петък, 28 септември 2007 г.

ПОСТАНОВЧИКЪТ НА „ РИБАРСКИ СВАДИ” Г-Н ДИМИТЪР СТОЯНОВ ПРЕД КЪРДЖААЛИ ХАБЕР


Г-Н СТОЯНОВ, БИХТЕ ЛИ СЕ ПРЕДСТАВИЛИ НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ ?
Режисьор съм вече от 40 години. Дълги години бях преподавател във ВИТИЗ . Директорът на ДМДТ „Кадрие Лятифова” – Кърджали г-н Орхан Таир е мой студент. Имам няколко випуска, които са завършили. Работих в театър „Сълза и смях” над 30 години. Пенсионирах се и сега обикалям всички български театри. Има само 4 театъра в България, в които все още не съм правил постановки. Благодаря на директора г-н Таир, който ме покани не само да направя постановка, но и да изнеса редица лекции, с които да се опитам тези млади хора попаднали в театъра да понаучат нещо от този сложен и толкова интересен занаят.
НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ПОСТАНОВКАТА, ВЪРХУ КОЯТО РАБОТИТЕ В МОМЕНТА.
Избрахме „Рибарски свади” първо да може да се усети колективното присъствие на всички без изключение, не мога да кажа кой е централният герой. Всички имат почти еднакво присъствие. Тук става въпрос за едно рибарско селище, където се карат, влюбват, разправят, обичат, мразят, в крайна сметка всичко завършва щастливо, с много сватби, с много музика, с много песни и танци. Всичко е изградено на принципа на комедия деларте, където в основата е една актьорска трупа, която има възможността да покаже себе си във всички различни жанрове, главно комедията.
ВИЕ СТЕ РАБОТИЛИ В МНОГО ТЕАТРИ. ТОЗИ ТЕАТЪР Е ТВЪРДЕ МЛАД, КЪДЕТО РАБОТЯТ ПРЕДИМНО МЛАДИ ХОРА, КОИТО НЕ СА ПРОФЕСИОНАЛНИ АКТЬОРИ. КАК СЕ РАБОТИ ТУК.
Искам да изкажа удовлетворение от младите хора, които са избрани, особено от жените. Има един изключителен, надежден и перспективен екип. Трябва да ви кажа, че изборът е доста сполучлив и съм убеден в тяхното бъдещо развитие, стига да попадат на добри режисьори. Практиката ще ги научи на много неща.

Интервю на Юксел ЕСЕН - Кърджаали Хабер

сряда, 26 септември 2007 г.

ГЛАСУВАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ


Hа 26 септември, на редовната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент гласува изменението на Директива 93/109/ЕО на Съвета на Европа от 6 декември 1993 г. за определяне на условията и реда за гласуване за Европейски парламент от граждани на Съюза, пребиваващи в държава-членка, на която не са граждани. С промените в нея се дават еднакви права на всички граждани на Европейския съюз, независимо дали са родени и живеят в него или в трета страна, да участват при провеждане на изборите за Европейски парламент.
Евродепутатът Филиз Хюсменова коментира, че това изменение в директивата е доказателство за правотата на позицията на ДПС, че всички българи като европейски граждани имат право да гласуват, независимо дали живеят на територията на страната. Противното е отнемане на тяхно основно гражданско право. Евросъюзът показва последователна политка за постигане на целите си за защита на основните права на гражданите.
Либералната партия Движение за права и свободи констатира пропуските в действащото право на Европейския съюз още преди провеждането на изборите за Европарламента в България. Затова приветства този акт на установяване на реална демокрация във всички държави членки на Общността.
Като действащ нормативен документ на Европейския съюз, Директивата обвързва държавите–членки по отношение на резултатите, които те трябва да постигнат и предоставя на националните власти избора на формите и начините за това. В този смисъл директивата налага и в България да бъдат предприети мерки за промяна на действащото законодателство. Промяната предвижда и институциите на Съюза ще следят за изпълнението на правото на европейските граждани, пребиваващи в трета страна да избират и да бъдат избирани.

вторник, 25 септември 2007 г.

ТУРСКАТА ОБЩИНА БАЙРАМ ПАША ОРГАНИЗИРА В ГРАД КЪРДЖАЛИ ТРАДИЦИОННА ВЕЧЕРЯ /ИФТАР/ ЗА НАД 3000 ДУШИ


Вече за трета поредна година Истанбулската община Байрам паша организира във всички балкански страни традиционна вечеря / ифтар/.
Тази година програмата по проекта е “Братството не познава граници - Рамазан на Балканите и в Европа”. Ифтар ще има в Австрия, Германия, Франция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Косово, Македония, Румъния , Гърция и България.
Организаторите обикалят тези страни с керван състоящ се от 4 тира, 2 автобуса, 3 микробуса, и 4 леки автомобила, заяви за Кърджали хабер координатора на проявата за България г-н Мюзекки Ахмед.
В гр. Кърджали ще дойдат след посещението в Гърция, а два дни по-късно ще са в гр. Шумен.
По време на традиционната вечеря /Ифтар/ , която ще се проведе до стадион "Дружба" на 05.10.2007 г. от 18,30 часа ще има богата музикално - развлекателна програма, с участието на известният турски певец ХАЛЮК ЛЕВЕНТ и група за религиозни песни и танци от гр. Коня.
Над 10 турски частни телевизионни канала ще предават събитието.
В община Байрам паша живеят много изселници от балканските страни. Кмета на общината Хюсеин Бюрге също е син на изселник. Той е кмет на общината от 15 години насам.
Според организаторите от община Байрам паша, този проект се финансира от най – големите турски фирми сред които е КОЧ ХОЛДИНГ, САБАНДЖЪ ХОЛДИНГ и много други.

ОЩЕ ТРИ ВЪЗСТАНОВЕНИ ОБЕКТА ПОСЕТИ МИНИСТЪР ЕТЕМ


Обекти свързани с духовността и образованието, нуждаещи се от възстановяване са преоритет в работата на МДПБА, каза днес по време на визитата си в Кърджали министър Емел Етем.Тя посети двата централни храма – църквата “Свети Георги Победоносец” и джамията, за които бяха отпуснати средства от междуведомствената комисия към министерството. Отец Петър от централния градски храм изненада министър Етем с подарък. В знак на благодарност за навременното съдействие той й подари златно яйце. За укрепването на основите и ремонт на покрива на църковният храм бяха вложени 69 834 лева. Още 63 497 лева са отпуснати и усвоени за въстановителните дейности на джамията в областния град. Заедно с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис, Емел Етем посети и Ученически общежития, за чиито основен ремонт преди началото на учебната година са отпуснати 250 000 лева. В четирите корпуса на общежитията са настанени 410 деца от всички общини на областта. С отпуснатите средства е направен ремонт на покривите, на ВиК и парните инсталации, на ел.системата, изградени са и нови санитарни възли.В рамките на визитата си тук вицепремиерът и министър на политиката при бедствия и аварии Емел Етем разгледа новостроящия се Пазар на производителите и инспектира техническата база на регионалната дирекция “Гражданска защита" .

