.Йозкан Дикме, журналист, издател и председател на журналистичестата колегия в Текирдаг предложи конкретни идеи за бъдеща съвместна работа между различни печатни издания, радиа и телевизии и изрази увереност, че следващата среща в Кърджали ще бъде по – детайлна.Естествен е интересът на представителтите на регионалните и централни медии от Кърджали към живота в пообратимените общини. Посещението ще помогне за осъществаване на лични контакти с колегите и ще бъде от полза за взаимното сътрудничество не само между двата града, но и между двете съседни балкански страни, споделиха българските журналисти. В Истанбул делегацията от Кърджали бе приета от зам.- генералния секретар на Голямата Инстанбулска община - Моамер Ерол, който запозна присъстващите със структурата на администрацията, показа модерната зала, където заседават общинскате съветници и фронтофисите. На срещата бяха коментирани различни теми - транспортните връзки и комуникациите в 15- милионния град, незаконното строителство, управлението на сметосъбирането. Стана ясно, че само в община Гаази Осман Паша ежегодно се отделят около 20 мил. долара за обработка на отпадъците т. е. една седма от общия годишен бюджет. Мегаполисът респектира с чистите улици и цветни алеи, в това се убедиха журналистите от Кърджали и предложиха идеята за общ проект между Истанбул и Кърджали за управление на сметосъбирането. За представителите на медиите от Кърджали бе организирана и среща с ръководството на строителна фирма, която изгражда в момента жилищен комплекс за над 10 хил. души в един от кварталите.В момента в Истанбул се строи усилено, градът се готви през 2010 г. да посрещне много гости, защого е определен за Световна културна столица.По време на своята визата делегацията от Кърджали посети част от културно- историческите забележителности –Света София , Султан Ахмед джамия, църквата Св. Стефан, Топ капъ, парка “ Миниатюрк” и Златния рог.

ГОТОВИ СА ПЪРВИТЕ ЕВРОПРОЕКТИ В КРУМОВГРАД


Проекти на стойност 500 хил. лв. по Оперативна програма „Административен капацитет” с помощта на консултантите от „АС Консулт 2005” подготвиха гражданските сдружения „Хармония”, „Заедно” и „Надежда”, които работят на територията на община Крумовград. Експертите, които неправителствените организации осигуриха в помощ на местните хора, вече консултират представители на бизнеса и селскостопански производители за конкретни проекти по Програмата за развитие на селските райони и по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. Над 45 жители на община Крумовград са получили методическа и техническа помощ в офиса на гражданските сдружения като потенциални бенефициенти на европейски грантове.В напреднала фаза е работата по идейните проекти на Младен Касабов и Митко Огнянов, собственици на местния хлебозавод, които проявяват интерес към възможностите за закупуване на нова техника за производство на тестени изделия, както и за оборудване на сладкарски цех. Консултантска помощ получи и Тодор Зангочев за изграждане на инсталация за карбонизиране на дървени въглища и производство на пелети. Стоил Кайряков и Асен Тюрдиев са готови с проекта си за мандра, а с помощта на експертите от „АС Консулт 2005” напредват в подготовката на технологичната част. Асен Милков разчита на помощта на консултантите за разясняване на възможностите за закупуване на пчелни кошери и технологично оборудване за преработка и консервиране на мед. Кметът на с. Къклица Ахмед Топал сподели с експертите проекта си за създаване на ферма за млечни крави, а с тяхна помощ предстои изготвянето на технологична схема и варианти за закупуване на необходимото оборудване. Митко Огнянов и Илия Чавдаров имат идеи за развитие на селски туризъм и строителство на вила и къщички за гости.С помощта на експертите окончателно са завършени и ще бъдат внесени през месец юни работните проекти на Ламбо Ламбов – за създаване на 13 дка лешници и изграждане на система за капково напояване, както и на 14 дка с ябълки. Проектът на Младен Ириков за 55 дка ябълкови насаждения също е на финална фаза.Снимки:1/ Докато кметовете на кметства в община Крумовград чакаха пред залата на Общинския съвет да се появят представителите на общината и на Областната служба по съвети в земеделието, за да им обещаят светло бъдеще, на петдесет метра, в сградата на гражданските сдружения, фермери получиха консултации от експерти на „АС Консулт 2005” за своите идейни проекти, с които ще кандидатстват за евросубсидии. Гражданските сдружения са организирали срещи на консултантите с представители на общинската болница, училището, както и с кметовете на пет кметства в община Крумовград, на които потенциалните бенефициенти не са се явили, тъй като имали притеснения да работят с консултанти извън общината.2/ Тодор Зангочев, директор на „Лескомпакт”-Крумовград, обсъжда идейния си проект за инсталация за карбонизиране на дървени въглища с Владимир Башев, член на Управителния съвет на сдружение „Надежда”, Дончо Иванов, председател на „Хармония”, и консултанта на „АС Консулт 2005” Иван Главчовски.3/ Стоил Кайряков има идеен проект за мандра и цех за консервиране, а Асен Тюрдиев – за развитие на селски туризъм в с. Аврен. И двамата са безкрайно доволни от помощта, която им оказват неправителствените организации и осигурените от тях консултанти.4/ Мартин Събев получи конкретни насоки от експерта Иван Главчовски за проекта си за цех за преработка на мед.