ВИСОКА ОЦЕНКА ПОЛУЧИ УКРЕПЕНОТО СВЛАЧИЩЕ КЪРДЖАЛИ-ЕНЧЕЦ


Тази сутрин вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем посети възстановени след бедствия обекти в Кърджали. Първият инспектиран от министър Етем обект бе “Укрепване на свлачището по пътя Кърджали –Енчец”. Заедно с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, народния представител от региона Юнал Тасим, зам. - областните управители Сабахатин Риза и Начо Ковачев, директора на Дирекция “Гражданска защита“ инж. Кирчо Павлов, проектанти и представители на строителни фирми, вицепремиерът премина пеша през цялото възстановено трасе на активизиралото се през март 2005г. старо свлачище.Г-жа Етем високо оцени работата на кметския екип и институциите, имащи отношение към овладяване на едно от най- големите свлачища в страната. Впечетлена съм от това, което виждам . Направеното показва ефективно използване на отпуснатите средства. Тук за първи път в страната при изпълнение на обект, финансиран по линия на Междуведомстваната комисия за възстановяване и подпомагане, е приложен нов елемент -независим експерт да тества ефективността на вече одобрения технически проект. Това е важна стъпка за проверка и контрол на заданието.Използването на двойния контрол е гаранция за преодоляване на порочната практика за неефективно използване на отпуснати суми по линия на бедствия и аварии и ще настоявам да се включи в общия правилник на Междуведомствената комисия, заяви след огледа министър Емел Етем.Проектите, свързани с овладяване на свлачищата са едни от най-сложните по своя характер. Тяхното изпълнение изисква много средства и усилия и добрият контрол е много важен, за да не се стига до примера с Оряхово, където вече 5 години при вложени огромни финансови средства, въпросът чака решение, коментира още вицепремиерът. При овладяването и укрепването на свлачището по пътя Кърджали - Енчец са усвоени 3 588 000 лева, отпуснати от постоянната комисия при бедствия и аварии към МДПБА в периода 2006-2007г. През последните 12 месеца на обекта са извършени редица геоложки и технически дейности. Сред тях са изграждане на дренажи, на анкерна система по цялата дължина на трасето засегнато от свлачището, на подпорни стени и пилоти, оформяне на пътното платно и терасиране на района. С въвеждането в експлоатация на пътната отсечка Кърджали-Енчец е възстановено нормалното движение към 12 населени места в района на бившето свлачище.

неделя, 23 септември 2007 г.

ДПС с амбицията за спечелването на най-малко 40 кметски места в общини


На 21 септември се проведе заседание на Централния съвет на Движението за права и свободи с две точки в дневния ред - утвърждаване на предложените от областните структури кандидати за общински кметове и кметове на населени места, както и предлаганите листи за съветници на Движението и изслушване на отчетите на министрите на ДПС за двугодишната им дейност в коалиционното правителство.
В работата на Централния съвет участва председателят на Движението Ахмед Доган, който ръководи и централния предизборен щаб за Местни избори 2007, както и заместник-председателите Касим Дал, Емел Етем, Лютви Местан, Йордан Цонев, Юнал Лютфи и Росен Владимиров.
Доклад за резултатите от разширените заседания на областните организации и номинираните кандидати и листи изнесе заместник-председателят на Движението Касим Дал. ДПС издига 225 листи за съветници и участва в коалиция в 30 листи с други политически сили. Кандидатите на Движението за кметове на общини са 89, а в 61 ще се подкрепи БСП, в 6 НДСВ и в 4 СДС. В предстоящите избори за местна власт ще се търси сериозно разрастване на електоралното влияние на партията чрез участието в областните центрове Бургас, Враца, Добрич, Кърджали, Пловдив, Русе, Смолян, Търговище, Хасково и Шумен.
За цел на изборите се поставя спечелването на най-малко 40 общински кметски места на предстоящия вот, но това представляват минималните очаквания за представянето на Движението.
Централният съвет гласува за утвърждаване на предложените кандидати и листи, както и права на Централния предизборен щаб на ДПС да вземе окончателно решение за издигане и подкрепа на кандидатури в някои райони, където все още не е завършил окончателно процесът.
През втората част от заседанието на Централния съвет на ДПС отчет за двегодишната си дейност направиха министрите в коалиционното правителство - вицепремиерът и Министър на Държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, Министърът на Околната среда и водите Джевдет Чакъров и Министърът на Земеделието и продоволствието Нихат Кабил.

петък, 21 септември 2007 г.

БАЛКАНИТЕ – ЕВРОПЕЙСКА ТЕРИТОРИЯ НА ДУХА


Такава е темата на Петата юбилейна среща на писателите от балканските страни, която ще се проведе от 18 до 21 октомври в Кърджали. Тя се организира от читалище “Юмер Лютфи” и Академия за европейска култура “Орфеева лира” и се подкрепя от Министерство на културата и община Кърджали, съобщи Мюмюн Тахир, председател на читалище “Юмер Лютфи” и Академия за европейска култура “Орфеева лира”. Начената от читалище “Юмер Лютфи” преди пет години, тази инициатива си постави високата цел със съдействието и съучастието на най-изтъкнатите творци на словото от Балканите да подпомогне и ускори процеса на етнокултурна интеграция в региона, разбирателството и добросъседството между народите и взаимното обогатяване на националните култури от една страна и превръщането на България в естествен духовен център на района и Европа от друга, допълни Мюмюн Тахир.Кърджали бе избран за домакин на форума като европейски град-модел за етнокултурно съжителство и древен орфически център. Съвместната работа на читалище “Юмер Лютфи”, Академията и община Кърджали е пример за взаимодействие между общинска и неправителствена структура; същевременно участието на писателите от творческите съюзи (те са колективни членове на Академията) на всички балкански страни е не само интензивно и плодотворно, но създавасърдечна атмосфера и взаимоотношения, които работят единствено в полза на авторитета на нашата страна, подчерта Мюмюн Тахир.Само за пет години се постигнаха впечатляващи резултати – ще споменем само, че бяха преведени на чужди езици 7 български писатели; отпечатаха се 4 антологии (под печат е пета – във Виена) със съвременна българска поезия, в ход е създаването на курсове за превод от български в балканските университети, на срещата отделят голямо внимание водещи ежедневници в съседните страни, CNN, радиостанции и периодичен печат. Към Петата есенна сесия тази година интересът е неочаквано голям – вече имаме заявки за участие от писателските съюзи на Финландия, Норвегия и Египет, уточни той. От свое име и от името на ръководствата на читалище “Юмер Лютфи” и Академия за европейска култура “Орфеева лира” той изказва благодарност на ръководството на община Кърджали и лично на кмета инж. Хасан Азис за добронамереността и съпричастността, която проявяват към тази международна културна проява.

ЕМЕЛ ЕТЕМ ИДВА В КЪРДЖАЛИ


На посещение в Кърджали на 24 септември 2007 г. пристига г-жа Емел Етем, вицепремиер и министър на държавната политика при бедствия и аварии. Програмата й предвижда в 10.00 ч. среща с областния управител Ангел Коджаманов , кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис и народни представители в сградата на общинска администрация. В 11.00 часа тя ще посети обект “Укрепване на свлачището по пътя Кърджали-Енчец”, а от 11.30 до 13.00 часа - централната джамия, църквата “Св.Георги” и Ученически общежития. И на четирите обекта са извършени ремонти със средства, отпуснати от Постоянната комисия за защита на населението от бедствия,аварии и катастрофи. По-късно министър Етем ще направи оглед на базата на Дирекция “Гражданска защита”

четвъртък, 20 септември 2007 г.

ИНЖ. ХАСАН АЗИС Е НОМИНИРАН ЗА ПОЧЕТНАТА НАГРАДА НА СИНДИКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ “НАЙ-ДОБЪР СОЦИАЛЕН ПАРТНЬОР - КМЕТ”


По инициатива на местните структури на СБУ към КНСБ и на РКС на КНСБ Кърджали кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис е номиниран за почетната награда на Синдиката на българските учители “най-добър социален партньор-кмет”.
Наградата ще бъде връчена през месец декември тази година, а с номинацията си кърджалийският градоначалник става един от претендентите за почетната златна значка в тази категория.
Избора ще бъде направен на разширен синдикален съвет на СБУ, в който участват около 300 синдикалисти от цялата страна.
Лично председателката на СБУ към КНСБ Янка Такева съобщи за номинацията на инж.Хасан Азис по време на днешната им среща.Тя се проведе от 15 часа в сградата на общинска администрация. На срещата присъстваха още председателя на националния стачен комитет към КНСБ Валентин Никифоров, председателката на РКС на КНСБ - Кърджали Иванка Караколева и председателката на СБУ към КНСБ - Кърджали-Нели Арнаудова. Госпожа Такева предаде и специалните поздрави за номинацията и от лидера на КНСБ д-р Желязко Христов и изрази надежда инж.Азис да бъде тазгодишният кмет, получил най-високото отличие на синдиката на българските учители.
Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис запозна синдикалистите с направеното през последните четири години по отношение подобряването на техническата и материална база в учебните заведения и детските градини на общината.По време на срещата бяха коментирани и въпроси свързани с ученическото хранене,здравеопазването в училищата, квалификацията и преквалификацията на работещите в сферата на образованието и други.
Инж.Азис подчерта,че е удовлетворен от добрите отношения между синдикалните организационен и общинското ръководство и припомни, че само преди дни бе подписан и колективният трудов договор между тях за период от две години.

сряда, 19 септември 2007 г.

19 ПОЛУДНЕВНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ПОЛУЧИХА НОВА ТЕХНИКА


Днес преди обяд кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис се срещна с директорите на 19-сет учебни заведения с полудневни детски градини. Поводът бе връчването на осигурените за техните възпитаници 21-инчови телевизори и DVD.“През последните четири години нашите усилия бяха насочени към осигуряването на необходимите технически средства, за да може възпитателният процес да бъде на едно високо съвременно равнище, а децата ни да бъдат в крак с времето, в което живеем”, с тези думи се обърна градоначалникът към присъстващите. Поздравителен адрес с благодарност за вниманието и грижите към най-малките, децата от предучилищна възраст, поднесоха възпитаници на ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” .С предоставеното днес дарение вече всички детски градини на територията на общината имат техника за децата.В предишни години бяха закупени телевизори и DVD на останалите детски заведения.
www.kardjali.bg

вторник, 18 септември 2007 г.

ШУКРАН ИДРИЗ – КМЕТ НА ОБЩИНА КИРКОВО: ЗА ИЗВЪРШЕНАТА НИ РАБОТА ГОВОРЯТ ФАКТИТЕ.


Г-ЖА ШУКРАН ИДРИЗ, ВИЕ СТЕ КМЕТ НА ЕДНА ДОСТА ГОЛЯМА ПО ТЕРИТОРИЯ ОБЩИНА. БИХТЕ ЛИ ЗАПОЗНАЛИ ЧИТАТЕЛИТЕ НА КЪРДЖААЛИ ХАБЕР С ИЗВЪРШЕНАТАOT ВАС РАБОТА ПРЕЗ ИЗТЕКЛИЯ МАНДАТ?


Имайки предвид голямата територия на общината, многото населени места е трудно да се види как един по един се решават проблемите на Общината при подобряването на социалната и техническа инфраструктура. След четиригодишното ми управление и положените усилия от мен и екипа ми, с които работя успяхме да постигнем следните резултати: За асфалтиране и възстановяване на настилки, благоустрояване на улици и пътища са осигурени и изразходвани повече от 6 милиона лева. През 2005 година за 19 населени места сме разходвали 4 296 518 лева. През 2006 сме отпуснали средсва на 18 населени места , а през 2007 година средства са разходвани за пътни настилки в 24 населени места. Имаме планувани работни проекти за над 1 000 000 лева. За благоустрояване на населените места в общината като улици, подпорни стени и други съоръжения са изразходвани 277 303 лева. В момента тече първи етап от ремонта на площад Кирково, който е на стойност 280 000лв. За водоснабдяването на село Пресека са отпуснати 870 000лв. За изграждане на канализациите и водопроводната мрежа в общината са получени целеви средства от ДПУДООЦ и вложени средства от извънбюджетната сметка на общината са както следва: за 2004 г. – 400 000 лева, за 2005 г. – 400 000 лева, за 2006 г. – 980 000 лева и за 2007 г. – 3 250 000 лева. Освен разходваните целеви средства от бюджета на общината са разходвани средства за ремонт на водоснабдявания и канализации в размер на 295 000 лева.Голяма част от проблемите на осветлението в общината останаха в миналото. Подновени са уличните тела и лампи с енергоспестяващи – 1044 броя нови тела. За подобряване на чистотата в населените места бе закупена нова сметосъбираща машина и 273 контейнера, които са разпределени пропорционално по населени места. Сметосъбирането се осъществява в близо 90 % от населените места.


ИМАТЕ ЛИ ЗАЩИТЕНИ НОВИ ПРОЕКТИ?


Да имаме нови защитени проекти за подобряване на енергийната ефективност в училищата в с. Кирково , с.Чорбаджийско и др. През 2007 година е внесен проект в МРРБ по програма ФАР – ТГС България - Гърция 2005 г. Устойчиво развитие чрез защита и опазване на водите и биоразнообразието в граничния район между България и Гърция на обща стойност-около 600 000 лв. Общински пазар в село Кирково -61 838лв. Внесени и одобрени от общинския съвет проекти за финансиране чрез банков кредит са в размер на 800 000лв.


КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА В ОБЩИНА КИРКОВО?


Ежегодно се извършват текущи ремонти на учебно-възпитателните заведения в общината. За основни ремонти и придобиване на дълготрайни активи за образованието са отделени над 700 000лв. През 2007 г. за училищата на територията на общината са закупени маси, столове, бели дъски и друг инвентар в размер на 30 000лв. Също така през 2007г. сме заделили суми за ремонти на читалищата в територията на общината в размер на 45 000лв.