НОЩТА НА ОРФЕЙ


За древното тракийско светилище се смята, че именно там се намира гробът на Орфей. Именно на това светилище посетителите, макар и за малко, се върнаха назад във времето, наблюдавайки историческия спектакъл, който направи школата за оцеляване „Багатур”. На импровизирана сцена, изградена пред самия храм, те разиграха битки, подобни на тези в древногръцката олимпиада, но с много повече символика и динамика, увековечена от тогавашните грънчари и художници по безсмъртните амфори и други произведения на античното изкуство. Дали е случайност или не, точно на кулминацията на представлението небето се разтресе от гръмотевици. Все едно, че боговете на древните траки също дадоха своя принос за проявата. Това обаче не изплаши хората, които останаха да се насладят на фестивалната програма.Освен с историческия спектакъл, посетителите бяха изненадани с фолклорни изпълнения на децата от Читалище „Нов живот” – Момчилград. Момичетата превърнаха в танц изпълнението на Елица и Стунджи – „Вода”. По-големите какички извиха кръшна ръченица. Към програмата се включи и Читалище „Юмер Лютфи”, чиито изпълнители представиха на публиката турския фолклор.Малко преди началото на фестивала бяха наградени победителите от вело-надпреварата „Момчилград – Татул”, посветена на събитието. Лично кметът на Момчилград връчи наградите на най-издръжливите. Купата на кмета и спортен екип получи Самир Мехмед, който успя да стигне пръв със своя велосипед до финалната линия. Кметът – инж.Ердинч Хайрула поздрави присъстващите с „Добре дошли на празника” и им пожела приятно изкарване. Специални гости на събитието бяха кметът на побратимената на община Момчилград община от Турция - Сарайбахче.Пристигнаха и областният управител на Кърджали – инж. Ангел Коджаманов, народният представител Ахмед Юсеин, археолозите Даниела Коджаманова и проф. Николай Овчаров, много чуждестранни групи. Фестивалът „Нощта на Орфей” се организира от община Момчилград за трета поредна година. Той е част от проект „Татул – Светилището на Орфей”, съфинансиран от ЕС и Република България. Координатор по проекта е зам.-кметът на Момчилград – Ерол Мехмед.