ГОСПОЖА ИДРИЗ, ФОНДАЦИЯТА КОЯТО Е СЪЗДАДЕНА МИНАЛАТА ГОДИНА НА ИМЕТО НА ТЮРКЯН, ИЗПЛАЩА ЛИ СТИПЕНДИИ НА НЯКОИ СТУДЕНТИ?


Продължаваме да изплащаме стипендия на момичето, което беше обявено на възпоменателния митинг на 26 декември миналата година. Тя е първата ни стипендианка. По решение на управителния съвет на фондация “Тюркян” от тази година ще бъдат подпомагани по един студент от всяка община. Ако към края на годината имаме достатъчно набрани средства може да се отпуснат стипендии и на други студенти.


ЧЕШМАТА ПАМЕТНИК НА МАЛКАТА ТЮРКЯН БЕШЕ РЕМОНТИРАНА ПО ВРЕМЕ НА ВАШИЯ МАНДАТ, ПРЕСТОЯТ ЛИ ОЩЕ ПОДОБРЕНИЯ.


Ние разширихме терена около чешмата, защото то беше много тясна.Направихме озеленяването и осветлението около чешмата, за да изглежда добре. Голяма част от земята е частна собственост. Собстевиниците са готови да предоставят безвъзмезно тези терени на общината, така че цялото това пространство да бъде общинска.


БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ТОВА ИНТЕРВЮ. ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ И ДАЙ БОЖЕ ДА СТЕ НОВИЯТ СТАР КМЕТ НА ОБЩИНА КИРКОВО.


И аз Ви благодаря.


Интервю на Себахат Ахмед - Кърджали Хабер

понеделник, 17 септември 2007 г.

Деца сираци получиха компютри


По случай новата учебна година осем компютърни конфигурации бяха дарени днес на 12-сет кръгли сираци от община Кърджали. Това стана на среща с общински служители и кмета инж .Хасан Азис , който е техен настойник . Мили деца, искрено се надявам , че компютърът , който получавате ще ви помогне да влезете в света на неизвестното и известното , на интересното и любопитното . По този начин и чрез интернет вие ще можете да поддържате контакти с връстници от цял свят .Пожелавам ви успешна учебна година , много здраве и щасливо детство , с тези думи г-н Азис се обърна към присъстващите ученици .Той пожела лично да поздрави всеки един от тях и да се информира за ежедневните проблеми, които срещат .Освен с компютърна конфигурация всяко дете бе зарадвано още със спортен екип , маратонки и пълен комплект ученически пособия .

Земеделският колеж в Кърджали отвори врати


Днес още едно висше училище отвори врати в Кърджали Близо 400 студенти от региона и други области на страната ще се обучават в новооткрития Земеделски колеж.Празникът тази сутрин започна с ритуал по вдигане на националния флаг и изпълнение на химна на Р България .Прозвуча и химнът на академичната младеж.На тържеството присъстваха Мукадес Налбант –зам . министър на МОН , зам .-областният управител Сабахатин Риза, Надя Джунджулова - началник на РИ на МОН , кметът на Кърджали инж Хасан Азис и кметовете на Крумовград , Джебел , М омчилград, шефове на държавни институции, студенти и техните родители.Първокурсниците бяха поздравени от ректора на учебното завадение доц д-р Димитър Димитров и г-жа Н албант Откриването на Колежа не е само административен акт , но преди всичко добра възможност младите хора от нашата област и други региони на страната да получат качествено образование . Вярвам , че студентите тук ще придобият и практически знания ,които ще им помогнат да станат конкурентноспособни производители , предлагащи продукцията си на новия съвременен пазар у нас и в чужбина , каза в приветственото си слово кметът на Кърджали инж .Хасан Азис и връчи студентските книжки на младежите , избрали най -предпочитана специалност- стопанско управление .Земеделският колеж се намира в ОУ”В.Левски “ кв Гледка , Кърджали . Той заема 4 етаж на сградата и разполага с 14 аудитории и един компютърен кабинет. Ремонтните дейности по подготовка на материално – техническата база ще продължат и през следващите дни . На 21 септември ще започнат редовните учебни занятия

200 000 ЛВ ВЛОЖЕНИ В РЕМОНТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА В ЧЕРНООЧЕНЕ


200 000 лв. вложи община Черноочене в ремонта на детска градина "Знаме на мира". Обновената детска градина беше официално открита от кмета на общината Айдън Осман. Основният ремонт на ЦДГ "Знаме на мира" е продължил цяло лято и е реализиран по съвместен проект на "Красива България", Социалното министерство и община Черноочене. "За новата учебна година на децата са създадени възможно най-добрите условия за отглеждане и обучение", заяви пред десетките родители, дошли за тържеството, кметът Айдън Осман. Той подчерта, че от тази учебна година в "Знаме на мира" се разкрива четвърта група, с която общия брой не децата в градината става 100. За подрастващите се грижат 16 души учители и помощен персонал.

Никола Пашинов е кандидат кмет от Гражданско обединение за Кърджали


Инженер Никола Пашинов е кандидатът за кмет на Гражданското обединение за Кърджали. След балотаж на предварителни избори, завършил късно снощи, той води с 16 процента пред другия кандидат - д-р Атанас Ангелов. Разликата между двамата е 510 гласа. В Кърджали гласуваха 3275 души в 15 секции в града. Недействителните бюлетини са 19.57,83% са дали своя глас за инж. Никола Пашинов, а привържениците на д-р Атанас Ангелов са 42,17%.Така Пашинов става кандидат градоначалник на ГО "За Кърджали", в което са БСП, Атака и други по-малки партии и сдружения.

събота, 15 септември 2007 г.

Кметът на община Кърджали бе гост на училищното тържеството в с. Мост


Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис присъства на откриването на учебната година в ОУ"Хр.Смирненски" в с.Мост, където самият той е учил до 8 клас. В 9.00 ч. на фона на химна на РБългария беше издигнат националният трибагреник пред училището. Директорката Бирсен Юмер приветства учениците, имаше и кратка програма. Кметът поздрави 116-те ученици от Мост,Черешица, Бащино,Черновци по случай новата учебна година.Той подари по 2 книжки с български народни приказки на 13-те първокласници.Опитахме се с ремонти във всички общински училища да създадем по-добри условия за труд на учителите и по-добри условия за обучение на учениците.Дарението от компютри за всички училища е знак, че нашите деца трябва да овладяват високите технологии, посочи инж.Хасан Азис. Той връчи ключа на знанието на учителката на първокласниците и премина след всички ученици през шестицата, измайсторена от цветни клонки..

Новата учебна година бе открита във всички общински училища


И тази година на 15 септември училищните дворове в община Кърджали се изпълниха с деца, родители, гости и учители.Всички тържества започнаха в 9 часа с издигане на националния трибагреник и химна на Р България.Въпреки протестите на работещите в сферата на образованието, тържествата се състояха и празникът за 736 първокласници,техните батковци и каки не бе помрачен. Всяко едно дете прекрачило за първи път училищния праг получи подарък -две книжки с български народни приказки от община Кърджали.За първи път през тази учебна година 90 първокласници от ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий “-Кърджали посрещнаха 15 септември с ученически униформи.

АГОП УЗУНБОХОСЯН Е КАНДИДАТЪТ НА ДЕСНИТЕ ЗА КМЕТ НА КЪРДЖАЛИ


Бившият общински лидер на СДС и основател на “Подкрепа” Агоп Узунбохосян е кандидатът на десните партии за кмет на Кърджали. Зад него застава коалиция от ДСБ, ВМРО, ССД и ДП. Узунбохосян е и водач на общата листа за общински съветници. Вчера коалицията се регистрира в общинската избирателна комисия за участие в изборите.Агоп Узунбохосян е поредният кандидат, номиниран за кмет на Кърджали след Хасан Азис /ДПС/ , Стефан Чанев /ГЕРБ/, инж.Никола Пашинов и д-р Атанас Ангелов /обединение “За Кърджали”/. Инициативата е на ДСБ. Това съобщи говорителят на коалицията Стоян Стоянов.

В-к Нов живот

петък, 14 септември 2007 г.

Подписан е Колективния трудов договор за сферата на образованието


Днес в община Кърджали бе подписан Колективен трудов договор за срок от две години между Общината и Синдикатите в сферата на образованието. С този документ се уреждат въпросите на трудовите, осигурителните и социалните отношения, които не са регламентирани в Кодекса на труда и други действащи подзаконови нормативни актове, свързани с него.Подписи под документа сложиха кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис, Недялка Кюпреджиева – Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България, Лиляна Янкова – Съюз на работодателите в България, Нели Арнаудова – Синдикат на българските учители към КНСБ и Радка Топалова – Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа в присъствието на Иванка Караколева- председател на РКС на КНСБ-Кърджали и Магдалена Ахчиева председател на областната структура на КТ “Подкрепа”-Кърджали.Този договор е важна стъпка в диалога между местната власт и синдикатите.По този начин общината се опитва да подпомогне учителите и да съдейства за повишаване качеството на образованието като цяло, коментира кметът г-н Азис.Благодарност към ръководството на община Кърджали изказаха всички подписали документа.Те заявиха с този акт отпадат исканията на синдикатите към общинското ръководство.Чрез подписаният днес Колективен трудов договор се уреждат множество от исканията на заетите в сферата на образованието. Сред тях са – увеличаване годишния платен отпуск с два работни дни като финансирането се поема от общинския бюджет;повишаване на средствата за квалификация и преквалификация на учителите; осигуряване на средства за работно облекло както и заплащане на командировъчни на преподавателите придружаващи ученически групи и др.

«На училище с усмивка»


За четвърта поредна година в община Кърджали продължава инициативата «На училище с усмивка». Всички 736 първокласници ще получат по две книжки с български народни приказки и специално послание от кмета на общината инж.Хасан Азис, в което е написано : “Скъпи първокласници, прекрачвайки за първи път прага на голямото училище Вие ще се научите да четете и пишете с буквите на нашите първоучители ,светите братя Кирил и Методий. Нека тази прекрасна книжка с чудни приказки и илюстрации Ви отведе в близки и далечни страни…На добър час!”.
www.kardjali.bg

Образование и високи технологии

По случай първия учебен ден община Кърджали ще подари 48 компютъра. 31 от тях са деца с отличен успех от социалнослаби семейства. Учениците ще могат да ползват техниката в домашни условия, а имената им са посочени от директорите и учителските колективи на всички 26 общински училища.12-сет кръгли сираци, чийто настойник е кметът на общината, също ще бъдат зарадвани с нови компютри. Осигурени са и 5 компютъра с едногодишен абонамент за интернет за деца инвалиди. Компютрите, които ще получат учениците са част от дарението от гр.Лестър Великобритания.Изпълнявайки волята на дарителя и предоставяйки на подрастващите възможност за работа с новите технологии общината още веднъж затвърди поетата линия за въвеждане на добро компютърно обучение в българското училище, каза днес на среща с журналисти кметът Хасан Азис.
www.kardjali.bg

665 500 лв. са вложените средства за ремонт и въстановителни дейности на учебни заведения в община Кърджали

665 500 лв. са вложените средства за ремонт и въстановителни дейности на учебни заведения в община Кърджали от началото на годината до сега.Десет от 26-те общински училища посрещат първият учебен ден с приключени основни ремонти на обща стойност 385 000 лв.Сред тях са ОУ “П.К. Яворов”, ГПЧЕ “Христо Ботев”, ОУ “Св.Св. Кирил и Методий”, СОУ “Отец Пайсии”, СОУ “Владимир Димитров-Майстора”,СОУ “Йордан Йовков” и основните училища в селата Чифлик, Мост и Миладиново.От общо 24 детски градини в 6 са извършени също основни ремонти на обща стойност 160 000 лв. – ЦДГ “Щастие”, ОДЗ “Орфей” и градините в селата Черещица, Миладиново и Горна крепост.От тази година започна въстановяване и на всички детски площадки, намиращи се в дворовете на детските градини. През летните месеци бе направен основен ремонт на санитарните възли, ел. инсталацията и освежаване на сградата на Ученически общежития в областния град на обща стойност 63 000 лв. Основни ремонти бяха извършени и в ОДК –Кърджали и на тренировъчния комплекс в село Стремци .Въстановителните и ремонтни дейности ще продължат до края на годината, като общата сума за тях ще достигне 800 000 лв.
www.kardjali.bg

Не бе постигнато споразумение за определяне състава на СИК

На 13.09.2007г., от 15.00 часа в зала 322 на Общинска администрация се проведоха консултации за определяне състава на Секционните избирателни комисия за произвеждане на местни избори на 28.10.2007 г.Участвалите в консултациите парламентарно представени партии не се споразумяха за представителството си в 128 СИК на територията на общината.СИК ще се състоят от 7 души в това число председател,зам.-председател и секретар.Участниците в консултациите решиха, че няма нужда от втора среща.До края на работния ден на 21 септември т.г. партиите ще трябва да представят в общината поименните си предложения за състава на СИК. На базата на тези предложения до 27 септември т.г. кметът на общината ще внесе в ОИК своето предложение.
www.kardjali.bg

Кметът на Кърджали разговаря с работници от "Горубсо "АД

Снощи над 150 работници и служители от “Горубсо “АД се срещнаха с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Поводът е запознаване на общинското ръководство с работата на фирмата ,нейната бъдещата инвестиционна политика и конкретно постъпилото инвестиционно предложение за реконструкция и разширение на инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди.Днес пред журналисти господин Азис изрази удовлетвореността си от проведената среща и подчерта, че като кмет на общината , ръководейки се от принципите на прозрачността и откритостта , е задължен да информира всички граждани за работата на предприятието и особено за внесеното в общината инвестиционно предложение , което визира технология за извличане на благородни метали от производствени отпадъци, като разширение на действащата гравитационна инсталация за обогатяване на златосъдържащи полиметални руди.Това е сериозен въпрос ,касаещ не само служителите и работниците във фирмата ,но и всички кърджалийци .В тази връзка ще предложа на ръководството на Общинския съвет информация за инвестиционното предложение да бъде включена в дневния ред на предстоящата сесия на местния парламент на 20 септември, допълни още г-н Азис ..
www.kardjali.bg

сряда, 12 септември 2007 г.