СЕДМИЦАТА НА ИНВАЛИДИТЕ В ТУРЦИЯ РАЗКРИ НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ПРЕД НАШИ МЛАДИ ХОРА


Кърджалийци покориха Немрут. Младежи с увреждания изкачиха върха с посланието за равни права и възможности.Трима младежи с увреждания от Кърджали покориха най-високия връх на планината Немрут в Турция. Димитър Стоянов, Дениз Мехмед и Хафизе Ахмед се включиха в похода, който се проведе в Седмицата на инвалидите в южната ни съседка. Придружаваше ги Калина Станчева. Изкачването на върха, висок 2 206 м, е част от инициативите, с които хората с увреждания в Турция искат да покажат, че са РАВНИ С ОСТАНАЛИТЕОрганизатори на пътуването на кърджалийци са Ротари клуб от Пловдив и побратименият им клуб от Анкара. Турското посолство и консулът Юмит Ялчин са издействали участие на младите хора от Кърджали. Пътните разноски до Анкара се поемат от пловдивския клуб, а останалите разходи – от Ротари клуб в Анкара. Походът до Немрут се провежда за седма поредна година, български участници се канят за втори път. Миналата година в изявите са участвали деца с увреждания от Пловдив. Ротари клуб от Турция поема разходите на всички, включили се в мероприятията. Младите хора от Кърджали пропътуваха хиляди километри, за да се включат в похода, който се провежда и с благотворителна цел. Участвали са в семинар в град Адъиеман в местния университет. Обсъждали са проблемите на семействата, в които има дете инвалид, изпитанията и подкрепата за възрастните, които са получили увреждания, бариерите, които инвалидите трябва да преодоляват всеки ден, обучението и достъпността на обществените сгради. И в Турция както у нас има закон за хората с увреждания, споделиха кърджалийци. Но там Ротари клуб еОСНОВНИЯТСПОНСОР НА ИНВАЛИДИТЕНужните им помощни средства не се купуват от държавата, затова се налага да търсят помощта на заможни хора. Именно с такива инициативи, организирани от клуба, се осигуряват средства за тях. Тази година 6-ма художници са рисували с благотворителна цел. Със събраните средства от продажбата на картините им ще бъдат закупени инвалидни колички, които ще се раздадат на децата. В Турция няма политика на държавата, с която да се помага на децата с увреждания, които искат да учат във висше учебно заведение. Както и при нас и тях не ги вземат на работа, въпреки че дават на работодателя облекчения, ако наеме инвалид, споделиха младите хора. Не крият възхищението си от силата на болните хора, които пеша или на мулета изкачват върха, за да ПОДКРЕПЯТ СЪБРАТЯТА СИпо съдба и да покажат, че са равноправни с останалите. Младите хора от Кърджали са участвали в шествие на хора с инвалидни колички и такива, с различни увреждания са преминали през града с лозунги за равни права и възможности на инвалидите. Кърджалийци са доволни и благодарни на домакина си художникът Хикмет Четинкая, който ги е посрещнал и се грижил за тях. Посетили са музея на Ататюрк. Но най-голямо впечатление им направил Немрут, който е в Национален парк "Немрут" и е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Датиран е от I в. пр.н.е. Върхът е един от най-забележителните паметници от елинистичния период, където са съхранени монументалните статуи от мавзолея на Антиох Първи. Подобно на египетския сфинкс те охраняват тайнствена гробница на не толкова древни, но еднакво мистериозни властелини. Каменните глави се извисяват високо над скалистия пейзаж под самия връх, чийто изкуствен конус от ситни камъчета като че ли се забива в небето. Светилището на планината Немрут не е споменато в нито една историческа книга чак до средата на ХIХ в. Пръв го преоткрива през 1881 г. немският пътен инженер Карл Сестер, нает от султана да разработи проект за железница в Източния Анадол. Султанът плаща на немския инженер "на метър", не на свършена работа, което донякъде обяснява неефективността на съвременните турски влакове: те се движат по странни маршрути, които рядко са най-късите. В случая на Немрут, обаче, това свършва добра работа – Сестер се натъква на останките случайно, в желанието си да удължи малко релсите. Щастливи археолози, които пристигат веднага след това, откриват не само невероятната гробница с истуканите на върха, но и старата столица на комагенското царство Арсамея и други руини, пръснати из района.