ЧИСТЯТ ДЕРЕТО ПОД ПАЗАРА В КЪРДЖАЛИ


Днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис заедно със специалисти от Дирекция Гражданска защита Кърджали направиха оглед на тунела в участъка на покритото дере в района на пазара.Участъкът е с дължина около 700 метра и широчина 15. 400 метра от тях са запълнени с около 3300 тона наноси и боклуци.Сред тях автомобилни гуми и дори хладилник. Дерето не е почиствано през последните 20 години и натрупванията в него бяха причина при последните големи валежи водата в района да прелее.Предстои изготвяне на искане до ПКЗНБА към Министерство на държавната политика при бедствия и аварии за почистването на тунела и укрепване на носещи конструкции. В началото на покритото дере ще се изгради утайник и ще се постави решетка за ограничаване на нови замърсявания.

ГОТОВ Е ПЪРВИЯТ ОТ ЧЕТИРИТЕ МЕТАЛНИ ПОСТАМЕНТА С ГЕРБА НА КЪРДЖАЛИ


Готов е първият от четирите метални постамента с герба на Кърджали. Той е с височина 6 метра и широчина 3. Изработен е от фирма “Гаспар Годо” по проект на кърджалийските художници Джемал Емурлов и Емил Пенчев. Днес те заедно с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис видяха за първи път готовия постамент в действителните му размери. Двамата художници приеха без забележки изработката и направиха допълнителни уточнения относно цветовото нюансиране на основния цвят, в който е изпълнен герба.До седмица ще бъдат изчистени и последните детайли около осветлението. Все още не е твърдо решено дали то да бъде само вътрешно или и външно осветление. Както проектантите, така и кмета решиха то да бъде в бяло.Първоначално новото решение на герба ще бъде поставено на две от четирите входно- изходни артерии в града- от Пловдив и Момчилград, а до Деня на Кърджали и на останалите – Ардино и до ОЦК АД. До извършване на монтажните дейности ще бъде демонтиран стария герб на входно-изходната артерия към областния град, поставен през 70-те години.

Ансамбъл „Кърджали” омая нашенци в Турция


Aнсамбъл за турски песни и танци “Кърджали” се завърна от второто си турне за последния месец. Самодейците при читалище “Юмер Лютфи” участваха в Международния фестивал на “Мира и толерантността” в град Алиага, област Измир.Фолклорната ни група изнесе 4 концертни програми в различни квартали на общината. Дойдоха да ни видят много изселници. С интерес слушаха изпълненията на солиста Айхан Ъшък и аплодираха танцьорите.Кметът на града Тансу Кая ни връчи плакет за чудесното представяне и ни покани да участваме и следващата година, сподели за “Нов живот” секретарят Мюзекки Ахмед.Частна турска телевизия е направила филм за самодейците от Кърджали. Кадрите са заснети по време на Международния фестивал на маслината и културата в град Гейикли, област Чанаккале, в началото на август. Всички разноски са поети от организаторите в град Алиага.Самодейците от ансамбъл “Кърджали” започнаха подготовка за концерта по случай празника на мюсюлманите Рамазан байрам.

вторник, 11 септември 2007 г.

Заседание на Централния предизборен щаб на ДПС


Централният предизборен щаб на ДПС проведе заседание, на което бяха обсъдени текущи въпроси по организацията на предедстоящите местни избори. Заседанието бе ръководено от председателя на щаба и лидер на Движението Ахмед Доган.
В началото той сподели очаквакванията си за оспорваност на предстоящия вот с оглед на важността му за развитието на общините и местната власт в условията на членството на Р България в ЕС. Лидерът на ДПС обърна внимание на натрупания опит от Движението в местната власт като предпоставка за успешно представяне, като акцентира на необходимостта да се постигне разширяване на влиянието на партията в големите градове и областни центрове на базата на административния капацитет на кандидатите, които ДПС ще предложи на волята на избирателя.
До края на седмицата предстоят срещи в организационния отдел на Движението, на които ще се представят номинациите за кандидати на ДПС от регионите, както и местните стратегии за изборите, уточнявани на разширените заседания на областите. Определена бе работна група, която ще представи предизборните послания и платформа на ДПС за одобрение от Централния съвет. Датата за провеждането на заседанието ще бъде уточнена на следващото заседание на Централния предизборен щаб. Дискутирана бе и кампанията и предизборните материали, които ще се изготвят на централно и регионално/местно равнище с оглед на близостта им до очакванията на избирателите.
Обсъдени бяха и въпроси от текущата работа на започващата есенно-зимна сесия на парламента и работата на Парламентарната група на Движението в комисиите на Народното събрание.
www.dps.bg

ДВАМА ОТ КАНДИДАТИТЕ НА ГРАЖДАНСКО ОБЕДИНЕНИЕ "ЗА КЪРДЖАЛИ" СЕ ОТТЕГЛЯТ

Двама от четиримата кандидати за кмет на гражданско обединение "За Кърджали" си направиха отвод от предизборната надпревара. Д-р Костадин Стоев и Даниел Делчев мотивираха оттеглянето си с начина на номиниране на петия кандидати в Обединението - инж. Никола Пашинов. Догато първите четирима бяха номинирани след допитване до кърджалийци, петият беше издигнат от Тракийското дружество в града. Друга причина за отказа на двамата да участват на изборите като кандидат-кметове е принципа на подредбата на листата за общински съветници.
http://kardjali.123bg.com

ЗАМ.-КМЕТЪТ НЕДЖМИ ХОДЖОВ ДАДЕ СТАРТА НА ВТОРИЯ ЕТАП В МЕЖДУНАРОДНАТА КОЛОЕЗДАЧНА ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ


В ранния неделен следобед на 9 септември Ардино посрещна участниците в Международната колоездачна обиколка на България. За първи път родопската община бе етапен град от програмата на състезанието. Млади и възрастни се събраха в центъра на града, за да видят старта на втория етап от обиколката. Зам.-кметът на Ардино Неджми Ходжов даде началото на втория етап от Ардино до Свиленград.За Ардино е чест, че вторият етап на обиколката започва от нашия град. Получи се хубав празник за града в почивните дни. Да се надяваме и в бъдеще да бъдем домакини на подобни международни прояви, сподели Ходжов. Главният спонсор на състезанието “Булстрад” раздадоха фланелки и шапки на любителите на колоезденето в родопския град.В 57-то издание на обиколката участват 73 състезатели от 10 чужди и 4 български отбори. Обиколката на България е с обща дължина 1300 км разделени в девет етапа. Организатор е Централният организационен комитет с председател Весела Лечева. Обиколката на България е едно от най-старите колоездачни състезания в Европа. Тя е кръг от Световната купа и носи точки за олимпийска квота.Водачът във временното класиране Валентин Иглински (Казахстан) отново демонстрира спринтьорските си умения и спечели втора етапна победа . Иглински премина 157-километровото трасе от Ардино до Свиленград за 3.47:42 часа. Втори се нареди Кшищов Шчавински (Полша) със същото време. Трети остана Март Оявее (Естония) отново със същото време.Първата премия в етапа - Ардинската височина бе спечелена от Стефан Кушлев от отбора на “Хемус” от Троян. Той взе и първата премия за активност и в кърджалийското село Бойно.Носител на зелената фланелка за активност е българинът Мартин Грашев, а на бялата за най-добър млад състезател - Стефан Кушлев.Живата легенда на родното колоездене и почетен президент на колоездачния съюз Боян Коцев бе много щастлив, че Ардино е домакин на етап.Преди 30 години за последен път съм минавал през Ардино като треньор на националния отбор на България. Искаме да популяризираме колоезденето и да не забряваме този красив край на нашата страна, сподели за “Нов живот” Коцев, трикратен победител в обиколката на България. Догодина мислим отново да направим етап в Ардино. Много кметове имаха желание техните градове да бъдат домакини на етапи. Търсихме по-трудни профили, като етапа Ардино - Свиленград. Участват много чужди отбори. Нашата цел е те да видят и Кърджалийския край. Ардино е много хубав град. Има прекрасна природа. Чужденците се наслаждават на зеленината. Бил съм и на Дяволския мост. Много добри и сърдечни са хората, добави той.Трикратният победител в обиколката на България Павел Шуманов от отбора на “Хемус” от Троян за втори път минава през Ардино.Прекрасна природа. Бих се радвал всяка година този терен да се включва в обиколката. Има много стръмни изкачвания, което е най-атрактивното в нашия спорт. Колоезденето е малко популярно в този край и много отбори могат да си провеждат подготовката тук.Турсун Юсеин от Ардино си спомня, че за първи път колоездачната обиколка на България е преминала тук през 1965 г. Посрещнахме ги пред портала на бившето поделение. Беше слънчев есенен ден, имаше голям интерес от жителите на града. Тази година за трети път минават. От много години отсечката от Смолян беше пренебрегната.Главният съдия и президент на съдийската колегия Веско Михайлов сподели , че има идея Смолян, Ардино и Кърджали от следващата година редовно да се включат като етапи в обиколката на България.
Гюнер ШЮКРИ в-к "Нов живот"

Представиха експертния доклад за Пропаст


Резултатите от инженерогеоложкото и хидрогеоложкото проучване и свойствата на земната основа, както и оценка на факторите предизвикали деформацията на сградите в района на село Пропаст, община Кърджали бяха представени официално днес на среща в сградата на общинска администрация. Докладът е по поръчка на МИЕ и е изготвен от фирма “Геотехника”. Той бе представен от управителя на фирмата Антонио Лаков. Днешната поредна среща, между заинтересованите страни по проблема, отново бе инициирана от община Кърджали и ръководена от кмета инж.Хасан Азис. В нея участваха още експертите от Дирекция “Природни ресурси и концесии” при МИЕ –Христо Казанджиев и МОСВ-Ангел Тодоров, представителите на фирмата концесионер “Ес енд Би Индастриъл минералс”- Атанасиус Кефалас и Юлиана Марева-изпълнителен директор, зам.-кметът на община Кърджали Нурджан Юсеин, специалисти от отдел “Екология”към общинска администрация и жители на село Пропаст заедно с кмета Ердинч Мюмюн.Съществуващите свлачищни процеси в района на село Пропаст са свързани с геодезическите своиства на земната основа, както и с чуствителността на образованията и допълнителните изкуствени динамични въздействия част от тях в резултат на експлоатацията на бентонитовата кариерата, това сочат представените данни в доклада. В него се подчертава още, че в изследвания район съществува неблагоприятна строителна земна основа за фундиране на сгради и съоръжения.На тази база експертите изказаха и препоръки за бъдещото функциониране на населеното място. Бе отбелязано, че не е целесъобразно да бъдат възстановявани с частични укрепителни и заздравителни мероприятия пострадалите сгради. Необходимо е генерално решение за събаряне на старите сгради и някой по нови неудачно фундирани и напукани. Първоначалната планировка на терените трябва задължително да включва ликвидиране на всички шахтови кладенци в дворните места на селището, а светлият им отвор да бъде запълнен с бетон. Парцели, свързани с интезивтно поливане, не трябва да се учредяват. Според дадените препоръки новото строителство е необходимо да се съобрази с изискванията за фундиране на сгради в свлачишни райони и терени.Христо Казанджиев, експерт от МИЕ предложи два варианта за решаване на проблема в село Пропаст.Най-генералното решение според него е цялостно преместване на селото на безопасно място от разработваната бентонитова кариера. При вторият вариант кариерата трябва да спре да работи и да се премести в район отдалечен от близките села. В този случай остават стриктните изисквания за строеж в свлачишни райони.Жителите на село Пропаст, заедно с кмета Ердинч Мюмюн, които участваха в дискусията изразиха мнение, че Пропаст трябва да остане. На този етап те приеха вариант за преместване на старата част на селото, намираща се в близост до кариерата. Заедно с това те повдигнаха отново въпроса за обещетяване на засегнатите собственици.Представителите на фирмата концесионер “Ес енд Би Индастриъл минералс” - Атанасиус Кефалас и Юлиана Марева поеха ангажимент след подробно запознаване с доклада и допълнителна експертна оценка на щетите да поемат част от обезвъзмездяването на хората.В заключение кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис изказа задоволство от проведената среща.Той сподели, че проучването изготвено от фирма “Геотехника” по поръчка на МИЕ е задълбочено и е добра база при следващи стъпки за кардиналното решение на проблема в село Пропаст. Г-н Азис пое ангажимент да се проведе и обща среща в селото, на която отново ще се коментират изнесените данни и препоръките на експертите за вземане на крайното решение.
www.kardjali.bg

Утре ще се проведе турнир по спортна стрелба

Областното ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва по случай 100 години от създаването на съюза организират открит турнир по спортна стрелба с малокалибрен пистолет.Турнирът ще се проведе на 12.09.2007 г. на стрелбището в РПУ-Кърджали от 9.30 ч. до 14.30 ч. Ще има отборни и индивидуални награди.За допълнителна информация – тел.67 332.По повод честването на юбилея СОСРЗ и Военен клуб Кърджали организират още една проява-турнир по шах.Той се провежда от 10 до 13 септември от 17,00 часа във Военния клуб.100 години от създаването на Съэюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса се навършват на 15 септември тази година.
www.kardjali.bg

Дарение от Лестър


Дарение на стойност 92 400 английски лири получи община Кърджали от град Лестър, Великобритания. Помощта е предоставена от неправителствената организация “Конект- 9”. Тя вкючва медицински материали-хирургически инструменти, набори за еднократна употреба, болнични легла, компютри и др. По волята на дарителя част от помоща вече е предоставена на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” и ДКЦ 1 в областния град. Това стана по време на посещението на Посланника на Великобритания у нас Н. Пр. Джереми Хил през почивните дни. Той заедно с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис посетиха консултативно диагностичния център където вече са монтирани болничните легла.В най-скоро време ще бъдат разпределени и дарените компютри по волята на дарителя.
www.kardjali.bg

Камерният ансамбъл на Лестърския международен фестивал гостува в Кърджали


Под патронажа на Посланникът на Великобритания у нас Н. Пр. Джереми Хил и с любезното домакинство на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис в Деня на Съединението кърджалийци успяха да се насладят на изпълненията на камерния ансамбъл на Лестърския международен фестивал. Под диригенството на Ник Даниелс петимата музиканти от ансамбъла изпълниха произведения на Шуберт, Моцарт и българската композиторка Добринка Табакова. В концерта участваха и младите кърджалийски дарования Яна-Ивана Бояджиева и Яница Тунтова с изпълнения на пиано и Кязим Али на цигулка. Яна-Ивана е възпитаник на Детската музикална школа при ОЦКМД, а Яница и Кязим на СОУ “Владимир Димитров Майстора”.Концертната програма бе представена в ОХГ “Станка Димитрова”, а гостите на проявата имаха възможност да разгледат и двете изложби от произведения на Станка Димитрова и на реставрирани картини на стари майстори.

сряда, 5 септември 2007 г.

ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ БЛАГОДАРЯТ НА КМЕТА ХАСАН АЗИС


През последните 4 години, откакто инж. Хасан Азис е кмет на община Кърджали много от читалищата в общината се сдобиха с озвучителна техника, компютри и носии за самодейните състави, заяви г-н Мюзекки Ахмед – председател на читалищния синдикат към КНСБ.
За последните 10 години единственият кмет, който обърна сериозно внимание на културните институции, каквито се читалищата е инж. Хасан Азис. Ръководството на общината провеждаше последователна политика за подпомагане и развитие на средищата на духовността, заяви г-н Ахмед и добави:
-Много от читалищата в община Кърджали получиха озвучителна техника, компютри, носии за самодейните колективи.Успяха със съдействието на общината да участват в международни фестивали. Направиха се ремонти на сградите, в които се помещават читалищата. От името на синдиката на читалищните дейци към КНСБ, където членуват 25 души искам да благодаля на кмета инж. Хасан Асис.

ИЗДИГАТ ХАСАН АЗИС ЗА ВТОРИ МАНДАТ


Очакваното се случи и Хасан Азис е вече официално издигнат за кандидат кмет на Кърджали от ДПС. Номинацията бе обявена в събота, когато се проведе разширено заседание на Общинския съвет на партията на Доган. Градоначалникът е и водач на листата за съветници.Втори в листата е председателят на Общинския съвет Сейфи Неджиб, трета е Бахар Палова, а четвърти - Хакиф Емин. В листата за съветници няма хора от Инициативния комитет “Развитие” на Митко Синабов.Включени са 17 жени. Две от тях са с християнски имена - досегашният съветник от ДПС и директор на детската градина в Перперек Ваня Димитрова /пета в списъка/ и Моника СлавчеваДПС е готова и с номинациите за кметове на 48-те села в община Кърджали. Предложенията от събота ще се разгледат от Централното бюро на Движението. До две седмици се очаква да бъдат одобрени.Общо 143 души взеха участие в разширеното заседание на ДПС в Кърджали в събота. Сред тях бяха председателите на 60-те местни структури на партията в община Кърджали, членове на младежката формация, кметовете на селата, представители на областното ръководство, начело с лидера Бахри Юмер и депутатът Ремзи Осман.Подкрепата за Хасан Азис бе 100-процентова, каза председателят на ОбС на ДПС Сейфи Неджиб. При номинациите за съветници бяха предложени 91 имена и още 7 от Младежкото ДПС. Избрахме 41 от тях. Има 18 нови хора, останалите са съветници и досега. 11 досегашни кметове не успяха да се преборят на предварителните избори. Четирима се отказаха по лични причини. 10 000 души гласуваха на вътрешни избори на 24 и 25 август.

вторник, 4 септември 2007 г.

57-ма международна колоездачна обиколка на България


Община Кърджали съобщава, че на 09.09.2007 г. през Кърджали ще премине колоната от колоездачи, участващи в 57-та международна колоездачна обиколка на България.
Старт - 13.30 ч. от гр. Ардино, пристигане Кърджали - 14.30 ч.
Маршрут:
Кв.”Възрожденци” през бул.”Хр.Ботев”,новия мост, ул.”Булаир”,бул.”Беломорски” по посока Черноочене. По този маршрут движението за МПС ще бъде ограничено.

понеделник, 3 септември 2007 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 22, АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ, ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – КЪРДЖАЛИ, УВЕДОМЯВА ГРАЖДАНИТЕ, ЧЕ Е ИЗДАДЕНА ЗАПОВЕД НА КМЕТА НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ № 946 ОТ 24.08.2007 ГОДИНА ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ЗА КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ, РАЙОНИ И КМЕТСТВА НА 28 ОКТОМВРИ 2007 Г. НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ. ЗАПОВЕДТА Е ПУБЛИКУВАНА В САЙТА НА ОБЩИНАТА.ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЪРДЖАЛИ

Посланикът на Великобритания в България Н.Пр.Джереми Хил отново ще посети Кърджали


На 6 септември на посещение в гр.Кърджали ще пристигне Посланика на Великобритания в България Н.Пр.Джереми Хил. Той ще има среща с кмета на общината инж.Хасан Азис в 10.30 ч. От 11.00 до 11.20 ч. двамата ще дадат пресконференция в общината /гостната на кмета/. В 12.00ч. в Общинска художествена галерия “Станка Димитрова” ще започне концерт на Камерен ансамбъл на Лестърския международен фестивал и изпълнители от Кърджали под патронажа на Н.Пр.Джереми Хил и инж.Хасан Азис. В 13.00 ч. гостът ще направи дарение в ДКЦ-1 –Кърджали ООД.

Пловдивчани и софиянци взеха наградите на «Коко рок фест»


Пловдивската рок-група “James Crow” и софийските “New Disease” и “Better Place Navy” ще запишат свои авторски парчета в студио “Graffitti”. Те бяха избрани за победители по време на националния конкурс “Коко рок фест” от жури в състав - Огнян Кьосевски – саунд мениджър в студио “Graffitti”, Найден Колчев – главен редактор на списание “Про-рок”, Георги Згуров, водещ в радио “Z-rock”, Игнат Пейчев – главен експерт в отдел “Култура” към община Кърджали. Рокаджиите от Дупница “Satan’s slaves” пък получиха поощрителна награда – абонамет за списание “Про -рок”.Първото издание на националния фестивал “Коко рок фест» се проведе на арена “Спартак” в Кърджали в събота. В последния момент от участие се отказаха 2 групи – от София и Пловдив - поради заболявания на вокалистите им. Фестът бе наблюдаван от стотици кърджалийци. Той бе заснет от телевизия “Евроком” и от местен канал “Кейбъл тел”. Интервюта с наградените групи ще бъдат излъчени по Радио Z-rock и телевизия “ММ”. Проливният дъжд провали концертната част - от поканените рок-групи “Пропаганда”, “Fyeld”, “Кълн”, “Anamnasia”, “O.H.” и “Лавина”, на сцената успяха да излязат само 3. Музикалното събитие бе организарано от народно читалище “Обединение” – Кърджали и бе осъществено с финансовата подкрепа на Община Кърджали, Министерство на културата и фирми-спонсори.